Manifestacija MUZEJI ZA 10 u Muzeju Vojvodine

.

Tokom sedam dana, od  12-18. maja 2021. godine, obeležavajući Međunarodni dan muzeja (18. maja), Evropsku noć muzeja (15. maja) i Nacionalnu nedelju muzeja, preko 90 muzeja i srodnih institucija širom Srbije, pripremaja raznovrsne sadržaje za publiku.

Ovogodišnja tema Manifestacije – BUDUĆNOST MUZEJA: NOVE IDEJE, NOVE PRAKSE, aktuelna je posebno u novonastalim okolnostima koje je donela pandemija, a u kojoj su muzeji pokazali visok stepen prilagodljivosti, stavljajući fokus na digitalizaciju i stvaranje novih oblika kulturnog iskustva.

Muzej Vojvodine publiku dočekuje sa stalnim postavkama: Vojvodine od kamenog doba do početka 20. veka i Muzej prisajedinjenja 1918, ali i sa nekoliko tematskih izložbi: Karlovačka gimnazija kao čuvar kulturne baštine; Konstantin Kostić – narodni tribun; MUZEJ KAO INSPIRACIJA - Muzej u oku studenata Akademije umetnosti; Tako su govorili naši preci i MUZEJ KAO INSPIRACIJA - Transformacija atrijuma Muzeja Vojvodine.

Takođe tokom ovih sedam dana biće organizovani i edukativni programi za decu, ali i stručna vođenja i druženja sa kustosima Muzeja. Kompletan program manifestacije Muzeji za 10 u Muzeju Vojvodine možete pogledati OVDE.

Ove godine otvoren je i poziv za publiku da učestvuje u nagradnom konkursu: Predstavi svoj omiljeni muzejski predmet kroz kratku video formu (više o nagradnom konkursu na: https://www.muzejisrbije.rs/2021/04/25/nagradni-konkurs-na-temu-predstavi-svoj-muzej-u-sklopu-manifestacije-muzeji-za-10-2021-godine/ ).

Manifestacija se održava pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, a koordinira je Nacionalni komitet Međunarodnog saveta muzeja – IKOM Srbija.

Programi će se realizovati uz primenu svih propisanih mera za sprečavanje i suzbijanje zarazne bolesti KOVID 19. Zbog ograničenog broja posetilaca, diktiranog ovim merama, prisustvo edukativnim programima i stručnim vođenjima potrebno je najaviti na elektronsku adresu Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Tokom trajanja Manifestacije ulaz će biti besplatan.

Adaptacija i rekonstrukcija suterena Muzeja Vojvodine u Dunavskoj 37

.

           

Do momenta kada je Pokrajinska vlada izdvojila sredstva iz tekućih budžetskih rezervi, objekat u kojem je smešten deo Muzeja Vojvodine u Dunavskoj 37 imao je konstantne probleme sa plavljenjem suterenskih prostorija sa depoima. Kako bi se oslobodio prostor za radove, kustosi Muzeja tokom 2020. izmestili su predmete i celokupan mobilijar u dve faze i sproveli preventivnu konzervaciju na oko 316.520 predmeta i oko 5.000 dokumenata foto-laboratorije. Adaptacijom je rešen ozbiljan i višedecenijski problem ovog muzejskog objekta, u kojem je danas smešteno Odeljenje savremene istorije Muzeja Vojvodine i stalna postavka, koja se vezuje za period od 1914. do 1945. godine i Muzej savremene umetnosti Vojvodine.

Teatarski pristup u interpretaciji muzejskog nasleđa

.

                                 

Projekat Ruke prošlosti predstavlja interaktivne kreativne dramske radionice za učenike gimnazija i osnovnih škola, realizovane sa Centrom za pozorišna istraživanja. Dramska pedagogija omogućila je učesnicima da uđu u cipele ljudi iz prošlosti, pobuđujući želju za istraživanjem i razumevanjem davnih vremena.

https://www.muzejvojvodine.org.rs/index.php/vesti/3786-ruke-proslosti-kreativne-interaktivne-dramske-radionice-u-muzeju-vojvodine

https://www.youtube.com/watch?v=woBqjEto8EY

https://www.muzejvojvodine.org.rs/images/pdf/ruke_proslosti.pdf

                                    

Teatrić Muzeja Vojvodine je lutkarsko pozorište u sklopu projekta Lutkarske priče, u kojem se elementi lutkarskog teatra koriste kao sredstvo koje posetu Muzeju čini dinamičnijom i interesantnijom. Predstave namenjene deci od 4 do 10 godina traju 15 minuta, a zatim se priča premešta na odgovarajući deo stalne postavke.

https://www.muzejvojvodine.org.rs/index.php/dogadjaji/3954-teatric-muzeja-vojvodine-sa-programom-otkud-slem-u-babinoj-basti

https://www.youtube.com/watch?v=5y8Ls0Ta7ho&t=1s

 

 

 

Obaveštenje za posetioce Muzeja

.

                                  

Obaveštavamo posetioce da će stalna postavka Muzeja Vojvodine - Vojvodina u 20. veku, u Dunavskoj 37, biti zatvorena za posete tokom maja zbog rekonstrukcije ulaznog hola.

 

 

 

 

Naučno-istraživački rad u Muzeju Vojvodine

.

              

Na inicijativu Etnološkog odeljenja Muzeja Vojvodine pokrenut je proces prikupljanja materijala i dokumentacije potrebne za upis tamburaške prakse u Nacionalni registar nematerijalnog kulturnog nasleđa RS.

https://www.muzejvojvodine.org.rs/index.php/vesti/3747-prijava-tamburaske-prakse-za-upis-na-nacionalnu-listu-nematerijalnog-kulturnog-nasleda

https://www.muzejvojvodine.org.rs/index.php/vesti/3555-strucni-skup-posvecen-ocuvanju-nematerijalnog-kulturnog-nasleda

https://www.youtube.com/watch?v=mBc7W02dpk8&t=5s&ab_channel=%D0%9C%D1%83%D0%B7%D0%B5%D1%98%D0%92%D0%BE%D1%98%D0%B2%D0%BE%D0%B4%D0%B8%D0%BD%D0%B5-MuseumofVojvodina

 

             

Arheološko iskopavanje u Čurugu realizuje se svake godine. Već treću godinu za redom, zajedno sa arheolozima i studentima arheologije iz Srbije, rade i stručnjaci iz Državnog Ermitaža iz Sankt Peterburga. Tokom kampanje u 2020. ovo je bio razlog da predstavnici Ambasade Rusije posete arheološki tim u Čurugu.

https://www.muzejvojvodine.org.rs/index.php/vesti/3479-predstavnici-ambasade-rusije-u-poseti-arheoloskoj-ekspediciji-muzeja-vojvodine-u-curugu  

https://www.youtube.com/watch?v=_ZfLt4pHf4c 

 

 

 

Muzej Vojvodine i digitalizacija kulturnog nasleđa

.

          

  Od 2014. godine Muzej Vojvodine je pokretač digitalizacije u APV zahvaljujući delovanju Matične službe. Od 21. 6. 2020. Muzeju je i zvanično poverena vodeća uloga u koordinaciji digitalizacije pokretnog kulturnog nasleđa na teritoriji Srbije i Republike Srpske. Tokom 2020. stručnjaci Muzeja digitalizovali su najveći broj objekata do sada.

Povezani članci