Muzej kao inspiracija - NOVO u suvenirnici

Nova godina i Božić su tradicionlano vreme darivanja. Ukoliko ste u potrazi za poklonima navratite do suvenirnice Muzeja Vojvodine. Pored velikog broja artikala i publikacija posebno Vam predstavljamo najnovije proizvode inspirisane našim kolekcijama.

Kad Velosiped inspiriše...

.

Velosiped, 1880.

Prvi bicikli, pravljeni od metala, koji su pokretani pedalama montiranim na prednjem točku, pojavljuju se 1861. godine. Velosipedi ili, kako su ih zvali, gvozdeni konji ulivali su svojim izgledom strah kod pešaka i zaprega. Dostizali su visinu i do metar i po, a sa vozačem i preko dva i po metra. Samo su izuzetno vešti i hrabri mogli njima upravljati.

Svilena marama inspirisana rimskim šlemom iz IV veka

.

Svilena marama radionice Ja-majka, čiji dizajn potpisuje Dragana Garić Jovičić inspirisana je čuvenim rimskim šlemom iz IV veka.

Čuveni šlem iz Berkasova jedan je od svega petnaestak šlemova ovoga tipa koliko ih je do danas otkriveno, i nosi titulu najraskošnijeg od šlemova kojima se diči Muzej Vojvodine (muzej čuva čak tri ovakva šlema). Za ovaj šlem zahvalnost dugujemo slučajnom otkriću meštanke sela Berkasovo kod Šida Angeline Vrkatić, koja ga je davnih pedesetih godina prošlog veka otkrila kopajući u svojoj bašti. Mnogi ga smatraju i najvrednijim šlemom tipa Berkasovo, jer, pored raskošne izrade, skladnog izgleda i izuzetne očuvanosti, na sebi takođe nosi i zapis sa imenima majstora koji ga je izradio i vlasnika koji ga je ponosno nosio – ratnika koji je bio visoki oficir slavne rimske vojske.