Pismo i tradicija - Natpisi na etnografskim predmetima

.

0
0
0
s2sdefault

Dugogodišnja međumuzejska saradnja Etnografskog muzeja u Beogradu i Muzeja Vojvodine, realizovaće se gostovanjem izložbe „Pismo i tradicija - natpisi na etnografskim predmetima“, autorke Vjere Medić, muzejskog savetnika.

Izložba prikazuje motive slova i slovnih natpisa na etnografskim predmetima iz perioda 19. i 20. veka koji se čuvaju u fondu Etnografskog muzeja u Beogradu. To su predmeti svakodnevne upotrebe iz okvira tradicionalne kulture Srba i ostalih naroda sa prostora Srbije i šireg Balkanskog prostora na kojima su izvedeni motivi natpisa u više različith oblika.  

Raznovrsnost predmeta u tehničkom i funkcionalnom pogledu, kao i sadržajna i likovna raznolikost formi natpisa na široko istraživanom području, temeljne su osobine ove sistematizovane muzejske građe.

Uz raznolikost sadržaja i formi natpisa, tema izložbe je i osvetljavanje kompleksnih značenja natpisa i odabranih predmeta u materijalnom, društvenom i duhovnom životu pojedinca i zajednice.  

Izložba naglašava odnos i preplitanje dva istorijska procesa na ovim prostorima: utemeljenih vrednosti tradicionalnog srpskog društva 19. i 20. veka i  njegove snažne težnje za usvajanjem tokova savremenog evropskog građanskog društva.  Od retke pojave do velike zastupljenosti motiva pisma na predmetima svakodnevne upotrebe, oslikava se proces neformalnog opismenjavanja stanovništva i refleksija razvoja institucionalnog školstva i prosvete, kao specifičan primer vitalnosti srpske tradicije.  

Otvaranje izložbe je 24. jula u 19 sati, a izložba će biti postavljena u Muzeju Vojvodine do 19. avgusta 2019. godine.

Povezani članci