Predavanje „Nakit u kontekstu“

.

 

U okviru izložbe fotografija Nakit starog Egipta i Rima u Muzeju Vojvodine, održano je predavanje Nakit u kontekstu, egiptologa Nenada Markovića.

 Na predavanju, osim priče o izrađivanju nakita u Starom Egiptu i njegove namene, predavač se osvrće i na značenja i poruke koje nakit komunicira, ali i na značenja pojedinih materijala, pre svega poludragog kamenja koje se koristilo u izradi.

 Poseban akcenat stavlja na kolekciju nakita otkrivenu u grobnici staroegipatske princeze Sat-Hathor-Junet (12. dinastija, oko 1887-1813 godine p. n. e.) i mogućnosti da se pojedini komadi nakita čitaju poput knjige.

 Zbog trenutne epidemiološke situacije predavanju je prisustvovao ograničen broj posetilaca, ali Vam omogućavamo da, u udobnosti i sigurnosti svoga doma, predavanje pogledate u digitalnom formatu na Jutjub stranici Muzeja Vojvodine, na linku Predavanje Nakit u kontekstu.

Predavanje „Poklade u Vojvodini“

.

U sredu, 26. februra u 12 sati u Muzeju Vojvodine održaće se predavanje POKLADE U VOJVODINI. Predavačica je dr Vesna Marjanović.

Predavanje je uvod u ovogodišnju Maškaradu kojom Muzej Vojvodine nastoji očuvati ovaj segment običajnog života na našim prostorima.

Ono što je za mnoge zemlje Evrope karneval, u Srbiji je to bila Bela nedelja, odnosno poklade pred veliki uskršnji post, često nazivane bele poklade, proštene poklade, završne poklade, zagonetne poklade, mesopust, mesojeđe, sirne poklade, fašange (od nemačke reči fašnik), maškare, mačkare.

Predavanje „Traju dela velikana do današnjih dana - Đorđe Radić (1839-1922)

.

U sredu, 5. februara, u 12 sati, u Muzeju Vojvodine (Dunavvska 35), održaće se predavanje: TRAJU DELA VELIKANA DO DANAŠNjIH DANA - Đorđe Radić (1839–1922) prvi Srbin koji je stekao doktorat iz poljoprivrede. Predavačica je Mirjana Savić, muzejska savetnica Narodnog muzeja u Kraljevu.

Đorđe Radić (Veliki Bečkerek 22. april 1839 – Kraljevo, 11. oktobar 1922), rođen je u porodici pravoslavnog sveštenika Jovana Radića, koji je službovao u Velikom Bečkereku. Osnovnu školu učio je u rodnom mestu, a gimnaziju u Oravici, Karlovcima i Vinkovcima.

Poljoprivredne nauke studirao je u Kolčavici kod Praga, a na Bečkom univerzitetu 1864. polaže profesorski ispit iz prirodnih nauka i jestastvenice. Godine 1867. godine, postaje prvi Srbin koji je stekao doktorat filozofije sa poljoprivrednom raspravom.

Ovaj veliki intelektualac je pored srpskog, govorio i mađarski, nemački, rumunski, češki i francuski jezik, služio se engleskim i ruskim, a bio poznavalac i starogrčkog i latinskog jezika.

Predavanje „Sećanje sačuvano od zaborava“

.

U četvrtak, 14. novembra, u 18 sati u Muzeju Vojvodine (Dunavska 35) Srpsko-nemački ogranak VANDROVKA UNNJS-a ima čast da Vas pozove na predavanje iz ciklusa „Reč ima istorija...“, a pod naslovom SEĆANjE SAČUVANO OD ZABORAVA, o nastavi nemačkog jezika u OŠ "Branko Radičević", sa posebnim osvrtom na značaj nastave stranog jezika uopšte. Predavač je prof. emeritus Radmila Marinković-Nedučin.

„Multikulturalnost i multikonfesionalnost - istorijsko nasleđe i bogatstvo Novog Sada“

.

U četvrtak, 12. septembra, u 19 sati, (Dunavska 35), uz podršku Gradske uprave za kulturu Grada Novog Sada udruženje građana „Uzdravlje i svakom dobro“, a u okviru projekta „Nasledi i prosledi“, organizuje predavanja sa temom unapređenja i promovisanja kulturnog nasleđa sa akcentom na multikulturalnosti i kulturnoj istoriji ovih prostora.

Prvo predavanje pod nazivom „Multikulturalnost i multikonfesionalnost - istorijsko nasleđe i bogatstvo Novog Sada“ održaće prof. dr Nikola Čanak.

Predavanje „Plesom po svetu – Grčka“

.

U sredu, 14. avgusta u 20 sati u Muzeju Vojvodine, Dunavska 35 održaće se predavanje „Plesom po svetu – Grčka“. Kroz grčke plesove teorestki i praktično će vas provesti koreograf Atila Rozmaring.

Sirtaki - ples koji se smatra svetskom plesnom tekovinom... Kada je zapravo nastao, ko ga je kreirao i po čijoj muzici, zašto…. Dođite da otkrijete u prijatnoj atmosferi atrijuma Muzeja Vojvodine.

Predavanje „Kafanski život Novog Sada“

.

U sredu, 7. avgusta u 20 sati u Muzeju Vojvodine, Dunavska 35 biće održano predavanje „Kafanski život Novog Sada“. Predavač je Zoran Knežev.

„Kafana, reč koja se na ovim prostorima oduvek izgovarala sa velikim slovom. Vlasti su se menjale, kao gazde i nazivi, ali su kafane uvek bile pune varošana, salašara, nakupaca, dođoša i svakojakog naroda, jer običnom svetu nije bitna ni vlast, ni gazda, ni naziv, on hoće među ljude, u kafanu. Bilo ih je malih i velikih, na dobrom i lošem glasu, sa dobrim i lošim vinom, bilo ih je raznih i sve su ušle u istoriju koja se prenosi sa kolena na koleno i ostaje neizbrisivo urezana u svaki gen onoga ko bar jednom kroči u njeno veličanstvo...u Kafanu.

Putopisno predavanje „Lisabonska priča“

.

U sredu, 17. jula, u 20,30 sati (Dunavska 35) održaće se putopisno predavanje „Lisabonska priča“. Predavačica je Slađana Velendečić.

Koji je najlepši grad u kome si bila? Mnogi su me to pitali. Nekada sam pokušavala da odgovorim, da objasnim, da izmerim - Istanbul, ne,ne,ne Napulj, ma ustvari Valensija, ne - definitivno Rio, ali u Madridu je divno i u Kopenhagenu, Amsterdamu... Zapravo svi su mi najlepši, u svakom sam našla nešto najlepše po čemu ih pamtim.

Ono što za mene čini jedan grad posebnim je potreba  da mu se vratim bezbroj puta... ne zato što je najlepši nego zato što ima nešto, magično privlačno,  energiju koja te obuzme da poželiš da ti je tu dom.

Lisabon je jedan od tih gradova, gradova sa velikim slovom „G“.

Foto: Milan Mandić

Predavanje „Nju Orleans u prvom planu - Utisci sa muzejske konferencije“

.

U sredu, 10. jula, u 12 sati (Dunavska 35) održaće se predavanje „Nju Orleans u prvom planu - Utisci sa muzejske konferencije“. Predavačica je Dr Tatjana Bugarski, viši kustos - etnolog.

Nju Orleans, grad koji se najčešće predstavlja kao živopisna mešavina različitih kultura i uticaja, ove godine je bio domaćin godišnje konferencije Muzejskog društva Amerike – najbrojnijeg okupljanja muzejskih stručnjaka na svetu. Konferencija je održana od 19. do 22. maja i okupila je oko 4.500 učesnika. Istorijsko jezgro grada sa Francuskom četvrti u centru, muzeji, nezaboravna hrana, jedinstvena arhitektura, muzički klubovi, umetnički centri i jedinstvene tradicije na najbolji način su dočarali značaj negovanja kulture u suočavanju sa stalnim promenama i izazovima savremenog života. Na koji način se američki muzeji i stručna udruženja prilagođavaju novim uslovima i u kojim pravcima se razvijaju predstaviće dr Tatjana Bugarski, viši kustos etnolog Muzeja Vojvodine.

Predavanje „Od soknica do maturske toalete“

.

U četvrtak, 27. juna, u 19 sati, u Muzeju Vojvodine, Dunavska 35, biće održano predavanje OD SOKNICA DO MATURSKE TOALETE. Predavačica je Ljubica Otić, muzejska savetnica.

Odeća, kao veoma važan segment materijalne kulture i pokazatelj mnogih kulturno-istorijskih zbivanja jednog prostora i vremena, oduvek je zauzimala  važno mesto u  u životnom ciklusu čoveka, naglašavajući njegove određene faze u odrastanju i sazrevanju. Prelazak iz perioda detinjstva u mladalačko doba obeležava se i promenom načina odevanja. Znatno se razlikovalo odevanje dece u seoskim i u gradskim sredinama. Kao što se građanska odeća odraslih menjala u skladu sa modnim diktatima koji su poticali iz raznih evropskih centara (Beča, Budimpešte), tako se menjala i odeća gradske dece, koja je zapravo bila preslikana odeća odraslih. Jedan deo aktuelne izložbe ISPIT ZRELOSTI  - maturanti vojvođanskih gimnazija od polovine 19. veka do 60-ih godina 20. veka, je posvećen upravo odevanju dece i omladine i priči o euforiji koju izaziva izbor maturske toalete.

Predavanje „Sin okružnog sudije pao na maturi - maturanti u jugoslovenskoj kinematografiji“

.

U sredu, 19. juna, 19 sati u Muzeju Vojvodine, Dunavska 35, kao prateći program izložbe Ispit zrelosti, biće održano predavanje na temu „Sin okružnog sudije pao na maturi - maturanti u jugoslovenskoj kinematografiji“. Predavač je mr Pavle B. Orbović, viši kustos istoričar.

Tema maturanata i ispita zrelosti u svetskoj i domaćoj kinematografiji obrađivana je u više filmova. Nije retko bila i tema u igranim serijama. Ovim predavanjem prošetaćemo kroz prošlost domaće kinematografije i podsetiti se kultnih filmova i legendarnih glumaca.

U ritmu muzike za ples

.

U četvrtak, 6. juna 2019. godine, 19 sati (Dunavska 35), kao prateći program izložbe „Ispit zrelosti“, organizuje predavanje na temu „U ritmu muzike za ples - Fenomen igranke kao društvene aktivnosti“.

Predavanje je posvećeno igrankama koje su bile popularne u gradovima i selima u Vojvodini u drugoj polovini 20. veka. Međutim, da bi se podrobnije razumela posebnost fenomena igranke u datom periodu, osvrnućemo se i na vidove zabava, odnosno prilika za ples mladih u širem prostornom i vremenskom okviru.

Predavanje „Lakoća putovanja“

.

U sredu, 27. marta, u 18 sati, (Dunavska 35) održaće se predavanje „Lakoća putovanja“. Predavač je Maja Rogan.

Maja Rogan (48) je turistički vodič na engleskom i italijanskom jeziku. Autorka je knjiga Turistički vešeraj i Turistički tartufi. U knjigama na duhovit način opisuje zgode i nezgode na turističkim turama. Na osnovu njenih priča u 2018 je realizovana pozorišna predstava. U decembru 2018 izašao je prevod njenih knjiga na engleski pod nazivom Tourist carousel. (Turistički ringišpil)

Njeni tekstovi izlaze u Turističkom magazinu. Svoja iskustva sa gostima iz celog sveta želi da podeli sa vama. Dobrodošli..

Promocija je namenjena  za one koji putovanja vide kao način da prošire svoje vidike - za one koji prihvataju i uživaju u raznolikosti pogleda na svet, verovanja i prioriteta različitih nacija. Radoznalost i želja da se otputuje dalje od sopstvenih predrasuda, dobra su polazna osnova. Iskusni turistički vodič Maja Rogan ovom prilikom će vam dati smernice za sticanje vrednih putničkih iskustava i ukazati na prioritete pri putovanju. Dođite da saznate tajne pravih Putnika i podstaknete u sebi želju za promenom mesta boravka, barem na kratko.

Predavanje „Putovanje kroz muzeje medicine“

.

U petak, 15. marta, u Dunavskoj 35 biće održano predavanje „Putovanje kroz muzeje medicine“. Predavač je prof. dr Dušan Lalošević.

Na predavanju ćete moći da proputujete istorijom muzeja medicine u svetu i čujete o njihovom značaju. Posebna pažnja će se pokloniti  Muzejskoj medicinskoj zbirci – Pasterov zavod, depadansu Muzeja Vojvodine i inicijativama da i Novi Sad dobije svoj muzej medicine.

Predavanje „Dileme savremene Srbijine ustavnosti“

.

U četvrtak, 14. februara, u 12 sati, Muzej Vojvodine,  Dunavska 35, biće održano predavanje „Dileme savremene Srbijine ustavnosti“.

Predavač je prof dr Slobodan Orlović, profesor Ustavnog prava i ustavnopravni pisac zamašne reputacije u naučnoj i široj javnosti.

Predavanje se održava povodom obeležavanja Dana državnosti Srbije, koji se temelji na 15. februaru 1804. godine, kada je podignut ustanak pod voždom Karađorđem i 15. februaru iz 1835. godine, kada je donet prvi ustav novovekovne Srbije pod vlašću Kneza Miloša Obrenovića.

Prisustvo predavanju je besplatno, a posle predavanja profesor Orlović će odgovarati na pitanja prisutnih.

Predavanje „Biti izbeglica: evropski narativ. Iskustva i izazovi projekta“

.

U sredu, 16. januara 2019. godine u 12 časova u kino sali Muzeja Vojvodine (Dunavskoj 37), kustos Muzeja Grada Beča, mr Gerhard Milhram, održaće predavanje pod nazivom „Biti izbeglica: evropski narativ. Iskustva i izazovi projekta“.

Izložba „Biti izbeglica – evropski narativ“ bila je postavljena u Muzeju Grada Beča od 16. maja 2018. do 13. januara 2019. u okviru istoimenog projekta Muzeja Vojvodine, Akademije nauka Republike Austrije, Muzeja Grada Beča, Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja Muzeja novejše zgodovine Slovenije i Muzeja istočne Bosne, a u sklopu programa Evropske unije „Evropa za građane“.

Branislav Nušić - veliki majstor novinarskog zanata

.

U sredu, 26. decembra 2018. godine u 19 sati (Muzej Vojvodine, Dunavska 35) profesor Filozofskog fakulteta u Novom Sadu dr Vladimir Barović održaće predavanje pod nazivom „Branislav Nušić - veliki majstor novinarskog zanata“.

Veliki pisac je kroz život radio različite poslove, ali je skoro pet decenija bio odan novinarstvu. Najznačajnije tekstove napisao je u beogradskoj Politici i dva puta je biran za predsednika Srpskog novinarskog udruženja. Nušićevi novinarski tekstovi imali su veliki uticaj na javnost, jer ono o čemu je pisao često se kao tema dana prepričavalo kako u državnim kancelarijama, tako i u kafanskim razgovorima i na kućnim sedeljkama. On je bio neumoran u javnom žigosanju korupcije, nepotizma, nasilja moćnika i drugih pojava koje oštrim perom kritičara iznosi u javnost. Iako je u životu menjao zanimanja, ceo vek je ostao veran poslenik javne reči, mada je u javnosti mnogo poznatiji kao komediograf, dramaturg, diplomata, pripovedač, satiričar, etnograf, upravnik pozorišta.

Predavanje „Novinarski rad Jaše Tomića“

.

Obaveštavamo Vas da će profesor na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu dr Vladimir Barović održati u Muzeju Vojvodine u sredu, 28. novembra, u 19 sati, predavanje „Novinarski rad Jaše Tomića“.

Mada oko političkog lika Jaše Tomića već sto godina vijore različite ideje, mišljenja i kontroverze, on je u istoriji našeg novinarstva odavno zauzeo značajno mesto kao „darovit, drzak i opasan, zubat, čak duhovit” a, svakako, kao najčitaniji novinar u Vojvodini na prelazu iz 19. u 20. vek. Sa darom temperamentnog demagoga i strašću velikog nacionalnog radnika, kao i sa razumevanjem „pitanja hleba“, Jaša Tomić je na prelazu iz 19. u 20. vek bio najčitaniji i najplodniji novinar među vojvođanskim Srbima, a istovremeno i vođa prečanskih radikala i jedan od ljudi koji je imao centralnu ulogu u prisajedinjenju Banata, Bačke i Baranje Kraljevini Srbiji. Njegova uloga posebno dolazi do izražaja  na Velikoj narodnoj skupštini Srba, Bunjevaca i ostalih Slovena koja je u Novom Sadu 25.11.1918. godine donela istorijske odluke i time u značajnoj meri obeležila politički, društveni, privredni i kulturni život Vojvodine u narednih sto godina.

Estonska bajka - Iskustvo sa muzejske etnografske konferencije

.

U utorak, 6. novembra u 12 sati, Dunavska 35, drTatjana Bugarski, viši kustos - etnolog, kroz prigodno predavanje pod naslovom „Estonska bajka - Iskustvo sa muzejske etnografske konferencije“ preneće nam svoje iskustvo, utiske i zapažanja sa međunarodne muzeološke konferencije u Estoniji (CFP: ICME 2018 ANNUAL CONFERENCE, Tartu (Estonia)).

Povezani članci