Novosadske dečje letarije

.

0
0
0
s2sdefault

I ovog leta, Muzej Vojvodine pridružuje se manifestaciji "Novosadske dečje letarije", koja se realizuje u organizaciji Dečjeg kulturnog centra "Deci na dar". Tokom letnjeg raspusta Muzej Vojvodine pripremio je niz kreativnih radionica za decu uzrasta od 5 do 11 godina.

Obavezne prijave na telefon 021/525-059.

 

 

 


28. jun, 17 sati
ŠTA NAS UČE BASNE - PITAM SE PITAM  
Sigurno ste čuli za našeg velikog učitelja, književnika i  putnika, Dositeja Obradovića. Prepoznatljivog i po tome, što je pisao možda i najlepše basne, i putem basni učio nas mudrosti. Dođite u Muzej Vojvodine da saznate više o Dositeju njegovim basnama, da ih čitamo, da pričamo o njima, da se okušamo u odgonetanju pitalica, zagonetki, brzalica... da se igrajući zabavljamo, učimo i družimo.

29. jun, 17 sati
UPOZNAJMO HRABRE VOJSKOVOĐE I VOJNIKE
Deca će na izložbi Muzeja Vojvodine saznati nešto više o slavnim vojskovođama, hrabrim ratnicima i vojnicima. Biće istaknuta važnost ljubavi prema otadžbini i hrabrost pojedinaca, a potom ćemo u kreativnom delu radionice ukrašavati odlikovanja srpskih vojnika.

30. jun, 17 sati
KAKO SMO SE OBLAČILI
Na stalnoj postavci gledaćemo nošnje koje su nosili ljudi koji su živeli na području Vojvodine (Slovaci, Mađari, Srbi, Bosanci, Crnogorci...) Razgovaraćemo o motivima na nošnjama, a u kreativnom delu će ukrašavati slike nošnji sa motivima koje su videli i upamtili na nošnjama.

1. jul, 17 sati
ARHEOLOG I ZAKOPANO BLAGO
Razgledajući izložene predmete iz daleke prošlosti na našoj stalnoj postavci, uživećemo se u ulogu arheologa i otkrivati tajne iz prošlosti. Saznaćemo kako arheološki predmeti stižu u muzej, i šta se sve dešava na putu predmeta od arheološkog nalazišta do stalne postavke.
U kreativnom delu radionice deca će praviti keramičke posude, kao što je to radio praistorijski čovek nekad.

5. jul, 17 sati
SA KAKVIM SMO SE IGRAČKAMA IGRALI
Na stalnoj postavci razgledaćemo igračke u Muzeju za decu, i razgovarati o njihovim omiljenim igračkama? Videćemo od čega se mogu praviti igračke i kojih oblika mogu biti, a zatim ćemo u kreativnom delu praviti igračke od glinamola.

6. jul,17 sati
2.ŠKOLA MOJE BAKE I DEKE
Kroz splet učenja i zabave približićemo drugarima staru školu razgledajući predmete vezane za prve škole: stare udžbenike, đačke torbe, školska pomagala. Pričaćemo  o disciplini, kažnjavanju i ocenjivanju.
U kreativnom delu deca će ukrašavati inicijale Miroslavljevog jevanđelja.

7. jul, 17 sati
KAD PORASTEM BIĆU, BIĆU... GLUMAC
Pozorište je dom u kome živi drugačiji svet, u kome žive ljudi, životinje, mora, vetrovi, vile i čarobnjaci, junaci iz bajki i mašte..Kako je nastalo naše pozorište, ko sve radi u pozorištu, kako se nekad posećivalo pozorište i još mnogo toga saznaćete u Muzeju Vojvodine. A zatim ćete praviti pozorišnu scenu  za priču ili bajku koju volite ili ćete praviti svoje pozorište.
Ponesite jednu kutiju od cipela, malo krpica i ilstrovanih časopisa.

8.  jul, 17 sati
NAPRAVIMO NAJLEPŠI IZLOG
Deca će se upoznati sa jednom vojvođanskom gradskom ulicom iz prvih decenija XX veka, koja je predstavljena u okviru stalne postavke Muzeja Vojvodine, a zatim ćemo osmišljavati izloge svojih zanatskih radionica.

Povezani članci