Mali čuvari baštine

.

28. februara 2017. godine s početkom u 11 časova biće upriličena završna svečanost projekata saradnje Muzeja Vojvodine i OŠ "Vuk Karadžić" iz Bača pod nazivom MALI ČUVARI BAŠTINE, započetog 2016. godine, namenjenog učenicima  I - VI razreda.

28. februara 2017. biće upriličena izložba ramova nastalih u radionici  "MOJ RAM ZA FOTOGRAFIJU’’ za učenike I II i III razreda kao i izložba fotografij, a potom će biti održan drugi deo.

RADIONICE za učenike  IV i V razreda "ŠTA VAM PRIČA MOJA FOTOGRAFIJA" u kojoj će učenici predstavljati novopristigle  fotografije koje su našla kod svojih baka, deka ili nekih starijih građana.

Za najbolje interpretacije i najuspešnije fotografije obezbeđene vredne su nagrade Muzeja Vojvodine: besplatna ulaznica za školsku 2017/18 godinu, pedagoške publikacije, knjige, majice oslikane motivima  kasnoantičkih rimskih paradnih šlemova i druge sitnice.

Autori i realizatori projekta: Bogdan  Šekarić, viši kustos - etnolog, Vladimira Stanisavljević, muzejski savetnik - pedagog, Tatjana Bugarski, viši kustos - etnolog i Dragan Ogar, viši tehničar.

Muzejska igraonica "Kuća iz moje mašte"

.

U nedelju 26. februara 2017. godine u 11 časova održaće se muzejska igraonica "Kuća iz moje mašte" za decu uzrasta od 5 do 10 godina. 

U okviru radionice deca će razgledati deo stalne postavke koja se odnosi na narodnu arhitekturu i saznati o načinu stanovanja i gradnje i osnovnom tipu kuća na našim prostorima. Ukazaćemo na razliku između tradicionalnog graditeljstva i savremene arhitekture. 

U kreativnom delu igraonice deca će se igrati i graditi svoju kuću iz mašte koristeći LEGO® kockice. 

Gosti radionice članovi LEGO kluba „Skockani“.

Igraonicu realizuje Vijeročka Šipka, muzejski pedagog. 

Muzejska radionica za osobe sa smetnjama u razvoju i invaliditetom "Volite li karnevale"

.

Pedagoška služba Muzeja Vojvodine, u utorak, 21. februara 2017. godine, u 10 časova, Dunavska 35, organizuje muzejsku radionicu za osobe sa smetnjama u razvoju i invaliditetom pod nazivom  "Volite li karnevale"?

Polaznici će saznati nešto više o Maškaradi - maskiranoj povorci, tradicionalnom programu Muzeja Vojvodine, a potom će u kreativnom delu radionice izrađivati maske.

Igraonicu vodi Ivana Stepanov, muzejski pedagog.

 

Muzejska igraonica "Napravi svoju čarobnu masku"

.

U nedelju 19. februara 2017. godine, u 11 sati, Dunavska 35, Služba za odnos s javnošću i pedagoški rad organizuje drugi deo muzejske igraonice pod nazivom „Napravi svoju čarobnu masku“.

Igraonica je namenjena roditeljima i njihovoj deci uzrasta 5 – 10 godina. 

Datum održavanja XXII Maškarade, tradicionalnog programa Muzeja Vojvodine se približava i krajnje je vreme da se pripremi maska za tu prigodu.

Roditelje i decu ćemo upoznati sa pokladnim običajima u Vojvodini, kako su izgledale tradicionalne maske i povorke, a potom će deca završavati maske koje su na prethodnoj igraonici započela. Deca koja nisu bila na prethodnoj igraonici radiće nove maske.

Potrebno je poneti malo vunice.

Igraonicu vodi Vladimira Stanisavljević, muzejski savetnik, pedagog.

 

Muzej u koferu

.

Muzej Vojvodine u saradnji sa ZP "Starli" organizuju kreativnu radionicu pod nazivom „Hajde da se maskiramo“ u petak, 17. februara, u 17 sati u prostorijama Zabavnog parka Starli na Novom naselju. Namenjena je deci uzrasta od 5 do 10 godina. 

Osnovna ideja programa je promovisanje Maškarade - tradicionalnog programa kojim Muzej neguje običaje vezane za održavanje maskiranih pokladnih povorki, koje su nekada organizovane mestima Vojvodine i Srbije.

U teorijskom delu programa putem razgovora i prezentacije deca će čuti priču o pokladnim običajima i detaljima programa predstojeće 22. Maškarade.

U praktičnom delu radionice polaznici će kreirati maske, kojima će učestvovati u povorci. 

Radionicu realizuje Vijeročka Šipka, viši kustos muzejski pedagog.

Zainteresovani polaznici mogu se prijaviti putem mejla na Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.. Prijava treba da sadrži ime i prezime deteta, imejl adresu i kontakt telefon.

Muzejska igraonica "Napravi svoju čarobnu masku"

.

U nedelju 12. februara 2017. godine u 11 sati Služba za odnos s javnošću i pedagoški rad organizuje muzejsku igraonicu pod nazivom „Napravi svoju čarobnu masku“.

Igraonica je namenjena roditeljima i njihovoj deci uzrasta 5 – 10 godina. 

Datum održavanja 22. Maškarade, tradicionalnog programa Muzeja se približava i krajnje je vreme da se pripremi maska za tu prigodu.

Nakon priče o detaljima programa maskirane pokladne povorke, datumu i pravcu kretanja, vredne dečije ručice napraviće svoju čarobnu masku kaše tehnikom uz pomoć svojih roditelja.

Potrebno je poneti stare novine i nekoliko balona.

Igraonicu vodi Vijeročka Šipka, viši kustos pedagog.

Radionica za penzionere

.

U sredu 8. februara 2017. godine u 16 sati održaće se muzejska kreativna radionica za penzionere. Nakon upoznavanja sa programskim aktivnostima Muzeja planiranim za mesec februar, polaznici radionice će saznati o Maškaradi, tradicionalnom programu Muzeja, kojim negujemo običaje vezane za održavanje maskiranih pokladnih povorki, koje su se organizovale u prošlosti, u vreme Bele nedelje.

Zainteresovani polaznici je potrebno da ponesu stare novine i makaze.

Radionicu vodi Vijeročka Šipka i Konstantina Sebastijan.