А у Финској шума блиста, шума пева

.

Поводом изложбе "Додир стакла - Изложба нордијског стакла" Служба за однос с јавношћу и педагошки рад, у недељу 26. марта у 11 сати организује музејску играоницу под називом "А у Финској шума блиста, шума пева...".

Након разгледања поменуте изложбе, деца ће се упознати са знаменитостима Републике Финске, природом и лепим финским језерима, омиљеним дечијим песмицама и стриповима. 

У креативном делу деца ће одгонетати назив једне дивне старе песме из Финске, која се и данас учи у финским и српским школама, која се у оригиналу зове “Kevättä metsässä” и креативно се изражавати. 

Потребно је да деца понесу разнобојне семенке: бундеве, сунокрета, кукуруза, лана, пасуља...

Играоницу води Вијерочка Шипка, музејски педагог.

Музејска радионица за пензионере

.

У четвртак, 23. марта 2017. године у 16 сати одржаће се музејска креативна радионица за пензионере. Након приче о празничном честитању, традицији слања и примања честитки као делу празничног садржаја и честитки као форми комуникације, полазници радионице ће израђивати честитке поводом предстојећег хришћанског празника Ускрса. У оквиру радионице полазници ће погледати изложбу "Додир стакла - Изложба савременог нордијског стакла".

Радионицу води Вијерочка Шипка, музејски педагог.

Музејска радионица за особе са инвалидитетом

.

Поводом изложбе „Додир стакла- Изложба савременог нордијског стакла“, Педагошка служба Музеја Војводине у среду, 22. Марта 2017. године, у 10 часова, Дунавска 35, организује Музејску радионицу за особе са инвалидитетом. Након обиласка изложбе, полазници ће осликавати стаклене посуде.

Играоницу води Ивана Степанов, музејски педагог.

Музејска играоница "Девојка цара надмудрила"

.

У недељу 19. марта 2017. године у 11 сати Педагошка служба Музеја Војводине организује музејску играоницу под називом "Девојка цара надмудрила", намењена деци узраста од 5 до 10 година. У оквиру играонице децу ћемо упознати са народним умотворинама, представити им српску народну бајку ''Девојка цара надмудрила''. У креативном делу деца ће сликати како замишљају лик девојке или цара из бајке те правити поп арт папирни театар. Играоницу води Владимира Станисављевић, музејски педагог.

Музејска играоница "Сачувајмо..."

.

У недељу 12. марта 2017. године у 11 сати одржаће се музејска играоница под називом "Сачувајмо...", намењена деци узраста од 5 до 10 година.

Деца ће сазнати о томе шта се дешава са сваким предметом који стигне у музеј и како се штити од даљег пропадања. 

На сликовит начин предочићемо поступке рада и оживљавања предмета, те како се спашава сваки важан део историје и културе једног народа.

Играоницу води Вијерочка Шипка, музејски педагог.

 

 

Мали чувари баштине

.

28. фебруара 2017. године с почетком у 11 часова биће уприличена завршна свечаност пројеката сарадње Музеја Војводине и ОШ "Вук Караџић" из Бача под називом МАЛИ ЧУВАРИ БАШТИНЕ, започетог 2016. године, намењеног ученицима  I - VI разреда.

28. фебруара 2017. биће уприличена изложба рамова насталих у радионици  "МОЈ РАМ ЗА ФОТОГРАФИЈУ’’ за ученике I, II и III разреда као и изложба фотографиј, а потом ће бити одржан други део.

РАДИОНИЦЕ за ученике  IV и V разреда "ШТА ВАМ ПРИЧА МОЈА ФОТОГРАФИЈА" у којој ће ученици представљати новопристигле  фотографије које су нашла код својих бака, дека или неких старијих грађана.

За најбоље интерпретације и најуспешније фотографије обезбеђене вредне су награде Музеја Војводине: бесплатна улазница за школску 2017/18 годину, педагошке публикације, књиге, мајице осликане мотивима  касноантичких римских парадних шлемова и друге ситнице.

Аутори и реализатори пројекта: Богдан  Шекарић, виши кустос - етнолог, Владимира Станисављевић, музејски саветник - педагог, Татјана Бугарски, виши кустос - етнолог и Драган Огар, виши техничар.

Музејска играоница "Кућа из моје маште"

.

У недељу 26. фебруара 2017. године у 11 часова одржаће се музејска играоница "Кућа из моје маште" за децу узраста од 5 до 10 година. 

У оквиру радионице деца ће разгледати део сталне поставке која се односи на народну архитектуру и сазнати о начину становања и градње и основном типу кућа на нашим просторима. Указаћемо на разлику између традиционалног градитељства и савремене архитектуре. 

У креативном делу играонице деца ће се играти и градити своју кућу из маште користећи ЛЕГО® коцкице. 

Гости радионице чланови ЛЕГО клуба „Скоцкани“.

Играоницу реализује Вијерочка Шипка, музејски педагог.