А где сам ту ја - породични дан у Музеју Војводине

.

У уторак, 18. маја, у 18 сати

Како би изгледао Ваш породични живот да сте се родили, на пример у камено доба, какве би Вам биле играчке да живите у бронзано доба, како би проводили слободно време у да живите у средњем веку или да сте се родили пре 150 година у неком војвођанском селу...

Дођите да заједно тражимо одговоре.

А затим, у заједничком креативном раду са својим родитељима, сетите се својих предака израђујући Ваше породично стабло.

Због тренутне епидемиолошке ситуације у могућности смо да примимо на радионицу само три породице, тако да Вас молимо да се пријавите на електронску адресу: pedagoska.sluzba@muzejvojvodine.org.rs

 

Музејска играоница „Музеј будућности“

.


Одељење за педагошки рад и односе с јавношћу Музеја Војводине, у недељу, 16. маја у 11 часова, (Дунавска 35), организује музејску играоницу  за децу узраста 5-10 година под називом Музеј будућности Шетњом кроз  музејску поставку, подсетићемо се  како данас  изгледа музеј. Какао ће изгледати Музеј за 100 година? Шта ће све моћи да се види у њему? Како ће изгледати музеј будућности очима детета узраста од 5 до 10 година?  Хајде да се дружимо и осмислимо музеј будућности. Наше визије ставићемо у капсулу и сакрити на тајно место да га неки будући истраживач открије.
Играоницу воде: Владимира Станисављевић и Татјана Љубојевић, музејски педагози
Програм је ограничен на присуство 15 деце, из тог разлога је ОБАВЕЗНА ПРИЈАВА на следећи e-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

 

Театрић Музеја Војводине – Откуд шлем у бабиној башти?

.

среда 12.05. у 11 сати

субота 15.05. у 11 и 18 сати

Да ли сте чули причу да је једна бака копајући башту нашла два позлаћена римска шлема? Откуд  они у њеној башти? Да ли је то случај за истраживање или можда за полицију? Шта мислите где се сада налазе ти шлемови и коме припадају? Да ли баки јер су у њеној башти нађени или је то културна баштина и припада свима нама?  Ако имате идеју о решењу ове мозгалице, дођите у Музеј Војводине, погледајте луткарску представу и послушајте причу кустоса на сталној поставци музеја.

Програм је намењен деци од 4 до 10 година, као и за родитеље, баке и деке...

Због тренутне епидемиолошке ситуације у могућности смо да на представу  примимо 15 гледалаца, тако да Вас молимо да се пријавите на електронску адресу Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

 

Музејска играоница „Некад смо се играли“

.

                 

Одељење за педагошки рад и односе с јавношћу Музеја Војводине, у недељу, 9. маја у 11 часова (Дунавска 35), организује музејску играоницу  за децу узраста 5-10 година под називом „НЕКАД  СМО СЕ ИГРАЛИ“.....

Кроз шетњу музејском поставком, научићемо како су изгледале и од чега су се правиле играчке у праисторији, затим ћемо видети лутке од порцелана и на послетку крпене лутке. Након шетње, заједно  ћемо правити играчке.

Играоницу води Ивана Степанов и Љиљана Костић, музејски педагози

Програм је ограничен на присуство 10 деце, из тог разлога је ОБАВЕЗНА ПРИЈАВА на следећи e-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

 

 

 

Музејска играоница - „Откуд зецу јаје“?

.

У сусрет највећем и најрадоснијем хришћанском празнику, у недељу 25. априла, у 11 часова, у Музеју Војводине (Дунавска 35) одржаће се музејска играоница Откуд зецу јаје?

Играоница је намењена деци узраста од 5-10 година. У оквиру играонице разговараћемо о обичајима везаним за овај најрадоснији празник у години, и потражити одговор на питање шта зец и јаје имају заједничко.

У креативном делу играонице украшаваћемо ускршња јаја и правити ускршње венчиће.

Играоницу воде Ивана Степанов и Љиљана Костић, музејски педагози.

Програм је ограничен на присуство 15 деце, из тог разлога је обавезна пријава на следећи e-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели..

 

 

 

Очекујемо Вас у Театрићу Музеја Војводине

.

Театрић Музеја Војводине и пројекат Луткарске приче представља искорак у интерпретацији музејског наслеђа.

По први пут елементи луткарског театра користе се као средство које посету Музеју може учинити динамичнијом и интересантнијом.

Основна идеја пројекта је да се поједине музејске приче, које преносе експонати са сталне поставке Музеја Војводине, представе кроз кратке луткарске сцене, које за циљ имају додатно мотивисање деце да посете изложбу.

Луткарске представе трају 15 минута, а затим се прича, у форми разговора са кустосом на тему из представе, премешта на одговарајући део сталне поставке, такође у трајању 15-20 минута.

Представе су намењене деци узраста од 4 до 10 година.

Прва, на овај начин, испричана прича је о чувеним римским шлемовима из Беркасова. Представа под називом Одкуд шлем у бабиној башти? описује необично откриће шлемова уз критички осврт на то коме заправо овако откривено благо припада. Осим што има за циљ мотивисање деце да посете изложбу, представа им расветљава и појам културне баштине. У крајњем ишодишту, циљ пројекта је управо развијање свести о значају културне баштине и музејског наслеђа, али и развијање потребе и навике за посете установама културе.

Програм ће се реализовати за грађанство сваке суботе од 11 сати, уз претходну најаву на електронску адресу: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели., како би се испоштовале тренутне епидемиолошке мере.

За посебно најављене групе из предшколских и школских установа представе ће бити организоване у претходно договореном термину.

Цена улазнице је симболична и износи 100 динара.

Пројекат Луткарске приче је финансиран на конкурсу за мале пројекте Балканске музејске мреже (Balkan museum network – Small grants 2020), а реализацију пројекта је подржао, ангажовањем волонтера-глумаца, Новосадски волонтерски сервис.

Лутке за представу Откуд шлем у бабиној башти израдила је Вишња Бубањ Вучић, а сценографију Индира Кандић Наззал. Сценарио потписују кустоси педагози Одељења за односе с јавношћу и педагошки рад.

 

„Мама је друга реч за љубав“ - музејскa играоницa

.

Одељење за педагошки рад и односе с јавношћу Музеја Војводине, у недељу, 18. априла у 11 часова (Дунавска 35), организује музејску играоницу Мама је друга реч за љубав, за децу узраста 5-10 година. Разговараћемо о томе шта маме данас раде? Како су жене некад живеле, чиме су се бавиле и како су се облачиле, деца ће сазнати разгледањем етнолошког дела сталне поставке. У креативном делу Играонице правићемо срце мами на дар.

Играоницу воде: Владимира Станисављевић и Тања Љубојевић, музејски педагози.

Програм је ограничен на присуство 15 деце, из тог разлога је потребно да пријавите дете на следећи и-мејл: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

 

 

Повезани чланци