A u Finskoj šuma blista, šuma peva

.

Povodom izložbe "Dodir stakla - Izložba nordijskog stakla" Služba za odnos s javnošću i pedagoški rad, u nedelju 26. marta u 11 sati organizuje muzejsku igraonicu pod nazivom "A u Finskoj šuma blista, šuma peva...".

Nakon razgledanja pomenute izložbe, deca će se upoznati sa znamenitostima Republike Finske, prirodom i lepim finskim jezerima, omiljenim dečijim pesmicama i stripovima. 

U kreativnom delu deca će odgonetati naziv jedne divne stare pesme iz Finske, koja se i danas uči u finskim i srpskim školama, koja se u originalu zove “Kevättä metsässä” i kreativno se izražavati. 

Potrebno je da deca ponesu raznobojne semenke: bundeve, sunokreta, kukuruza, lana, pasulja...

Igraonicu vodi Vijeročka Šipka, muzejski pedagog.

Muzejska radionica za penzionere

.

U četvrtak, 23. marta 2017. godine u 16 sati održaće se muzejska kreativna radionica za penzionere. Nakon priče o prazničnom čestitanju, tradiciji slanja i primanja čestitki kao delu prazničnog sadržaja i čestitki kao formi komunikacije, polaznici radionice će izrađivati čestitke povodom predstojećeg hrišćanskog praznika Uskrsa. U okviru radionice polaznici će pogledati izložbu "Dodir stakla - Izložba savremenog nordijskog stakla".

Radionicu vodi Vijeročka Šipka, muzejski pedagog.

Muzejskа radionica za osobe sa invaliditetom

.

Povodom izložbe „Dodir stakla- Izložba savremenog nordijskog stakla“, Pedagoška služba Muzeja Vojvodine u sredu, 22. Marta 2017. godine, u 10 časova, Dunavska 35, organizuje Muzejsku radionicu za osobe sa invaliditetom. Nakon obilaska izložbe, polaznici će oslikavati staklene posude.

Igraonicu vodi Ivana Stepanov, muzejski pedagog.

Muzejska igraonica "Devojka cara nadmudrila"

.

U nedelju 19. marta 2017. godine u 11 sati Pedagoška služba Muzeja Vojvodine organizuje muzejsku igraonicu pod nazivom "Devojka cara nadmudrila", namenjena deci uzrasta od 5 do 10 godina. U okviru igraonice decu ćemo upoznati sa narodnim umotvorinama, predstaviti im srpsku narodnu bajku ''Devojka cara nadmudrila''. U kreativnom delu deca će slikati kako zamišljaju lik devojke ili cara iz bajke te praviti pop art papirni teatar. Igraonicu vodi Vladimira Stanisavljević, muzejski pedagog.

Muzejska igraonica "Sačuvajmo..."

.

U nedelju 12. marta 2017. godine u 11 sati održaće se muzejska igraonica pod nazivom "Sačuvajmo...", namenjena deci uzrasta od 5 do 10 godina.

Deca će saznati o tome šta se dešava sa svakim predmetom koji stigne u muzej i kako se štiti od daljeg propadanja. 

Na slikovit način predočićemo postupke rada i oživljavanja predmeta, te kako se spašava svaki važan deo istorije i kulture jednog naroda.

Igraonicu vodi Vijeročka Šipka, muzejski pedagog.

 

Mali čuvari baštine

.

28. februara 2017. godine s početkom u 11 časova biće upriličena završna svečanost projekata saradnje Muzeja Vojvodine i OŠ "Vuk Karadžić" iz Bača pod nazivom MALI ČUVARI BAŠTINE, započetog 2016. godine, namenjenog učenicima  I - VI razreda.

28. februara 2017. biće upriličena izložba ramova nastalih u radionici  "MOJ RAM ZA FOTOGRAFIJU’’ za učenike I II i III razreda kao i izložba fotografij, a potom će biti održan drugi deo.

RADIONICE za učenike  IV i V razreda "ŠTA VAM PRIČA MOJA FOTOGRAFIJA" u kojoj će učenici predstavljati novopristigle  fotografije koje su našla kod svojih baka, deka ili nekih starijih građana.

Za najbolje interpretacije i najuspešnije fotografije obezbeđene vredne su nagrade Muzeja Vojvodine: besplatna ulaznica za školsku 2017/18 godinu, pedagoške publikacije, knjige, majice oslikane motivima  kasnoantičkih rimskih paradnih šlemova i druge sitnice.

Autori i realizatori projekta: Bogdan  Šekarić, viši kustos - etnolog, Vladimira Stanisavljević, muzejski savetnik - pedagog, Tatjana Bugarski, viši kustos - etnolog i Dragan Ogar, viši tehničar.

Muzejska igraonica "Kuća iz moje mašte"

.

U nedelju 26. februara 2017. godine u 11 časova održaće se muzejska igraonica "Kuća iz moje mašte" za decu uzrasta od 5 do 10 godina. 

U okviru radionice deca će razgledati deo stalne postavke koja se odnosi na narodnu arhitekturu i saznati o načinu stanovanja i gradnje i osnovnom tipu kuća na našim prostorima. Ukazaćemo na razliku između tradicionalnog graditeljstva i savremene arhitekture. 

U kreativnom delu igraonice deca će se igrati i graditi svoju kuću iz mašte koristeći LEGO® kockice. 

Gosti radionice članovi LEGO kluba „Skockani“.

Igraonicu realizuje Vijeročka Šipka, muzejski pedagog.