Saradnja sa Muzejom Republike Srpske

.

Okrugli sto na temu ''Škole, predškolske ustanove i Muzej saradnici u vaspitanju i obrazovanju'' Tradicija i inovacija, održan je  u Muzeju Republike Srpske 15. i 16. juna 2017. godine. Na početku savetovanja potpisan je sporazum o saradnji Muzeja Republike srpske sa Muzejem Vojvodine u Novom Sadu i Etnografskim muzejem u Beogradu. Sporazum su potpisali Miladin Savić, direktor Muzeja Republike Srpek, dr Drago Njegovan, v. d. direktora Muzeja Vojvodine i dr Mirjana Menković, direktorica Etnografskog muzeja u Beogradu koji su se tom prilikom i obratili učesnicima okruglog stola i prisutnoj publici.

Na okruglom stolu uz prisustvo predstavnika Ministarstva kulture Republike Srpske i medija izlagali su stručnjaci iz Republike srpske, Bosne i Hercegovine,  Slovenije, Hrvatske i Srbije.

Muzej Vojvodine je učestvovao sa predavanjima dr Drage Njegovana, muzejskog savetnika - „ORGANIZACIJA I ZNAČAJ PEDAGOŠKE SLUŽBE U MUZEJU VOJVODINE ZA RAD SA MLADIMA“ i Vladimire Stanisavljević, muzejske savetnice - pedagoškinje, saradnice za predškolski i osnovnoškolski uzrast - „MUZEJSKA EDUKACIJA, ISKUSTVA I PRIMERI DOBRE PRAKSE U MUZEJU VOJVODINE".

Nakon izlaganja usledila je diskusija i zaključci i obilazak stalne postavke Muzeja Republike Srpske.

16. juna 2017. godine učesnici okruglog stola posetili su ETNO SELO "Ljubačke doline" pored Banjaluke.

Vladimira Stanisavljević, muzejski savetnik - pedagog

Od raja do beznjenice

.

Juče, 7. juna 2017. godine je u prostorijama Muzeja Vojvodine, u prednjem holu između dva stepeništa, odigrana predstava Zorana Subotičkog „Od raja do beznjenice“. Na emotivan i sažet način prikazan je svet Dunđerskih i, unutar njega, emotivna priča o odnosu najvećeg pesnika srpskog romantizma Laze Kostića i mlade, učene, prelepe Lenke Dunđerski, kćeri jednog od najbogatijih ljudi Austro-Ugarske carevine, Lazara Dunđerskog. 

Predstava je nastala u dvorcu Bogdana Dunđerskog u Bečeju (2015) i igra se isključivo u dvorcima, palatama i zdanjima od kulturno-istorijskog značaja, kao deo sećanja na nekadašnju “dvorsku kulturu Vojvodine”, a u okviru jednog šireg projekta pod nazivom “Čudesni svet Dunđerskih“.

Saradnja sa Gimnazijom "Jan Kolar" u Bačkom Petrovcu

.

U ponedeljak, 29. maja 2017. godine u 11 sati, u prostorijama Gimnazije „Jan Kolar“ u Bačkom Petrovcu, potpisan je Protokol o saradnji između Muzeja Vojvodine i gimnazije. Protokol su potpisali direktorka škole Ana Medveđ i v. d. direktora dr Drago Njegovan. 

Muzej Vojvodine iza ima deceniju uspešne saradnje sa slovačkim kulturnim institucijama kako u zemlji tako i u Slovačkoj republici. Potpisivanjem pomenutog Protokola, gimnazija „Jan Kolar“ biće uvršćena u red eminentnih vaspino-obrazovnih institucija koje sa Muzejom Vojvodine čine kompaktnu celinu.

Predavanje o konzervaciji i restauraciji studentima Fakulteta tehničkih nauka

.

U četvrtak, 25. maja 2017. godine u 9 sati održano je predavanje studentima prve godine grafičkog inženjerstva i dizajna Fakulteta tehničkih nauka u Novom Sadu na temu Konzervacija i restauracija u Muzeju Vojvodine. Predavanje je održala Zorana Đorđević, konzervator savetnik, konzervator za materijal od drveta. U prezentaciji je učestvovao i Dragan Ogar, viši tehničar, konzervator za materijal od metala.

Poseta kineske delegacije

.

U popodnevnim časovima 22. maja 2017. Muzej Vojvodine posetila je kineska delegacija. Delegaciju je predvodio Liu Yu Zhu, generalni direktor državne administracije za kulturno nasleće Narodne Republike Kine. U pratnji delegacije bio je prof. dr Miroslav Štatkić, pokrajinski sekretar za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama, sa saradnicima. Delegacija je obišla stalnu postavku Muzeja Vojvodine, a na kraju posete v. d. direktora Muzeja Vojvodine uručio je gospodinu Liu Yu Zhu-u srpsko izdanje monografije „Vodič kroz Muzeje Srbije“.