Izložba dečjih radova „Bajke i biljke“

.

0
0
0
s2sdefault

U sredu, 27. febuara 2019. godine u 18 sati, u Muzeju Vojvodine, Dunavska 35, otvara se izložba dečjih radova nastalih u okviru zajedničkog projekta „Bajke i biljke“ Muzeja Vojvodine i PU Radosno detinjstvo Novi Sad.

Autori projekta su Vladimira Stanisavljević, muzejski savetnik – pedagog, Jelena Tišma, stručni saradnik za likovnu kulturu PU Radosno detinjstvo i Aleksandar Medović, viši kustos - arheobotaničar.

Na otvaranju će govoriti: mr Lidija Mustedanagić, pomoćnik direktora Muzeja Vojvodine i Marijana Popov, direktor PU Radosno detinjstvo Novi Sad.

Izložbu otvara: Slađana Velendečić, rukovodilac Odeljenja za pedagoški rad i odnose s javnošću Muzeja Vojvodine. Nastupiće deca iz vrtića  Sigridrug interpretacijom ruske narodne priče „Deda i repa“ sa vaspitačicom Natašom Knežević.

Interaktivni edukativni projekat „Bajke i biljke“ putem igre i kreativnosti, objedinjuje saznanja iz arheologije, arheobotanike, muzeologije, pozorišne, likovne i primenjene umetnosti. Osmišljen je i oblikovan primereno uzrasnim osobenostima dece starijeg i predškolskog uzrasta. Cilj programa je upoznavanje sveta biljaka, razvijanja, ekološke svesti i osećaja odgovornosti prema kulturnoj i prirodnoj baštini, bogaćenje rečnika i razvijanje mašte putem bajki, razvijanje i širenje muzejske kulture. 

Projektu je prethodila edukovacija vaspitača za realizaciju istog.

Program u Muzeju Vojvodine:
Na arheološkom delu postavke otkrili smo koje biljke su nekada ljudi gajili, koje su praistorijske alatke i posude koristili za pripremenje i čuvanje hrane, razgovarali o povezanosti žive i nežive prirode, svetu biljaka i njihovom značaj. Deca su posetila arheobotaničku baštu, sejali biljke i razgovarali sa arheobotaničarem, slušali bajke o biljkama  Na kraju programa u Muzeju, deca su izela igrokaz po motivu ruske narodne priče „Deda i repa“.

Program u vrtićima
Sve svoje iskustvo iz Muzeja pretočili su u vrtiću u čarobne biljke.
Učesnici programa - vrtići i vaspitači:
Zvončica Vesna Lukač Boba Kresović,
Sigridrug Nataša Knežević
VevericaMarija Božić Zorica Trninić
Palčica Olgica Bradaš, Nataša Paunić
Veseli vozić Branka Karavla, Ivana Jovanović
Crvenkapa Biljana Letić, Dragana Miljkov Sindžanović
Različak Maja Lompar Petrović, Mira Kantar
Različak Daniela Ristić, Mirjana Marković
Zlatna greda Elena Dabić, Vesna Kragulj
Čarolija Katica Nastić, Tanja Kuzmanović
Mrvica Irena Kalajdžić, Evica Malešević
Petar Pan Milka Drinić i Biljana Miloradović - Mitrović.

Povezani članci