Potpisan Sporazum od nastavku digitalizacije kulturnog nasleđa

.

0
0
0
s2sdefault

U Sekretarijatu za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama, 21. majа 2020. potpisan je Sporazum između pomenutog sekretarijata i Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije o osnivanju „Zajedničkog tela za koordinaciju aktivnosti i unapređenje jedinstvenih softverskih rešenja u ustanovama kulture“. Time je Muzeju Vojvodine i zvanično poverena vodeća uloga u koordinaciji celokupnog procesa digitalizacije pokretnog kulturnog nasleđa na teritoriji naše zemlje.

Muzej Vojvodine je od 2014. pokretač digitalizacije u zaštiti i prezentaciji pokretnog kulturnog nasleđa na teritoriji APV zahvaljujući delovanju Matične službe. Od 2017. godine uz Istorijski muzej Srbije, Muzej Vojvodine sprovodi brojne aktivnosti vezane za implementaciju Jedinstvenog informacionog sistema za muzeje na teritoriji Republike Srbije i Republike Srpske pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, a uz pomoć Sekretarijata za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama.

Prilikom potpisivanja sporazuma, u prisustvu mr Tijane Stanković Pešterac, direktora Muzeja Vojvodine, definisani su dalji koraci u digitalizaciji pokretnog kulturnog nasleđa.

Kao koordinator procesa digitalizacije i projekata Zajedničkog tela imenovana je Natalija Vulikić, informatičar u Matičnoj službi.

 

Povezani članci