Јавни позив за прикупљање предмета за Музеј присаједињења 1918.

.

Покрајински секретаријат за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама и Музеј Војводине позивају грађане, а посебно потомке посланика на Великој народној скупштини у Новом Саду која је одржана 25. новембра 1918. године, да Музеју Војводине, а за потребе сталне поставке Музеја присаједињења 1918, доставе фотографије (оригинале или копије), документе и друге предмете и биографске податке везане за живот и рад учесника Велике народне скупштине у Новом Саду 1918. Уједно, позивамо колекционаре да Музеју Војводине понуде за откуп музеалије везане за 1918. годину, а музеје, архиве и библиотеке на сарадњу.

Успешно одржан први семинар Викимедије у Музеју Војводине

.

Семинар Викимедије Србије одражан је 17. и 18. априла 2018. године у Музеју Војводине.

Првом дану семинара присуствовали су директори и представници установа заштите са територије АП Војводине, где су кроз презентације Небојша Ратковић и Ивана Гусларевић из Викимедије Србије упознати са широким могућностима примене вики пројеката у култури, као и о слободним лиценцама и ауторским правима. Као пример добре праксе, Народни музеј у Зрењанину приказао је своје резултате рада. Успешну причу и презентацију пројекта који је подржала Викимедије Србије одржала је Сања Врзић, виши кустос Народног музеја у Зрењанину.

Дворац у Кулпину затворен због снимања серије

.

Због снимања телевизијске серије „Великани српске Војводине“, у недељу 22. априла 2018. године, велики дворац у Кулпину биће затворен за посетиоце, тако да це се моћи обићи само пољопривредни део који је смештен у павиљону 1 (бивши магацин за хмељ) и павиљону 2 (бивша коњушница, ковачница и машинска радионица).

 

Изложба "Свет књиге" у Библиотеци града Београда

.

Изложба је постављена у галерији Атријум у Библиотеци града Београда 5. априла 2018. Изложбу су отворили Наташа Рилл, уредница изложбене делатности у Библиотеци и др Драго Његован, директор Музеја Војводине. Ауторка изложбе је мр Лидија Мустеданагић, а модератор изложбе била је Бранка Пољак, која је заједно са Звонком Борасом адаптирала и поставила изложбу у новом простору. Замишљено је да изложба буде истурена као репрезентативни програм Библиотеке града Београда током манифестације "Дани Београда" од 16. до 19. априла, а својим трајањем ће такође маркирати и Светски дан књиге 23. април и допринети прослави читања и чувања овог вида културне баштине.

Медицинска музејска збирка у Пастеровом заводу

.

У Музеју Војводине, а на основу сагласности Покрајинског секретаријата за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама и Покрајинског секретаријата за здравство, у понедељак, 2. априла, потписан је Уговор о пословно техничкој сарадњи између Музеја Војводине и Завода за антирабичку заштиту – Пастеров завод.

Уговор су потписали др Драго Његован, директор Музеја Војводине и проф. др Душан Лалошевић, директор Пастеровог завода.

Предмет Уговора је регулисање права и обавеза везаних за оснивање Медицинске музејске збирке као депаданса Музеја Војводине у Пастеровом заводу.

У Италији отворена изложба о раскоши римске Србије

.

У суботу, 10. марта 2018. године, у Аквилеји отворена је изложба Благо и цареви – раскош римске Србије, реализована у оквиру културне сарадње између Србије и Италије. Изванредни италијански дизајн допринео је томе да најлепши предмети римског доба са територије Србије заблистају у палати Меизлик и тако привуку велику пажњу италијанске јавности. На отварању ове изложбе говорили су  Дебора Серакијани, председник регије Фриули Венеција Ђулиа, Антонио Занарди Ланди, председник Фондације Аквилеја и амбасадор у Србији у периоду 2003–2004, Габријеле Спангеро, градоначелник Аквилеје, Горан Алексић, српски амбасадор у Републици Италији, Данијела Ванушић, помоћник министра културе и информисања Републике Србије и Кристијано Тјуси, директор Фондације Аквилеја.

Повезани чланци