Muzejska igraonica "Devojački sanduci"

.

U sredu, 17. maja 2017. godine u 18 sati, u Dunavskoj 35, pedagoška služba Muzeja Vojvodine organizuje muzejsku igraonicu "Devojački sanduci".

 Igraonica je organizovana za decu uzrasta 5-10 godina, u okviru manifestacije "Muzeji Srbije, deset dana od 10 do 10".

Sigurno se pitate šta je to, kakav je to poseban sanduk pa se zove Devojački ? Nekada je svaka devojka u kući imala svoj sanduk u koji su joj majka i baka pripremale miraz- stvari koje će udajom poneti u svoj novi dom. Često je i sama  devojka vezla, prela, šila... da pokaže kako zlatne ruke ima, ali i da sanduk dopuni.Neki su bili veliki, neki mali, puni ili polupuni, ali svi su, bez izuzetka, bili lepo ukrašeni. Dođite da se družimo,da otkrijemo tajne koje neki sanduci kriju, da naučimo još nešto o našoj tradiciji.

U kreativnom delu igraonice deca će ukrašavati devojačke sanduke.

Igraonicu vodi Ivana Stepanov, muzejski pedagog.

Muzejska igraonica "Upoznajte svet srednjovekovnih vitezova"

.

U utorak 16. maja 2017. godine  u 18 sati, u Dunavskoj 37, pedagoška služba Muzeja Vojvodine organizuje muzejsku igraonicu ’’Upoznajte svet srednjovekovnih vitezova i princeza’’. Igraonica je organizovana za decu uzrasta 5-10 godina, povodom izložbe ’’Kupinik pslednja prestonica srpskih despota’’ u okviru manifestacije " Muzeji Srbije, deset dana  od 10 do 10".

U okviru igraonice decu ćemo povesti u jedno srednjovekovno utvrđenje, u iščezli svet  viteških nadmetanja i gozbi, opsada i kavaljera. Svet princeza – svet pesništva i muzike, slikanja, lepog oblačenja i ponašanja. Deca će upoznati Zakonik viteške časti, videti viteške oklope i još mnogo mnogo toga. Dečaci će praviti štitove, a devojčice lepeze i nakit.

Igraonicu vodi Vladimira Stanisavljević, muzejski savetnik - pedagog.

Muzejska igraonica ’’Muzej Vojvodine - čuvar kulturnog blaga’’

.

U nedelju, 14. maja 2017. godine u 11 sati, u Dunavskoj 35, pedagoška služba Muzeja Vojvodine organizuje. Igraonica je organizovana za decu uzrasta 5-10 godina, u okviru manifestacije ’’Muzeji Srbije, deset dana  od 10 do 10". 

U okviru igraonice deca će razgledati izložbu ’’Blago iz košnice, Muzej Matice srpske u Muzeju Vojvodine’’ saznati kako je nastajao i rastao Muzej, koje oblasti proučava, šta rade zaposleni u Muzeju, kako predmeti dolaze u Muzej, kako se čuvaju od propadanja muzejski predmeti i sve što ne znaju, a hteli bi da znaju.

U kreativnom delu igraonice deca će biti mali dizajneri  te će kreirati  plakate, obeleživače (bukmarkere) i zastavice Muzeja Vojvodine.

Igraonicu vodi Vladimira Stanisavljević, muzejskai savetnik, pedagog.

Muzejska igraonica „Pusti, pusti modu“

.

U nedelju 7. maja 2017. godine u 11 sati održaće se muzejska igraonica „Pusti, pusti modu“.

Na stalnoj postavci, delu vezanom za pogledaju deo stalne postavke vezan za građanski život 19. i početak 20. veka deca će imati prilike da se upoznaju se sa društvenim životom ljudi i modom. Razgovaraćemo o uticaju i važnosti mode i saznati za koje su se to događaje spremali i ukrašavali.

Igraonicu vodi Vijeročka Šipka, muzejski pedagog.

Muzejska igraonica "Tradicionalne dečje igre u Vojvodini"

.

U nedelju 30. aprila 2017. godine u 11 sati, u Muzeju Vojvodine, Dunavska 35, povodom Meuđunarodnog dana plesa održaće se muzejska igraonica pod nazivom „Tradicionalne dečje igre u Vojvodini“.

U okviru igraonice deci predstavićemo nematerijalnu kulturnu baštinu - tradicionalne dečje igre sa akcentom na igre sa elementima plesa. Deca će upoznati  vrste igara kao i različite igračke i rekvizite za igru. U kreativnom delu igraonice deca će se  igrati već zaboravljenih dečjih igara.

Igraonicu vodi Vladimira Stanisavljević, muzejski pedagog.

 

 

Muzejska igraonica "Reciklažom do umetnosti"

.

U nedelju 23. aprila 2017. godine u 11 sati održaće se muzejska igraonica pod nazivom „Reciklažom do umetnosti“.

U okviru igraonice razgovaraćemo o prirodi, našem zajedničkom domu i zašto je bitno živeti u skladu sa prirodom. Ukazaćemo na važnost očuvanja planete Zemlje i reciklaži.

U kreativnom delu igraonice pravićemo cvetove od novinske hartije i osvežiti se uz zdravu voćnu užinu.

Potrebno je da svako dete ponese nekoliko kartona od toalet rolni.

Igraonicu vodi Vijeročka Šipka, muzejski pedagog. 

Muzejska igraonica „Čudesne pustolovine vikinških ratnika“

.

Povodom izložbe „Dodir stakla- savremeno nordijsko staklo“, u Muzeju Vojvodine, u subotu, 15. aprila 2017. godine, u 11 časova, Dunavska 35, će se održati muzejska igraonica „Čudesne pustolovine vikinških ratnika“.

Deca će saznati nešto više o vikinškim ratnicima, čime su se bavili, kako su izgledali, i ko je najpoznatiji Viking sa bradom i šlemom na glavi iz koje vire rogovi.

U kreativnom delu igraonice ćemo izrađivati rogate kacige vikinških ratnika.

Igraonicu vodi Ivana Stepanov, muzejski pedagog.