Muzejska igraonica "Kako su putovali ljudi"

.

U nedelju 13. avgusta u 11 sati u Muzeju Vojvodine, Dunavska 35, održaće se muzejska igraonica pod nazivom „Kako su putovali ljudi“. 

Igraonica je namenjena deci uzrasta od 5 do 10 godina.

Nakon priče prevoznim sredstvima nekad i sad, prošetaćemo se stalnom postavkom i pogledati prevozna sredstva koja se čuvaju u muzeju. Otkrićemo zašto putujemo i  kako sve možemo da putujemo. 

U drugom delu programa mališani će se kreativno izražavati birajući tehniku u skladu sa svojim interesovanjima i mogućnostima, a inspirisani temom igraonice.

Igraonicu vodi Vijeročka Šipka, muzejski pedagog.

Muzejska igraonica "Dunavski park"

.

U nedelju 6. avgusta 2017. godine u 11 sati, u Muzeju Vojvodine, Dunavska 35, održaće se muzejska igraonica „Dunavski park“. Igraonica je namenjena deci uzrasta od 5-10 godina.

Staro novosadsko odmorište, dečje igralište, stanište labudova.Nekada je bilo nešto drugo, a deca će saznati šta je nekada bilo na mestu današnjeg Dunavskog parka i kako se razvijao. U kreativnom delu igraonice deca će se umetnički izražavati.

Igraonicu vodi Ivana Stepanov, muzejski pedagog.

Muzejska igraonica "Dan na reci"

.

U nedelju 30. jula 2017. godine u 11 sati, u Muzeju Vojvodine, Dunavska 35, održaće se muzejska igraonica pod nazivom „Dan na reci“. Igraonica je namenjena deci uzrasta od 5 – 10 godina.

Deco, u vrelim letnjim danima najbolje se rashlađujemo na obali reka, jezera, mora... Da li znate kako su se rashlađivali Novosađani nekada? Da li su provodili vreme na obali reke samo u isčekivanju lađe ili i u kupanju i sunčanju? Saznaćemo kada se pominju prva kupališta u našem gradu i koji su bili omiljeni vodeni sportovi Novosađana u prošlosti...

U kreativnom delu izrađivaćemo letnje čestitke.

Igraonicu vodi Vijeročka Šipka, muzejski pedagog.

 

"Kaži sad, dal' je riba ili rak... jaz, karaš, karp, klen, som"

.

U nedelju 23. jula 2017. godine u 11 sati, u Muzeju Vojvodine, Dunavska 35, održaće se muzejska igraonica pod nazivom "Kaži sad, dal' je riba ili rak... jaz, karaš, karp, klen, som". Igraonica je namenjena deci uzrasta od 5 – 10 godina.

Deco, u sred leta vodimo vas na reke, na stalnu postavku  Muzeja Vojvodine, da upoznate jedno prastaro zanimanje, da razgledate ribarske alatke još iz kamenog doba, da čujete o vrstama riba u Vojvodini, kako se ribe hvataju zimi pod ledom, ostale načine hvatanja riba, prevozna sredstva ribara, o ribi kao simbou i još mnogo toga.  

A da vaše ribe nemaju brige, da mogu da se brčkaju i plivaju da ih niko ne ulovi  saznaćete kada u kreativnom delu Igraonice napravite svoj sopstveni akvarijum.

Igraonicu vodi Vladimira Stanisavljević, muzejski pedagog.

Muzejska igraonica "Miris leta"

.

U nedelju 16. jula 2017. godine u 11 sati održaće se muzejska igraonica pod nazivom „Miris leta“. Igraonica je namenjena deci uzrasta od 5 – 10 godina.

Deco, leto je počelo i vreme je da se krene na putovanje. Da li znate koja su bila omiljena mesta na kojima su se vojvođani odmarali krajem 19. i tokom 20. veka, i koja kupališta su posećivali na našim prostorima? Saznaćemo kako su ljudi nekada provodili svoje slobodno vreme i da li su voleli da idu na izlete. 

U kreativnom delu deca će se umetnički izražavati.

Igraonicu vodi Vijeročka Šipka, muzejski pedagog.

Muzejska kreativna radionica za penzionere

.

U sredu, 12. jula 2017. godine, održaće se muzejska kreativna radionica za penzionere sa početkom u 17 sati.

Polaznici radionice će pogledati stalnu postavku i tekuću tematsku izložbu a nakon toga će oslikavati kutije i druge drvene predmete dekupaž tehnikom.

Zainteresovani polaznici treba da ponesu drvenu kutiju, salvetu, makaze i kuhinjski sunđer.

Radionicu vodi Vijeročka Šipka, kustos saradnik za marketing.

Muzejska igraonica "Meni draga stvar muzeju na dar"

.

U nedelju 11. juna 2017. godine, u 11 sati, u Muzeju Vojvodine, Dunavska 35, pedagoška služba Muzeja povodom izložbe "Blago iz košnice, od Muzeja Matice srpske do Muzeja Vojvodine'’, organizuje muzejsku igraonicu na temu "Meni draga stvar muzeju na dar".

Kako su nastali muzeji? Kako su se bogatile muzejske zbirke vrednim predmetima? Koje blago čuvaju i zbog čega je važno da muzeji postoje? Ko su bili veliki dobrotvori i darodavci koji su načinili tako velike poklone, od kojih je nastao i naš Muzej Vojvodine. Odgovore na ova i druga pitanja saznaćete u Muzeju Vojvodine. O značaju i lepoti darivnja razgovaraćemo sa najmlađima. Pozivamo decu da ponesu neki njima drag predmet Muzeju na dar ili da dođu da naslikaju svoj dar Muzeju.

Igraonicu vodi Vladimira Stanisavljević, muzejski savetnik pedagog.