Novosadske dečje letarije

.

0
0
0
s2sdefault

I ovog leta, Muzej Vojvodine pridružuje se manifestaciji Novosadske dečje letarije, koja se realizuje u organizaciji Dečjeg kulturnog centra Deci na dar. Tokom letnjeg raspusta Muzej Vojvodine pripremio je niz kreativnih radionica, za grupe do 30 učesnika uzrasta od 5 do 11 godina.

23. jun, 10-12 30 h
KAKO SU SE NEGOVALE I UKRAŠAVALE DEVOJKE U STAROM RIMU
Devojke su oduvek želele da  budu lepe i da sačuvaju svoju lepotu. Čime su se   negovale, kako su spravljale pomade? Kako su se češljale svoju kosu i šta su odevale predstavićemo power point prezentacijom, a u kreativnom delu kreiraćemo haljine, praviti frizure u stilu  mladih rimljaki.  Potrebno je da deca ponesu krpice od tkanina .

24. jun, 10-12.30 h
DECA U STAROM RIMU
Detinjstvo, najlepši i najbezbrižniji period života, mali rimljani provodili su na poseban način. Deca će spoznati kakvim su se igračkama  i koje su igre igrali, koje su škole pohađali, kakva su im bila učila i gde su provodili slobodno vreme.
U kreativnom delu deca će praviti igračke lutke od krpa ili kolica od rolni toalet papira i učiti rimske brojeve.  Potrebno je da deca ponesu ostatke tkanina- krpice, trakice ...

25. jun, 10-12.30 h
RIMSKA ARMIJA
Glavni oslonac rimske vlasti bila je vojska. Rimljani su dobijali ratove jer su imali jaku, dobro organizovanu vojsku, čiji su se vojnici borili u disciplinovanim odredima. Na stalnoj postavci ćemo videti ostatke opreme i naoružanja rimskog vojnika i naučiti kako su se zvale jedinice i formacije vojske.

26. jun, 10-12.30 h
RIMSKI ŠLEMOVI
Deca će se upoznati sa delom arheološke postavke Muzeja vezanim za život Rimljana na području Vojvodine.Upoznaće se sa značajnim nalazima iz ovog perioda (4.vek
) paradnim pozlaćenim šlemovima I čuče priču o tome kako su ovi vredni predmeti dospeli u muzej.U kreativnom delu deca će ukrašavati rimske šlemove.

30. jun, 10-12.30 h
KELTSKI RATNICI
Deci će biti predstavljen deo stalne postavke vezan za život Kelta na području Vojvodine.Deca će imati priliku da vide kako je izgledao keltski ratnik, kako je bio obučen, ukrašen i naoružan.
U kreativnom delu deca će se umetnički izražavati.

1. jul, 10-12.30 h
RUKOPISNE KNJIGE
U okviru ove radionice, deca će saznati kako su nastale rukopisne knjige, ko ih je prepisivao, kako su ukrašavane.U kreativnom delu deca će moći da napišu svoje ime ili da ukrašavaju inicijale i minijature Miroslavljevog jevandjelja.

2. jul, 10-12.30 h
FOTOGRAFIJA I MODA
Radionica je osmišljena u dve celine.Teorijski deo , u kojem se deca upoznaju sa društvenim životom ljudi koji su živeli početkom 20. veka, za koje su se to događaje spremali i ukrašavali.Upoznaće se sa starom fotografijom i modom, dok će se u praktičnom delu kreativno izražavati.

3. jul, 10-12.30 h
ŠTA TO KRIJU VRATA DVORCA?
U srednjem veku je građen veliki broj zamkova, koji su bili jaki, ali i laki za odbranu. Posle priče o građenju i životu u dvorcu, pogledaćemo predmete iz srednjeg veka, koji se čuvaju u muzeju. U kreativnom delu deca će izrađivati lampione.
Napomena: Potrebno je da se ponese staklenu čašu ili malu teglicu.

Povezani članci