Представљен „Златни шлем – интерактивни стрип у проширеној стварности“ у Министарству културе и информисања

.

Промоција успешних пројеката у области дигитализације културног наслеђа и савременог стваралаштава одржана je 17. децембра, у прес сали Министарства културе и информисања. Представљена су три пројекта: пројекат компаније Зумоко и Музеја Војводине „Златни шлем – интерактивни стрип у проширеној стварности“, пројекат Народног музеја из Зрењанина „Визије музеја“ (у сарадњи са Зумоком), као и пројекат Музеја позоришне уметности „Театрослов – електронска база података о српском позоришту од првих професионалних представа до данас“, који су подржани од стране Министарства културе и информисања Републике Србије.

Пројекти Зумока и Музеја Војводине, као и Народног музеја у Зрењанину су пример како се информациона и комуникациона технологија успешно користи за представљање културног наслеђа, посебно младим генерацијама, које треба привући у музеје, који се уз константни рад на заштити и очувању културних добара баве и презентацијом културних добара путем дигиталних технологија.

„Златни шлем“ је интеракивни стрип који говори о открићу чувених позлаћених  римских шлемова из Беркасова и Јарка. Пошто се ради о апликацији проширене реалности, штампани стрип служи као маркер за оживљавање појединих сцена из стрипа. Апликација се може скинути преко Google play-а и уз штампану верзију, која ће се моћи купити у сувенирници Музеја Војводине, посетиоци могу да доживе музејске предмете на један другачији начин. Оваквим решењима се на филмски и визуелно модеран начин оживљава прошлост. Идеја је потпуно оригинална и никад реализована на нашим просторима.

Још једна презентација пројекта биће организована посебно у Музеју Војводине почетком следеће године, када ће стрип на српском и енглеском језику бити доступан у сувенирници Музеја.

 

https://www.zumoko.com

https://www.youtube.com/watch?v=nBNk6LPgkZU

https://play.google.com/store/apps/details?id=com.Zumoko.GoldenHelmet

https://apps.apple.com/al/app/golden-helmet/id1488765096

http://www.kultura.gov.rs/cyr/aktuelnosti/uspesni-primeri-digitalizacije-kulturnog-nasledja?fbclid=IwAR0Ch6SddjNGjxmJwoKgAPuINT2tKln333Souo1EFc7LgwqYTkW9euz4gOw

http://tanjug.rs/full-view.aspx?izb=526000

http://www.rtv.rs/sr_lat/kultura/uspesni-primeri-digitalizacije-kulturnog-nasledja_1076925.html

https://www.blic.rs/kultura/predstavljeni-uspesni-primeri-digitalizacije-kulturnog-nasleda/9v3b9fn

Мр Тијана Станковић Пештерац, виши кустос - археолог