Elektronski primerak Rada Muzeja Vojvodine (br. 62 za 2020) na našem sajtu

.

 

 Časopis Rad Muzeja Vojvodine (koji se do 1992. zvao Rad vojvođanskih muzeja) u kontinuitetu izlazi od 1952. godine. U njemu se objavljuju rezultati delatnosti muzejskih radnika i ustanova u Vojvodini i njihov naučnoistraživački i stručni rad. Sadržina publikacije je kulturna istorija Vojvodine u prošlosti i sadašnjosti, tretirana kroz odgovarajuće naučne grane, sa sporadičnim osvrtima na stranu muzeologiju i dešavanja u ovoj oblasti u svetu, kao i učešća koja naši muzeji i radnici imaju u tom kontekstu.

Muzejski kompleks Kulpin u projektu „Let's know each other“

.

Pedagoška služba Muejskog kompleksa Kulpin bila je deo tima u realizaciji kreativno-edukativnih radionica u okviru međunarodnog projekta Erazmus+ Let's know each other, sa decom PU Včielka.
Cilj projekta je očuvanje materijalnog i duhovnog nasleđa naših predaka, upoznavanje kulture i tradicije naših prostora, te implementacija iste u svakodnevnim aktivnostima i vaspitno-obrazovnom radu sa decom predškolskog uzrasta.

Sa platforme „eMuzej“: „U zdravom telu – zdrav duh!“

.

Muzej Vojvodine ima dugu pedagošku praksu, koja počinje praktično odmah po osnivanju Vojvođanskog muzeja – još davne 1947. godine. Odeljenje za pedagoški rad i odnose sa javnošću bavi se interpretacijom kulturnog nasleđa, osmišljava i realizuje raznovrsne programe usmerene ka različitim kategorijama posetilaca. Pored redovnog tumačenja i vođenja kroz stalnu postavku i tematske izložbe, glavna aktivnost Odeljenja predstavlja kreiranje edukativnih programa, pri čemu se naročita pažnja poklanja edukativnim programima za decu različitog uzrasta. Podrazumeva se saradnja sa predškolskim ustanovama, osnovnim i srednjim školama, te fakultetima.

Promovisana platforma eMuzej – platforme za razmenu kulturno-obrazovnih sadržaja

.

Putem današnje onlajn konferencije, čiji su organizatori Ministarstvo kulture i informisanja i Muzej Vojvodine u saradnji sa Color Media Communications predstavljena je platforma za razmenu kulturno-obrazovnih sadržaja eMuzej.   

Na konferenciji su govorili: dr Dejan Masliković, rukovodilac grupe za inspekcijske poslove Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, mr Tijana Stanković Pešterac, direktor Muzeja Vojvodine, msr Staša Arsenović Koprivica, kustos, saradnik na procesima digitalizacije, Muzej Vojvodine, mr Lidija Milašinović, direktor Narodnog muzeja Kikinda, Milena Milošević Micić, muzejski savetnik, Zavičajni muzej Knjaževac, Jelena Radović, kustos etnolog – antropolog, Narodni muzej Leskovac i Lidija Ham Milovanović, viši kustos i šef Odeljenja za rad sa publikom i odnose sa javnošću, Narodni muzej Beograd.

Otvorena je izložba „Konstantin Kostić“

.

U sredu 31.3.2021. godine u Muzeju Vojvodine otvorena je izložba „Konstantin Kostić - narodni tribun 1918“. Ovo je jedna od prvih u nizu planiranih izložbi koje predstavljaju značajne i ugledne ličnosti u teškim vremenima početkom 20. veka, period Velikog rata i borbe za nacionalni opstanak i emancipaciju Srba u Austro-Ugarskoj monarhiji i Kraljevini Srba, Hrvata i Slovenaca/Jugoslaviji.   

Radno vreme tokom praznika

.

Poštovani prijatelji,

Tokom novogodišnjih i božićnih praznika Muzej Vojvodine će biti otvoren za publiku u sledećem režimu:
- Četvrtak, 31. decembar 2020. od 9 do 16 sati;
- Subota  i  nedelja 2-3. januar  2021. od 11 do 17 sati;
- Sreda, 6. januar 2021. od 9 do 16 sati.
- Ponedeljkom, kao i 1. i 7. januara, Muzej je zatvoren za publiku.

Od petka, 8. januara 2021. nastavljamo sa redovnim radnim vremenom: utorak - petak od 9 do 19; subota - nedelja od 10 do 18 sati.

Srećne praznike i uspešnu 2021. godinu želi Vam Muzej Vojvodine!

Očekujemo Vas.

 

Povezani članci