Muzejska igraonica „Nekad smo se igrali“

.

              

Odeljenje za pedagoški rad i odnose s javnošću Muzeja Vojvodine, u nedelju, 9. maja u 11 časova (Dunavska 35), organizuje muzejsku igraonicu  za decu uzrasta 5-10 godina pod nazivom „NEKAD  SMO SE IGRALI“.....

Kroz šetnju muzejskom postavkom, naučićemo kako su izgledale i od čega su se pravile igračke u praistoriji, zatim ćemo videti lutke od porcelana i na posletku krpene lutke. Nakon šetnje, zajedno  ćemo praviti igračke.

Igraonicu vodi Ivana Stepanov i Ljiljana Kostić, muzejski pedagozi

Program je ograničen na prisustvo 10 dece, iz tog razloga je OBAVEZNA PRIJAVA na sledeći e-mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

 

 

 

Muzejska igraonica - „Otkud zecu jaje“?

.

U susret najvećem i najradosnijem hrišćanskom prazniku, u nedelju 25. aprila, u 11 časova, u Muzeju Vojvodine (Dunavska 35) održaće se muzejska igraonica „Otkud zecu jaje“?

Igraonica je namenjena deci uzrasta od 5-10 godina. U okviru igraonice razgovaraćemo o običajima vezanim za ovaj najradosniji praznik u godini, i potražiti odgovor na pitanje šta zec i jaje imaju zajedničko.

U kreativnom delu igraonice ukrašavaćemo uskršnja jaja i praviti uskršnje venčiće.

Igraonicu vode Ivana Stepanov i Ljiljana Kostić, muzejski pedagozi.

Program je ograničen na prisustvo 15 dece, iz tog razloga je obavezna prijava na sledeći e-mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

 

 

 

Očekujemo Vas u Teatriću Muzeja Vojvodine

.

Teatrić Muzeja Vojvodine i projekat Lutkarske priče predstavlja iskorak u interpretaciji muzejskog nasleđa.

Po prvi put elementi lutkarskog teatra koriste se kao sredstvo koje posetu Muzeju može učiniti dinamičnijom i interesantnijom.

Osnovna ideja projekta je da se pojedine muzejske priče, koje prenose eksponati sa stalne postavke Muzeja Vojvodine, predstave kroz kratke lutkarske scene, koje za cilj imaju dodatno motivisanje dece da posete izložbu.

Lutkarske predstave traju 15 minuta, a zatim se priča, u formi razgovora sa kustosom na temu iz predstave, premešta na odgovarajući deo stalne postavke, takođe u trajanju 15-20 minuta.

Predstave su namenjene deci uzrasta od 4 do 10 godina.

Prva, na ovaj način, ispričana priča je o čuvenim rimskim šlemovima iz Berkasova. Predstava pod nazivom Otkud šlem u babinoj bašti? opisuje neobično otkriće šlemova uz kritički osvrt na to kome zapravo ovako otkriveno blago pripada. Osim što ima za cilj motivisanje dece da posete izložbu, predstava im rasvetljava i pojam kulturne baštine. U krajnjem ishodištu, cilj projekta je upravo razvijanje svesti o značaju kulturne baštine i muzejskog nasleđa, ali i razvijanje potrebe i navike za posete ustanovama kulture.

Program će se realizovati za građanstvo svake subote od 11 sati, uz prethodnu najavu na elektronsku adresu: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli., kako bi se ispoštovale trenutne epidemiološke mere.

Za posebno najavljene grupe iz predškolskih i školskih ustanova predstave će biti organizovane u prethodno dogovorenom terminu.

Cena ulaznice je simbolična i iznosi 100 dinara.

Projekat Lutkarske priče je finansiran na konkursu za male projekte Balkanske muzejske mreže (Balkan museum network – Small grants 2020), a realizaciju projekta je podržao, angažovanjem volontera-glumaca, Novosadski volonterski servis.

Lutke za predstavu Otkud šlem u babinoj bašti izradila je Višnja Bubanj Vučić, a scenografiju Indira Kandić Nazzal. Scenario potpisuju kustosi pedagozi Odeljenja za odnose s javnošću i pedagoški rad.

 

 

 

 

„Mama je druga reč za ljubav“ - muzejska igraonica

.

Odeljenje za pedagoški rad i odnose s javnošću Muzeja Vojvodine, u nedelju, 18. aprila, u 11 časova (Dunavska 35), organizuje muzejsku igraonicu Mama je druga reč za ljubav,  za decu uzrasta 5-10 godina. Razgovaraćemo šta mame danas rade? Kako su žene  nekad živele, čime su se bavile i kako su se oblačile, deca će saznati razgledanjem etnološkog dela stalne postavke. U kreativnom delu Igraonice pravićemo srce mami na dar.

Igraonicu vode: Vladimira Stanisavljević i Tanja Ljubojević, muzejski pedagozi.

Program je ograničen na prisustvo 15 dece, iz tog razloga je potrebno da prijavite dete na sledeći e-mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

 

 

 

Muzejska igraonica „Za Vaskrs poželi da budemo svi veseli“

.

Odeljenje za pedagoški rad i odnose s javnošću Muzeja Vojvodine u nedelju, 4. aprila  u 11 sati (Dunavska 35) organizuje muzejsku igraonicu za decu uzrasta 5-10 godina pod nazivom „Za Vaskrs poželi da budemo svi veseli“.

Vaskrs je najstariji i najradosniji hrišćanski praznik. Praznuje se u krugu porodice i prate ga brojni narodni običaji. Deca će saznati kako se nekada slavio Vaskrs, a potom će praviti čestitku u obliku jajeta i, ispisati ili nacrtati svoju najlepšu želju.

Igraonicu vode Vladimira Stanisavljević i Tatjana Ljubojević, muzejskin pedagozi.

Program je ograničen na prisustvo 15 dece, iz tog razloga je OBAVEZNA PRIJAVA na sledeći e-mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli..

 

Muzejska igraonica „Vitlejemska bajka“

.

SVA MESTA SU POPUNJENA

Odeljenje za pedagoški rad i odnose s javnošću Muzeja Vojvodine u nedelju, 27.  decembra 2020. godine u 11 sati, organizuje muzejsku igraonicu Vitlejemska bajka u okviru Ciklusa božićnih i novogodišnjih igraonica.

Deca će pratiti biblijsku priču o Hristovom rođenju, Vitlejemskoj pećini i zvezdi, o pastirima, o tri mudraca koja darovaše Isusa.

Inspirisana pričom deca će praviti lampice ukrašene  božićnim motivima. Potrebno je da deca ponesu jednu čistu staklenu teglu bez nalepnice.

Igraonicu vodi Vladimira Stanisavljević, muzejski savetnik pedagog.

Program je ograničen na prisustvo 5 dece, iz tog razloga je potrebno da prijavite dete na sledeći e-mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli..

 

Povezani članci