Predavanje za početnike "Priče o gradskim trgovima u Nemačkoj"

.

U sredu, 22. februara 2017. godine, u 18 sati, u Muzeju Vojvodine, Dunavska 35, održaće se predavanje „Priča o gradskim trgovima u Nemačkoj “.

Predavač je prof. dr Nikolina Zobenica.

Trgovi su srca grada. Na njima se održavaju razni kulturni događaji, oni su mesto susreta i okupljanja, bilo da su povod proslave ili nezadovoljstvo građana. Upravo zato se na trgovima odigrava i čuva istorija. U predavanju Priča o trgovima u Nemačkoj biće predstavljene ne samo odabrane turističke atrakcije sa čuvenim znamenitostima, već i svedočanstva o (burnoj) prošlosti gradova u čijem središtu se ovi trgovi nalaze.

Predavanje "Enigma jedne mašine i enigma jednog čoveka"

.

Muzej Vojvodine nastavlja ciklus predavanja sredom temom koja produžava priču započetu izložbom "Enigma - dešifrovati pobedu", otvorenom do 13. juna, "ENIGMA JEDNE MAŠINE I ENIGMA JEDNOG ČOVEKA", u sredu, 8. juna u 19 sati, svojoj glavnoj zgradi u Dunavskoj 35.

O kriptografiji, Enigma mašini za šifrovanje, događajima iz 2. svetskog rata i delovanja dešifrersko naučnog centra u Blečli Parku u Velikoj Britaniji, Alanu Turingu, matematičaru, zvezdi prve veličine u naporima da saveznici razotkriju nemačke ratne tajne i čoveku koji je još tridesetih godina prošlog veka definisao osnovne principe računara ... govoriće DR DRAGAN MAŠULOVIĆ, redovni profesor u Departmanu za matematiku i informatiku, Prirodno-matematičkog fakulteta u Novom Sadu.

Predavanje o muzejima u budućnosti

.

U petak, 15. aprila 2016. godine u 13 sati održaće se predavanje dr Morgoš Andraša na teme:

  • "Već postoji muzej budućnosti u Japanu" i
  • "Projekat GEM CC - dragulj i budućnost zaštite kulturne baštine u Egiptu".

Predavanje za početnike "Reč ima gastronomija"

.

U sredu, 24. februara 2016. godine, u 18 sati, održaće se drugo predavanje "Čašu piva, molim!" iz ciklusa predavanja za početnike "Reč ima gastronomija". Predavač je Zoran Stevanović. Predavanje je organizovano u saradnji sa Srpsko-nemačkim društvom "Vandrovka".

Prvi počeci spravljanja piva na današnjoj teritoriji Vojvodine sežu u praistoriju. Pivo se spravljalo, takođe, u starom i srednjem veku. Ipak, počeci savremenog pivarstva na ovoj teritoriji su iz 18. veka. Nakon austro-turskih ratova, krajem 17. i početkom 18. veka, Habzburška monarhija je zavladala ovim područjem. Nemački doseljenici su iz svoje dotadašnje domovine sa sobom doneli kulturu spravljanja piva, koju su negovali vekovima u kontinuitetu. Drugi narodi, Srbi, Mađari, Rumuni i ostali, su odmah prihvatili ovu „gorku” baštinu, te je vrlo brzo obnovljena proizvodnja pića od slada i hmelja, koja je ovde u tursko doba bila zanemarena. Originalna arhivska dokumenta svedoče o prvim pivarama na današnjoj teritoriji Vojvodine u 18. veku. One su odmah uključene u prvredni sistem države, te su zavođene u statistiku i plaćale su porez, tzv. pivarski namet. Pivare su vremenom industrijalizovane, a neke od njih i danas rade. U našoj istorijografiji, obično se govori o starim pivarama u Pančevu, Velikom Bečkereku, Bečeju i Apatinu. Međutim, arhivska građa nudi dokaze i o drugim pivarama, od kojih su neke bile i starije.

Veče sa fotoreporterom Darkom Dozetom

.

Veče sa fotoreporterom Darkom Dozetom biće održano 21. oktobra 2015. godine u Muzeju Vojvodine (Dunavska 35 ) počevši od 19 časova. Tokom večeri biće reči o fotoreporterskom pozivu, karijeri, temama koje je Dozet obrađivao u svojoj dvadesetogodišnjoj profesionalnoj karijeri. Predavanje i druženje pratiće projekcija dela fotografija iz njegovog bogatog opusa.

Dozet je ovogodišnji dobitnik prve nagrade za foto reportažu Međunarodnog festivala reportaže INTERFER i godišnje nagrade za fotografiju „Večernjih novosti." takođe je laureat i niza drugih priznanja za rad i stvaralaštvo na polju fotografije.

Darko Dozet je rođen 7. 12. 1976. u Novom Sadu gde je završio Srednju grafičku školu, smer fotografija, posle koje se 1996. godine zaposlio u novosadskom dnevnom listu "Dnevnik". Od 1998-2007. godine fotoreporter je Novinske agencije Tanjug, a od 2007. godine fotoreporter je „Kompanije Novosti".

Predavanje za početnike "Hirošima i Nagasaki"

.

U sredu, 5. avgusta 2015. godine u 19,30 sati održaće se predavanje za početnike pod naslovom "Hirošima i Nagasaki - ratna neophodnost ili zločin protiv čovečnosti".

Predavač je Ivan Kukurov.

Predavanje za početnike "Banja Palić - prvih sto kupališnih sezona"

.

U sredu, 29. jula, u 19,30 sati održaće se predavanje za početnike pod naslovom "Banja Palić - prvih sto kupališnih sezona". U predavanju će biti reči o izgradnji prvih kupališnih objekata na Paliću, sađenju parka, radu kupališnih lekara, zabavnim sadržajima koje je nudila banja. Biće reči o strukturi gostiju, o vlasnicima privatnih letnjikovaca i gradnji reprezentativnih objekata 1912. godine, turističkim sadržajima između dva svetska rata.

Predavač je Mirko Grlica.

Predavanje za početnike "Istra"

.

U sredu, 15. jula, 19,30 sati, Dunavska 35, održaće se predavanje za početnike pod naslovom "Istra". Predavač je Mihail Mošnogorski.

Ja Vas kanda znam sa Štranda

.

U sredu, 1. jula, u 19.30 sati, Dunavska 35, održaće se predavanje "Ja vas kanda znam sa Štranda" Dr Agneš Ozer, koja će vam predstaviti malu istoriju novosadskog Štranda.

Dođite da saznate kako je nastalo čuveno novosadsko kupalište, kakva su bila pravila ponašanja i kako se provodilo vreme na Štrandu.

Predavanje za početnike - Mitska stvarnost istočne Srbije

.

U sredu 24. juna održaće se treće predavanje iz ciklusa Mitska stvarnost istočne Srbije. Tema predavanja biće običaji i verovanja u novijoj prošlosti istočne Srbije. Predavači su MA Saša Stojkečić i mr Darjuš Samii. Muzej Vojvodine,Dunavska 35, početak u 19 časova.

Predavanje za početnike "Pokladni običaji u Vojvodini"

.

U sredu, 18. februara 2015. godine u 19 sati u Muzeju Vojvodine održaće se predavanje za početnike "Pokladni običaji u Vojvodini".

Predavanje će održati Tatjana Bugarski, viši kustos - etnolog.

Prerušavanje uoči uskršnjeg posta bilo je poznato kod većine etničkih zajednica u Vojvodini. U nekim mestima se i dalje održava, dok je u mnogim zaboravljeno. Pokladne povorke sa maskama poznatije su kao karnevali, a karakteristični su ne samo za naše prostore, nego za tradicionalnu i savremenu kulturu širom Evrope, kao i u drugim delovima sveta.

 

Predavanje za početnike "Srpska ritualna povorka Koleda"

.

U sredu, 11. februara 2015. godine u 19 sati u Muzeju Vojvodine održaće se predavanje za početnike "Srpska ritualna povorka Koleda: specifičnost obreda iz sela Brza i koreografska kreacija"

Predavanje će održati Jovana Jovančević.

Predavanje je upriličeno povodom Maškarade-karnevalske povorke, programa Muzeja Vojvodine koji se tradicionalno organizuje, u nedelji pred početak uskršnjeg posta i kojim se obeležava početak prolećnog ciklusa pokladnih običaja.