Манифестација МУЗЕЈИ ЗА 10 у Музеју Војводине

.

Током седам дана, од  12-18. мајa 2021. године, обележавајући Међународни дан музеја (18. маја), Европску ноћ музеја (15. маја) и Националну недељу музеја, преко 90 музеја и сродних институција широм Србије припрема разноврсне садржаје за публику.

Овогодишња тема Манифестације – БУДУЋНОСТ МУЗЕЈА: НОВЕ ИДЕЈЕ, НОВЕ ПРАКСЕ, актуелна је посебно у новонасталим околностима које је донела пандемија, а у којој су музеји показали висок степен прилагодљивости, стављајући фокус на дигитализацију и стварање нових облика културног искуства.

Музеј Војводине публику дочекује са сталним поставкама: Војводине од каменог доба до почетка 20. века и Музеј присаједињења 1918, али и са неколико тематских изложби: Карловачка гимназија као чувар културне баштине; Константин Костић – народни трибун; МУЗЕЈ КАО ИНСПИРАЦИЈА - Музеј у оку студената Академије уметности; Тако су говорили наши преци и МУЗЕЈ КАО ИНСПИРАЦИЈА - Трансформација атријума Музеја Војводине.

Такође током ових седам дана биће организовани и едукативни програми за децу, али и стручна вођења и дружења са кустосима Музеја. Комплетан програм манифестације Музеји за 10 у Музеју Војводине можете погледати ОВДЕ.

Ове године отворен је и позив за публику да учествује у наградном конкурсу: Представи свој омиљени музејски предмет кроз кратку видео форму (више о наградном конкурсу на: https://www.muzejisrbije.rs/2021/04/25/nagradni-konkurs-na-temu-predstavi-svoj-muzej-u-sklopu-manifestacije-muzeji-za-10-2021-godine/ ).

Манифестација се одржава под покровитељством Министарства културе и информисања Републике Србије, а координира је Национални комитет Међународног савета музеја – ИKОМ Србија.

Програми ће се реализовати уз примену свих прописаних мера за спречавање и сузбијање заразне болести KОВИД 19. Због ограниченог броја посетилаца, диктираног овим мерама, присуство едукативним програмима и стручним вођењима потребно је најавити на електронску адресу Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

Током трајања Манифестације улаз ће бити бесплатан.

Aдаптација и реконструкција сутерена Музеја Војводине у Дунавској 37

.

           

До момента када је Покрајинска влада издвојила средства из текућих буџетских резерви, објекат у којем је смештен део Музеја Војводине у Дунавској 37 имао је константне проблеме са плављењем сутеренских просторија са депоима. Како би се ослободио простор за радове, кустоси Музеја током 2020. изместили су предмете и целокупан мобилијар у две фазе и спровели превентивну конзервацију на око 316.520 предмета и око 5.000 докумената фото-лабораторије. Адаптацијом је решен озбиљан и вишедеценијски проблем овог музејског објекта, у којем је данас смештено Одељење савремене историје Музеја Војводине и стална поставка, која се везује за период од 1914. до 1945. године и Музеј савремене уметности Војводине.

Театарски приступ у интерпретацији музејског наслеђа

.

                                 

Пројекат Руке прошлости представља интерактивне креативне драмске радионице за ученике гимназија и основних школа, реализоване са Центром за позоришна истраживања. Драмска педагогија омогућила је учесницима да уђу у ципеле људи из прошлости, побуђујући жељу за истраживањем и разумевањем давних времена.

https://www.muzejvojvodine.org.rs/index.php/vesti/3786-ruke-proslosti-kreativne-interaktivne-dramske-radionice-u-muzeju-vojvodine

https://www.youtube.com/watch?v=woBqjEto8EY

https://www.muzejvojvodine.org.rs/images/pdf/ruke_proslosti.pdf

                                    

Театрић Музеја Војводине је луткарско позориште у склопу пројекта Луткарске приче, у којем се елементи луткарског театра користе као средство које посету Музеју чини динамичнијом и интересантнијом. Представе намењене деци од 4 до 10 година трају 15 минута, а затим се прича премешта на одговарајући део сталне поставке.

https://www.muzejvojvodine.org.rs/index.php/dogadjaji/3954-teatric-muzeja-vojvodine-sa-programom-otkud-slem-u-babinoj-basti

https://www.youtube.com/watch?v=5y8Ls0Ta7ho&t=1s

 

 

 

Обавештење за посетиоце Музеја

.

                                  

Обавештавамо посетиоце да ће стална поставка Музеја Војводине - Војводина у 20. веку, у Дунавској 37, бити затворена за посете током маја због реконструкције улазног хола.

 

 

 

Научно-истраживачки рад у Музеју Војводине

.

              

На иницијативу Етнолошког одељења Музеја Војводине покренут је процес прикупљања материјала и документације потребне за упис тамбурашке праксе у Национални регистар нематеријалног културног наслеђа РС.

https://www.muzejvojvodine.org.rs/index.php/vesti/3747-prijava-tamburaske-prakse-za-upis-na-nacionalnu-listu-nematerijalnog-kulturnog-nasleda

https://www.muzejvojvodine.org.rs/index.php/vesti/3555-strucni-skup-posvecen-ocuvanju-nematerijalnog-kulturnog-nasleda

https://www.youtube.com/watch?v=mBc7W02dpk8&t=5s&ab_channel=%D0%9C%D1%83%D0%B7%D0%B5%D1%98%D0%92%D0%BE%D1%98%D0%B2%D0%BE%D0%B4%D0%B8%D0%BD%D0%B5-MuseumofVojvodina

 

             

Археолошко ископавање у Чуругу реализује се сваке године. Већ трећу годину за редом, заједно са археолозима и студентима археологије из Србије, раде и стручњаци из Државног Ермитажа из Санкт Петербурга. Током кампање у 2020. ово је био разлог да представници Амбасаде Русије посете археолошки тим у Чуругу.

https://www.muzejvojvodine.org.rs/index.php/vesti/3479-predstavnici-ambasade-rusije-u-poseti-arheoloskoj-ekspediciji-muzeja-vojvodine-u-curugu  

https://www.youtube.com/watch?v=_ZfLt4pHf4c 

 

 

 

Музеј Војводине и дигитализација културног наслеђа

.

          

 Од 2014. године Музеј Војводине је покретач дигитализације у АПВ захваљујући деловању Матичне службе. Од 21. 6. 2020. Музеју је и званично поверена водећа улога у координацији дигитализације покретног културног наслеђа на територији Србије и Републике Српске. Током 2020. стручњаци Музеја дигитализовали су највећи број објеката до сада.

Повезани чланци