Muzejska radionica "Zmijanjski vez - od niti do vječnosti"

.

0
0
0
s2sdefault

Povodom izložbe "Zmijanjski vez - svjetsko nematerijalno nasleđe", Odeljenje za pedagoški rad i odnose s javnošću Muzeja Vojvodine, u subotu, 6. oktobra sa početkom u 16 časova, organizuje radionicu  „Zmijanjski vez - od niti do vječnosti“.

Tokom prvog dela radionice biće predstavljene osnovne karakteristike zmijanjskog veza (geografsko poreklo, ornamentika, UNESKO status), a na primjerima izloženih eksponata  razgovaraće se o ulozi zmijanjskog veza: od umjetničkog izraza u kućnoj radinosti do sredstva za očuvanje svesti o nacionalnom, kulturnom i verskom identitetu.

U praktičnom dijelu radionice polaznicima će biti predstavljena tehnika veza pokrsticom sa posebnim osvrtom na motiv krsta, na kojem se bazira bogata ornamentika zmijanjskog veza. Takođe, polaznice i polaznici imaće priliku da tokom radionice i praktično izrade jedan od karakterističnih motiva u nekoj od ponuđenih tehnika.  

Voditeljka radionice je Svjetlana Marković iz Banje Luke, saradnica Muzeja Republike Srpske i autorka jednog od izložbenih eksponata.

Povezani članci