Пројекат сарадње Музеја Војводине са Радосним детињством "Од овце до ћилима"

.

0
0
0
s2sdefault

Пројекат сарадње Музеја Војводине са Радосним детињством "Од овце до ћилима"
26 септембар - 20. децембар 2017. године

Пројекат "Oд овце до ћилима" интерактивни је едукативни птројекат намењен деци старијег предшколског и предшколског узраста. Поред усвајање основних музејских појмова, ( музеј, кустос, музејска збирка..) деца ће примерено својим способностима, кроз игру и анимацију, упознати поједине музејске експонате у вези са начином  производње текстила у сеоским домаћинствима 19 века; начином припреме и обраде текстилних култура, старим алаткама и справама, са начином бојења и украшавања тканина. Свака узрасна група у Музеју  ће поред симулације процеса  чешљања, предења, ткања интерпретирати дечју песме Позив на игру ...

А потом ће кроз креирање ћилима, израду таписерија и ћилима, цртање алатки и бојење вуне, у вртићима испољити своју креативност и умеће.

У оквиру припреме реализације овог програма  26. септембра у 13 сати, у Музеју Војводине Дунавска 35  биће уприличена едукација и презентација програма за васпитаче и сараднике.

На крају програма предвиђена је изложба дечјих радова коју би пратио пригодан каталог.
   
Циљ:
Циљ овог пројекта је да деца предшколског узраста усвоје  елементарна сазнања о културној баштини представљеној на сталној поставци Музеја Војводине која, између осталог, прати и узгој текстилних култура, алатки за израду текстилних влакана и текстила, процес припреме и обраде текстилне нити, употребне и декоративне предмете и њихову орнаментиику; да утиче на  развој интелектуалних способности, креативности, на ширење музејске културе и буђење интересовања  за посећивања институција културе, васпитавање  будуће музејске публике.

Аутор пројекта: Владимира Станисављевић, музејски саветник - педагог.

Стручни сарадник  ПУ Радосно детињство: Јелена Тишма, ликовни педагог.