Muzejska igraonica "Meni draga stvar muzeju na dar"

.

U nedelju 11. juna 2017. godine, u 11 sati, u Muzeju Vojvodine, Dunavska 35, pedagoška služba Muzeja povodom izložbe "Blago iz košnice, od Muzeja Matice srpske do Muzeja Vojvodine'’, organizuje muzejsku igraonicu na temu "Meni draga stvar muzeju na dar".

Kako su nastali muzeji? Kako su se bogatile muzejske zbirke vrednim predmetima? Koje blago čuvaju i zbog čega je važno da muzeji postoje? Ko su bili veliki dobrotvori i darodavci koji su načinili tako velike poklone, od kojih je nastao i naš Muzej Vojvodine. Odgovore na ova i druga pitanja saznaćete u Muzeju Vojvodine. O značaju i lepoti darivnja razgovaraćemo sa najmlađima. Pozivamo decu da ponesu neki njima drag predmet Muzeju na dar ili da dođu da naslikaju svoj dar Muzeju.

Igraonicu vodi Vladimira Stanisavljević, muzejski savetnik pedagog.

 

Muzejska igraonica „Put oko sveta“

.

U nedelju 4. juna 2017. godine u 11 sati održaće se muzejska igraonica pod nazivom „Put oko sveta“ namenjena deci uzrasta od 5 do 10 godina. 

U okviru igraonice pričaćemo o  kapetanu Eugenu Malinariću, koji je obišao svet u vreme kada je takva avantura bila privilegija kraljeva. Na izložbi „Blago iz košnice – Od Muzeja Matice srpske do Muzeja Vojvodine“ razgledaćemo suvenire koje je doneo sa svojih putovanja i razgovarati o  životinjama koje je  sretao na prekookeanskim putovanjima.

Gost radionice Darko Radmanović, kustos arheozoolog.

Igraonicu vodi Vijeročka Šipka, muzejski pedagog.

 

Muzejska igraonica "Orman za moju lutku"

.

Povodom izložbe "Autorska lutka u istoriji ukrajinskog naroda" Pedagoška služba Muzeja Vojvodine, u nedelju, 28. maja 2017. godine, u 11 sati, Dunavska 35, organizuje muzejsku igraonicu "Orman za moju lutku". Raznolikost i lepotu ukrajinskog veza i ornamenata deca će upoznati razgledanjem eksponata lutki, a potom će na etnološkom delu stalne postavke inspirisani autentičnim ornamentima ukrašavati ormane za svoje lutke.

Igraonicu vodi Vladimira Stanisavljević, muzejski pedagog.

Muzejska igraonica "Devojački sanduci"

.

U sredu, 17. maja 2017. godine u 18 sati, u Dunavskoj 35, pedagoška služba Muzeja Vojvodine organizuje muzejsku igraonicu "Devojački sanduci".

 Igraonica je organizovana za decu uzrasta 5-10 godina, u okviru manifestacije "Muzeji Srbije, deset dana od 10 do 10".

Sigurno se pitate šta je to, kakav je to poseban sanduk pa se zove Devojački ? Nekada je svaka devojka u kući imala svoj sanduk u koji su joj majka i baka pripremale miraz- stvari koje će udajom poneti u svoj novi dom. Često je i sama  devojka vezla, prela, šila... da pokaže kako zlatne ruke ima, ali i da sanduk dopuni.Neki su bili veliki, neki mali, puni ili polupuni, ali svi su, bez izuzetka, bili lepo ukrašeni. Dođite da se družimo,da otkrijemo tajne koje neki sanduci kriju, da naučimo još nešto o našoj tradiciji.

U kreativnom delu igraonice deca će ukrašavati devojačke sanduke.

Igraonicu vodi Ivana Stepanov, muzejski pedagog.

Muzejska igraonica "Upoznajte svet srednjovekovnih vitezova"

.

U utorak 16. maja 2017. godine  u 18 sati, u Dunavskoj 37, pedagoška služba Muzeja Vojvodine organizuje muzejsku igraonicu ’’Upoznajte svet srednjovekovnih vitezova i princeza’’. Igraonica je organizovana za decu uzrasta 5-10 godina, povodom izložbe ’’Kupinik pslednja prestonica srpskih despota’’ u okviru manifestacije " Muzeji Srbije, deset dana  od 10 do 10".

U okviru igraonice decu ćemo povesti u jedno srednjovekovno utvrđenje, u iščezli svet  viteških nadmetanja i gozbi, opsada i kavaljera. Svet princeza – svet pesništva i muzike, slikanja, lepog oblačenja i ponašanja. Deca će upoznati Zakonik viteške časti, videti viteške oklope i još mnogo mnogo toga. Dečaci će praviti štitove, a devojčice lepeze i nakit.

Igraonicu vodi Vladimira Stanisavljević, muzejski savetnik - pedagog.

Muzejska igraonica ’’Muzej Vojvodine - čuvar kulturnog blaga’’

.

U nedelju, 14. maja 2017. godine u 11 sati, u Dunavskoj 35, pedagoška služba Muzeja Vojvodine organizuje. Igraonica je organizovana za decu uzrasta 5-10 godina, u okviru manifestacije ’’Muzeji Srbije, deset dana  od 10 do 10". 

U okviru igraonice deca će razgledati izložbu ’’Blago iz košnice, Muzej Matice srpske u Muzeju Vojvodine’’ saznati kako je nastajao i rastao Muzej, koje oblasti proučava, šta rade zaposleni u Muzeju, kako predmeti dolaze u Muzej, kako se čuvaju od propadanja muzejski predmeti i sve što ne znaju, a hteli bi da znaju.

U kreativnom delu igraonice deca će biti mali dizajneri  te će kreirati  plakate, obeleživače (bukmarkere) i zastavice Muzeja Vojvodine.

Igraonicu vodi Vladimira Stanisavljević, muzejskai savetnik, pedagog.

Muzejska igraonica „Pusti, pusti modu“

.

U nedelju 7. maja 2017. godine u 11 sati održaće se muzejska igraonica „Pusti, pusti modu“.

Na stalnoj postavci, delu vezanom za pogledaju deo stalne postavke vezan za građanski život 19. i početak 20. veka deca će imati prilike da se upoznaju se sa društvenim životom ljudi i modom. Razgovaraćemo o uticaju i važnosti mode i saznati za koje su se to događaje spremali i ukrašavali.

Igraonicu vodi Vijeročka Šipka, muzejski pedagog.