Stručno vođenje na mađarskom jeziku

.

Muzej Vojvodine je i ove godine nastavio saradnju sa Mađarskim nacionalnim savetom.  U okviru jednodnevnih izleta učenika 3. razreda mađarskih odeljenja sa teritorije cele Vojvodine, Muzej Vojvodine je ugostio, u periodu od 20. septembra do 10. oktobra 2017,  650 učenika. Oni su se upoznali sa Stalnom postavkom i tematskim izložbama. Stručno vođenje na mađarskom jeziku bilo je povereno Ani Olajoš, konzervatoru-savetniku Muzeja Vojvodine.

Vikimedija radionica za zaposlene u muzejima

.

Informatičarke Muzeja Vojvodine prisustvovale su još jednoj u nizu radionica koje je organizovalo Ministarstvo kulture i informisanja i Vikimedija Srbije. Viki radionica za zaposlene u muzejima održana je 2. oktobra 2017.

Akcenat je bio na praktičnom radu pri uređivanju članaka Vikipedije u cilju što boljeg pozicioniranja srpske kulture na internetu.

Predavači su bili Ivana Madžarević, Ivana Guslarević, Dragan Satarić i Nebojša Ratković. Tom prilikom uručeni su sertifikati za uspešno za uspešno završenu Viki radionicu namenjenu zaposlenima u ustanovama kulture.

Izložba "Kultura sećanja - ko ne pamti iznova proživljava" u Muzeju Vojvodine

.

Izložba „Kultura sećanja – ko ne pamti iznova proživljava“ posvećena je jednom od najtragičnijih događaja iz vremena 2. svetskog rata i jednom od najtežih masovnih zločina u Srbiji, masovnom streljanju talaca u Kraljevu 15-20. oktobra. U tom genocidnom zločinu neselektivne odmazde streljano je više od 2.000 žitelja Kraljeva i okolnih mesta. Do sada precizno utvrđeni pojedinačni spisak sadrži 2.194 imena, što još nije konačna cifra.

Kraljevačko streljanje bilo je, uz zločine u Mačvi i Kragujevcu, jedna u nizu masovnih neselektivnih odmazdi preduzetih od nemačkih okupatora uoči gušenja „Užičke republike“ krajem novembra.

Muzej Vojvodine na Sajmu turizma

.

U petak 6. oktobra 2017. godine na Sajmu turizma u Novom Sadu, na štandu Turističke organizacije Novog Sada održana je konferencija za novinare, na kojoj su predstavljeni multimedijalni vodič Muzeja Vojvodine i manifestacije Koncert Godine i Serbia Fashion Week. Multimedijalni vodič Muzeja Vojvodine, koji posetioci mogu da aktiviraju na jednom od pet jezika – srpskom, engleskom, nemačkom, mađarskom i slovačkom, predstavili su Vijeročka Šipka iz Muzeja Vojvodine i Goran Gajić iz kompanije Oroundo.

Komisija za stručni nadzor Matične službe Muzeja Vojvodine u obilasku pokrajinskih muzeja

.

Muzej Vojvodine obavlja i poslove u oblasti matičnosti nad muzejima i muzejskim zbirkama na teritoriji AP Vojvodine. Ova nadležnost je posle više od deset godina mirovanja potvrđena 19. februara 2003. godine, od kada se kontinuriano vrše poslovi: evidentiranja ustanova zaštite pokretnih kulturnih dobara, sticanje uvida u stanje pokretnih kulturnih dobara, preduzimanje mera u vezi sa njihovom zaštitom i korišćenjem, stručni nadzor i pružanje pomoći, naročito u domenu primene savremenih metoda rada i dr. Matična služba imala je veliku zaslugu u osavremenjavanju rada kroz proces digitalizacije u pokrajinskim muzejima kroz primenu informacionog sistema Imus.

Tokom 2017. godine Komisija za stručni nadzor Muzeja Vojvodine (Ilija Komnenović, predsednik, i članovi tima: Tijana Stanković Pešterac, Lidija Mustedanagić, Ljiljana Trifunović, Zorana Đorđević, Aleksandra Stefanov i Natalija Vulikić), obišla je i stekla uvid u stanje muzejskih predmeta i zbirki, njihovu digitalizaciju, kao i rad sledećih ustanova: Gradskog muzeja Subotica, Gradskog muzeja Sombor i Narodnog muzeja Zrenjanin.

Restauracija topova iz artiljerijskog parka Muzeja Vojvodine

.

Uspešna saradnja Muzeja Vojvodine i Vojske Srbije nastavila se preuzimanjem na restauracijski tretman 4 topa iz artiljeriskog parka Muzeja. Restauracija će  obaviti 19. Logistički bataljon VS u radionici u Petrovaradinu. U međuvremenu će na mestu a kojem su stajali topovi biti izlivene betonske ploče na kojima će oni stajati po povratku u Muzej.

Očekuje se da će se saradnja na ovom projektu u dogledno vreme nastaviti restauracijom tenka „Šerman“, koji je već decenijama jedan od „zaštitnih znakova“ Muzeja. On će biti postavljen na kosi naker koji će biti sagrađen u produžetku betonskih ploča na kojima će stajati topovi.

Po završetu ovih radova, Muzej će izdati brošuru-suvenir, sa podacima o oruđima iz artiljerijskog parka.

Imus u Novom Bečeju

.

Opština Novi Bečej i Muzej Vojvodine rade na zaštiti i promociji kulturnog nasleđa počev od 2014. godine kroz uzajamno pomaganje na različitim projektima. U cilju nastavka saradnje, predstavnici Muzeja Vojvodine (Ilija Komnenović, Natalija Vulikić, Tijana Stanković Pešterac i Ljiljana Trifunović) posetili su Opštinu Novi Bečej 22. 09. 2017. i Opštinski muzej u osnivanju sa njegovim depandansima u Domu kulture, Glavaševoj kući i Muzeju Kotarka u Novom Miloševu. Na sastanku sa pomoćnicima predsednika Opštine (Đorđe Popov i Saša Vojnović) definisani su prvi koraci u digitalizaciji kulturnog nasleđa koji se čuva u ovim depandansima. Uvođenjem Imusa, novobečejska opština će postati deo muzejske mreže u Vojvodini, čime će se doprineti zaštiti nasleđa novobečejskog kraja na savremen način. Novi Bečej je poneo titulu grada u fokusu za 2016. godinu.

Kroz softver Imus, Istorijski muzej Srbije i Muzej Vojvodine već deceniju rade zajedno na digitalizaciji kulturnog nasleđa. Ovaj iformacioni sistem primenjuje se na teritoriji Republike Srbije, gde ga koriste 34 ustanove zaštite (muzeji, muzejske zbirke i galerije). Uvođenjem Imusa u depandanse budućeg muzeja u Novom Bečeju završiće se još jedna iz niza aktivnosti koje imaju za cilj sistemsko uređenje oblasti digitalizacije kulturnog nasleđa u Srbiji.