Saradnja Muzeja Vojvodine i predškolske ustanove "Radosno detinjstvo"

.

0
0
0
s2sdefault

Program saradnje Muzeja Vojvodine i PU Radosno detinjstvo

"Moja kuća - od zemunice do solitera"

interaktivni edukativni projekat namenjen deci starijeg i najstarijeg predškolskog uzrasta, obuhvata: posetu stalnoj postavci ,selektivno posmatranje i razgovor o nastambama u kojima su ljudi živeli u dalekoj prošlosti, pećinama, zemunicama, sojenicama, kućama u vojvođanskim selima, o savremenim kućama -soliterima,o tome kako se prave kuće, delovima kuća, materijalima i alatu sa kojim se prave.

Potom će deca izvesti dramatizaciju bajke ''Tri praseta'' koju zajedno sa vaspitačima treba da pripreme u vrtiću.

Interaktivni i integrativni projekat sintetizuje saznanja iz muzeologije, narodne arhitekture, likovne umetnosti i književnosti, a osmišljen u dve celine: u teorijskom delu deca stiču osnovna saznanja o Muzeju, muzejskoj delatnosti i pojedinim muzejskim eksponatima u vezi sa načinom stanovanja u Vojvodini, kroz istorijske epohe.

U kreativnom delu , koji se odvija u vrtićima ,deca se u skladu sa svojim mogućnostima kreativno izražavaju: slikanjem na temu ''Moja kuća iz mašte'', izradom maketa različitih tipova kuća, makete kuće budućnosti.

Tekst bajke za pripremu dramatizacije objavljujemo u celosti - u cilju pripreme realizacije programa. Možete je preuzeti ovde.

Autor programa je Vladimira Stanisavljević, viši kustos - pedagog.

Povezani članci