Izložba crteža i tapiserija mr Milice Kecman “Arhaični časovi (1984-2019)”

.

0
0
0
s2sdefault

Povodom svog 58. rođendana, Ustanova za izradu tapiserija “Atelje 61” organizuje izložbu crteža i tapiserija mr Milice Kecman “Arhaični časovi (1984-2019)”. Izložba će biti otvorena u Svečanoj sali Muzeja Vojvodine u četvrtak, 7. marta 2019. sa početkom u 19 časova.

Nastupi performativnog karaktera, procesualna umetnost, postpedagogija, bogat crtački, slikarski i tapiserijski opus, vezuju se za stvaralaštvo Milice Kecman, koja se svojim radikalnim i inventivnim pristupom u različitim poljima delovanja, utkala u samu azbuku vojvođanske avangarde prošlog veka.

Tapiserijski opus Milice Kecman kao jedan od mehanizama potrage za izrazom, koji baštini deo nacionalne Zbirke tapiserija „Ateljea 61“ jeste jedna od linija stvaranja nove tradicije tapiserije autonomnog puta. Iz tog razloga, kao izraziti predstavnik narativa autonomnosti u izrazu i poetici, postavka „Arhaični časovi,tapiserije i crteži 1984-2019“, Milice Kecman jesu odabir „Ateljea 61“ za obeležavanje 58. godina postojanja jedinstvenog tapiserijskog centra u regionu i u nas.

Istorija umetnosti je pokazala da je korifejski poduhvat osnivanja „Ateljea 61“ ostavio značajne posledice na srpsku savremenu umetnost druge polovine 20. stoleća o čemu govore stručni tekstovi,analize i studije koje su problematizovale srpsku tapiseriju kroz pojedinačne umetničke opuse i kroz interdisciplinarna istraživanja pozicije tapiserije kao likovne discipline.

U tom kontekstu, i obeležavanje 58. godine postojanja „Ateljea 61“ – ustanove sa statusom posebnog društvenog značaja za zajednicu i državu, a putem izložbe „Arhaični časovi,tapiserije i crteži 1984-2019“ Milice Kecman, jeste način da se revalorizuje i iznova iščitava deo stvaralačkog opusa same pripadnice vojvođanske avangardne scene, Milice Kecman, jednovremeno podsećajući na izrazito bogatu istoriju i savremenost naše moderne umetnosti, na polju tapiserije koju baštini, neguje i populariše „Atelje 61“.

Izložbu „Ateljea 61“, „Arhaični časovi, tapiserije i crteži,1984-2019“ Milice Kecman, publika može pogledati do 22.marta u Muzeju Vojvodine.

Doc. mr Milica Kecman, akademski slikar
Rođena u Rumi 1960. godine. Nakon završene Umetničke škole u Novom Sadu, studirala slikarstvo na Akademiji umetnosti u Novom Sadu i Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu. Završila postdiplomske studije na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu 1987., kod profesora Branislava Protića (Odsek za crtež). Od 1984. član Udruženja likovnih umetnika Srbije. Bila je urednik i izdavač Internacionalnog glasila za produkciju nove stvarnosti EX NIHILO i vođa Performativne grupe EX NIHILO, koja se bavila produkcijom radova iz oblasti proširenih medija, perfomansom, hepeningom, kreativnim čitanjem, gestualnom i procesualnom umetnošću. Studijski boravci i putovanja: Grčka, Italija, Francuska. Bavi se slikarstvom, performansom, crtežom, tapiserijom. Veliki broj njenih tapiserija izveden je u "Ateljeu 61".  Ostvarila brojne samostalne i kolektivne izložbe i Jugoslaviji i van nje.  Do 2002. godine, bila je asistent na predmetu Intermedijalna istraživanja – Akademija umetnosti u Novom Sadu, kod Prof. Lidije Prišić Srebrotnjak. Od 2007. angažovana je kao spoljni saradnik u zvanju docent na Tehničkom fakultetu u Bihaću, / Tekstilni odsek. 2011. godine objavila je monografiju „Bosanskopetrovački ćilim“.  Dobitnik je više nagrada i priznanja za svoj rad na polju umetnosti. Nagradu "Ateljea 61" za tapiseriju dobila  2005.Povezani članci