Споразум о сарадњи са Академијом наука Аустрије

.

0
0
0
s2sdefault

Музеј Војводине потписао је споразум о сарадњи са Академијом наука Републике Аустрије и то на пројекту „Бити избеглица: европски наратив“. 

Пројекат ће бити реализован у оквиру програма Европске уније „Европа за грађане“ – акција: Европско сећање. Водећи партнер на пројекту је Академија наука Републике Аустрије, а музеји - партнери пројекта Музеј Града Беча (Аустрија), Поморски и повијесни музеј Хрватског приморја (Хрватска), Музеј новејше згодовине Словеније (Словенија), Музеј источне Босне (Босна и Херцеговина) и Музеј Војводине. Поред наведених музеја и Академије наука Републике Аустрије, међу партнерима пројекта налазе се и истраживачке институције из Немачке и Пољске.

Неки од циљева пројекта јесу иницирање будућих активности у музејима које ће избеглиштво као заједничко европско искуство учинити видљивим, умрежавање музеја путем теме која управо повезује Европу, као и упознавање млађих генерација са избеглиштвом као европским, а истовремено и локалним искуством.

У оквиру пројекта, Музеј Војводине ће на тематској поставци која ће бити отворена 26. марта 2018. године, путем одабраних предмета приказати поједине избегличке приче, односно избегличке таласе везане за Војводину у XX веку, као и материјал музеја – партнера на пројекту.

Споразум о сарадњи потписао је в. д. директора Музеја Војводине, др Драго Његован, док је за реализацију задужена Кристина Менеши, виши кустос Одељења за савремену историју.

Повезани чланци