Kреативнa радионицa за пензионере „Трагови мојих ципела“

.

Поводом изложбе Ја носим Вас, ви носите мене: Обуће из Етнолошке збирке Музеја Војводине, Одељење за педагошки рад и односе с јавношћу Музеја Војводине, у четвртак, 29. октобра 2020. године у 16 часова (Дунавска 35), организује креативну радионицу за пензионере Трагови мојих ципела.

Полазници радионице ће разгледати  изложбу, на којој су представљене основне врсте обуће које су ношене у Војводини, крајем 19. и из 20. века, као архаичне форме обуће, које припадају европском и азијском културном наслеђу, различите културне утицаје у прошлости, естетику, моду, начине производње, али и идентификацијске и комуникацијске аспекте различитих врста обуће.

Креативни део дружење ћемо наставити подсећањем на обућу која нас је обележила, која нам је посебно значила, било да смо у њој начинили прве кораке, започели ново раздобље свог живота, или се заљубили, прошетали неким посебним кутком света, било да смо је неком даровали...

Радионицу води Владимира Станисављевић, музејски саветник - педагог.

Музејска играоница „Јесен у мом крају“

.

Одељење за педагошки рад и односе с јавношћу Музеја Војводине, у недељу, 25. октобра у 11 часова (Дунавска 35) организује музејску играоницу „Јесен у мом крају“.

Шта се дешава у природи у јесен? Зашто лишће опада, а птице одлете? Зашто воће у тегле се сели?

Много тога открићемо у Музеју Војводине, а у креативном делу играонице решаваћемо задатке и уметнички се изражавати.

Играоницу води Ивана Степанов, музејски педагог.

 

Креативне интерактивне драмске радионице „Руке прошлости“

.

У склопу пројекта Руке прошлости Музеја Војводине и Центра за позоришна истраживања Нови Сад, под покровитељством Министарства културе и информисања, Музеј Војводине организује креативне интерактивне драмске радионице за студенте и ученике основних и средњих школа. Кроз драматизацију и интерпретацију историјских околности предмета из неолита, вотивних фигура и играчака, те шлемова из римског доба, желимо да постигнемо да музејски предмети да на нов начин комуницирају са учесницима радионица побуђујући у њима жељу за истраживањем, спознавањем и разумевањем прошлости.

Радионице за децу поводом Међународног дана археологије

.

ПЕТАК, 16. ОКТОБАР, 17 ЧАСОВА И НЕДЕЉА, 18. ОКТОБАР У 11 ЧАСОВА, ДУНАВСКА 35

МОЈИ ДРУГАРИ: ПЕЋИНКО, КРЕМЕНКО, КАМЕНКО  И ГВОЗДЕНКО

Хајде да отпутујемо  у далеку прошлост и да замислимо како су живели наши другари у  каменом, бакарном, бронзаном и гвозденом добу?  Замислите какве   алатке  су  правили, како су прибављали храну?  Како су изгледале куће у којима су живели,  а како играчке којима су се играли? О томе, али и о другим интересантним темама, причаћемо на музејској изложби, а потом ћемo надахнути музејским предметима обликовати предмете, играчке, посуде, накит од глине.

СУБОТА, 17. ОКТОБАР, 11 ЧАСОВА 

КОЈЕ ТАЈНЕ ЧУВА АРХЕОЛОГ?

Шта је археологија и како је настала? Како изгледа археолошко ископавање?  Задивљујућа сведочанства прошлости  која се чувају у Музеју Војводине  инспириаће вас да направите неки предмет који бисте ви да сте археолог волели да пронађете.

Радионице води Владимира Станисављевић, музејски саветник - педагог.

 

Музејска играоница „Откуд со у мору?“

.

У недељу, 11. октобра 2020. године, у 11 часова, у Музеју Војводине (Дунавска 35), Одељење за педагошки рад и однос са јавношћу организује играоницу за децу узраста од 5 до 10 година, под називом „Откуд со у мору?".

Зашто је море слано? Колико је важно да се купамо у мору? Ко живи у морским дубинама? У ком мору не можете да потонете и још по нешто о морима сазнаћете и научити...

У креативном делу правићемо разгледнице са мора када ове године многи нису имали прилику да се брчају у сланој води...

Играоницу води Љиљана Костић, виши кустос педагог.

Музејска играоница „Зашто се лепше расте уз бајке?“

.

Одељење за педагошки рад и односе с јавношћу Музеја Војводине, у недељу 4. октобра, у 11 часова (Дунавска 35) организује музејску играоницу „Зашто се лепше расте уз бајке?“

Сазнаћемо одакле потиче реч бајка? Ко је смишљао бајке и како су сачуване? Упознаћемо једну од најлепших српских народних бајки „Чардак ни на небу ни на земљи’’, која говори о храбрости, љубави, пожртвованости, поверењу, али и издаји. Три царева сина крећу у потрагу за сестром коју је отео змај. Долазе до чардака (дворца) ни на небу ни на земљи у којем се налази њихова сестра... Да ли су и како спасили сестру открићете у Музеју Војводине.

У креативном делу Играонице деца ће радити поп-уп илустрације бајке. Потребно је да понесу ролну од тоалет папира.

Играоницу води Владимира Станисављевић, музејски саветник - педагог.

Музејска играоница „Чувајмо природу да би она сачувала нас“

.

Поводом изложбе фотографија „Крзно“, ауторке Марије Ердељи, Одељење за педагошки рад и односе с јавношћу Музеја Војводине, у недељу, 27. септембра 2020. године у 11 часова организује музејску играоницу за децу узраста 5-10 година на тему „Чувајмо природу да би она сачувала нас“.

Да ли знаш да је у последње време изумрло више животиња него за време диносауруса? Зашто се то дешава и како ми на то утичемо? Шта ти можеш да урадиш  поводом тога?

Животиње су одувек инспирисале уметнике да стварају занимљиве уметничка дела...Потражимо слике на којима се крију разне животиње....Због чега је важно очување природе и заштита врсти које изумиру или су угрожене, а део су крзнених украса? Посматрајући фотографије Марије Ердељи покушаћемо да оживимо живот животиња и звуке природе.

Играоницу води Ивана Степанов, музејски педагог.

Повезани чланци