Promocija interaktivne aplikacije - vodiča na znakovnom jeziku

.

Povodom obeležavanja Međunarodnog dana osoba s invaliditetom (3. decembar), u četvrtak, 5. decembra 2019. godine, održana je promocija interaktivne aplikacije na znakovnom jeziku, koja je realizovana u okviru projekta „Muzej za sve“ namenjenog osobama s oštećenjem sluha, u saradnji sa Društvom tumača i prevodilaca za znakovni jezik.

O projektu „Muzej za sve“ govorile su mr Milana Kvas upravnica Spomen-zbirke Pavla Beljanskog, dr Snežana Mišić, programski direktor Galerije Matice srpske i mr Lidija Mustedanagić zamenik direktora Muzeja Vojvodine.

O samoj aplikaciji govorila je Milica Orlović Čobanov autor i rukovodilac projekta, a o njenoj primeni u muzejima – Jelena Ognjanović iz Galerije Matice srpske i Slađana Velendečić iz Muzeja Vojvodine.

Cilj realizovanja aplikacije bio je da se vizuelno i grafički ujednačenim vodičem na znakovnom jeziku ujedine novosadski muzeji – Spomen-zbirka Pavla Beljanskog, Muzej Vojvodine i Galerija Matice srpske, kako bi se njihovi izložbeni prostori u potpunosti osposobili za prihvatanje gluvih i nagluvih osoba.

Projekat se realizuje zahvaljujući podršci Fondacije „Novi Sad 2021 – Evropska prestonica kulture“.Besplatan ulaz u Muzej prisajedinjenja

.

Obaveštavamo Vas da će izložba Muzeja Vojvodine „Od sna do jave“ postavljena u Muzeju prisajedinjenja (Dunavska 35, bočni uzlaz) u ponedeljak, 25. novembra biti otvorena za posetioce od 10 do 18 sati.

Povodom 101 godišnjice od prisajedinjenja Vojvodine Kraljevini Srbiji ulaz na izložbu će biti besplatan.

Besplatan ulaz povodom Dana Muzeja

.

U subotu 26. oktobra 2019. godine navršava se 172 godine od kako Muzej Vojvodine radi na prikupljanju, obradi, zaštiti, edukaciji i prezentaciji kulturnog nasleđa. Tim povodom svim svojim posetiocima omogućujemo slobodan ulaz na izložbe u Dunavskoj 35 i Dunavskoj 37.

Svečano otvorena Arheološka konferencija „Od Dunava do Volge“

.

U ponedeljak, 7. oktobra 2019. godine u 10 sati, svečano je otvorena Arheološka konferencija „Od Dunava do Volge: interakcije i transformacije kultura u 1. milenijumu n.e.“.

Konferencija traje od 7. do 14 oktobra 2019. godine, a učestvuju 44 stručnjaka iz više institucije sa 35 referata.

Organizator konferencije je Muzej Vojvodine, Muzej Državni Ermitaž iz Sankt Peterburga i Institut arheologije Ruske Akademije Nauka iz Moskve.

Saradnja Muzeja Vojvodine sa Filozofskim fakultetom u Novom Sadu

.

Filozofski fakultet Univerziteta u Novom Sadu i Muzej Vojvodine skolopili su sporazum o saradnji u petak, 27. 9. 2019. godine. U ime Filozofskog fakulteta, sporazum je potpisala dekan prof. dr Ivana Živančević Sekeruš, a u ime Muzeja Vojvodine direktor dr Drago Njegovan.

Sporazumom je predviđena bogata i svestrana saradnja između dve institucije –dogovaraće se o zajedničkoj realizaciji manifestacija, zaštiti istorijske i umetničke baštine, muzeologije i drugim oblastima od zajedničkog interesa. Planirano je da se saradnja realizuje u organizaciji i održavanju zajedničkih izložbi, kao i u razmeni izložbi; saradnji u naučno-istraživačkoj sferi, razmeni informacija u oblasti kulture, muzeologije i zaštite kulturne baštine, u organizaciji i održavanju konferencija i seminara iz oblasti koje proučavaju Fakultet i Muzej.

Deo stalne postavke zatvoren zbog radova

.

Obaveštavamo Vas da će od 25. septembra do 3. oktobra 2019. izložbeni prostor Muzeja Vojvodine u Dunavskoj 37 biti zatvoren zbog unutrašnjih radova.

U navedenom terminu posetioci, u ovom prostoru, neće moći da posete izložbe Muzeja Vojvodine i Muzeja savremene umetnosti Vojvodine.

Otvorena izložba slika rumunskog umetnika Dorina Koltofeanua

.

U četvrtak, 29. avgusta, u Muzeju Vojvodine otvorena je izložba slika Dorina Koltofeanua, savremenog rumunskog umetnika. Gostovanje ove izložbe realizovano je u saradnji sa Muzejom umetnosti iz Temišvara i predstavlja prvi korak budućih zajedničkih aktivnosti ova dva muzeja.

Imajući u vidu da će Novi Sad i Temišvar biti evropske prestonice kulture 2021. godine,  Muzej Vojvodine i Muzej umetnosti u Temišvaru potpisili su Ugovor o saradnji  kojim su najavljeni različiti oblici kulturne razmene ova dva muzeja kao i buduća saradnja u oblasti zaštite kulturnog nasleđa.

Povezani članci