Norma Avrama Mrazovića - 240 godina srpskih učitelja

.

0
0
0
s2sdefault

U okviru 10. Međunarodnog festivala nauke i obrazovanja koji organizuje Univerzitet u Novom Sadu, u subotu, 12. maja 2018. godine, u 10 časova, otvara se izložba "Norma Avrama Mrazovića - 240 godina srpskih učitelja", autorke Čarne Milinković, više kustoskinje - istoričarke. Izložbu zajednički organizuju Muzej Vojvodine i Pedagoški fakultet u Somboru Univerziteta u Novom Sadu i predstaviće materijalne i pisane tragove bogate tradicije i duge istorije obrazovanja srpskih učitelja.

Izložba će za posetioce biti otvorena radnim danima u periodu od 8 do 15 časova do 28. juna 2018. Tokom Manifestacije "Muzeji za 10" izložba će biti otvorena za javnost radnim danima do 22 časa, a za vreme Noći muzeja do 24 časa.

Pedagoški fakultet u Somboru je čuvar tradicije i muzejske zbirke koja poseduje materijalne tragove prošlosti duge 240 godina. Ove godine u maju, jubilej će proslaviti kroz prigodnu izložbu Muzeja Vojvodine koja će biti postavljena u prostorijama Rektorata Univerziteta u Novom Sadu. Na njoj će biti predstavljeni materijalni i pisani tragovi jedne bogate tradicije i duge istorije obrazovanja srpskih učitelja. Predhodnica današnjeg fakulteta tzv. „Norma” pokrenuta je u Somboru 1. maja 1778. godine. Njen osnivač bio je znameniti prosvetitelj i pedagog Avram Mrazović. Obrazovala je srpske učitelje pune 33 godine. Somborska „Norma” je prestala sa radom 1811. godine. Nakon zatvaranja u Sentandreji 1812. bila je otvorena Srpska učiteljska škola (Preparandija). Ona je posle četiri godine vraćena u Sombor. Preparandija je radila do 1920. godine kada je prestala da bude konfesionalna i postala državna Učiteljska škola. Godine 1973/74. Učiteljska škola prerasta u Pedagošku akademiju, a ona 1993. u Učiteljski fakultet, koji je 2006. preimenovan u prvi srpski Pedagoški fakultet. Tako je prošlo 240 godina od početka obrazovanja srpskih učitelja u Somboru, gradu koji je uz Sentandreju, Novi Sad i Sremske Karlovce predstavljao najznačajnije kulturno, prosvetno i političko središte prečanskih Srba tokom 18. i 19. veka.

 

Povezani članci