Izložba fotografija i promocija fotomonografije "20 godina u jednoj sekundi"

.

0
0
0
s2sdefault

Retrospektivna izložba fotografija "20 godina u jednoj sekundi" fotoreportera Darka Dozeta biće otvorena 24. aprila 2018. godine u 19 časova, u Muzeju Vojvodine.

Izložbom će ujedno biti promovisana i istoimena fotomonografija upriličena povodom 20 godina profesionalnog rada i 25 godina bavljenja fotografijom.

Na promociji će, uz autora, govoriti i Igor Mirović, predsednik Vlade Vojvodine, Miloš Vučević, gradonačelnik Novog Sada i Milorad Vučelić, glavni i odgovorni urednik “Večernjih novosti”, a goste će pozdraviti dr Drago Njegovan, direktor Muzeja Vojvodine. Izložbu će otovoriti Manojlo - Manjo Vukotić, doajen srpskog novinarstva i dugogodišnji Dozetov glavni i odgovorni urednik.

U pratećem programu sledi druženje koje će prigodnom pesmom i muzikom uveličati Marija Bajić i bend "Grejvi tjun"

Darko Dozet, fotoreporter, autor fotomonongrafije, rođen je 7. decembra 1976. godine u Novom Sadu. U svom gradu, koji mu je večna inspiracija, završio je Srednju grafičku školu, smer fotografija, i tako je stekao formalno fotografsko obrazovanje. Na prvom radnom mestu u novosadskom dnevnom listu „Dnevnik” zaposlio se 1996. godine, a od1998. do 2007. godine, bio je fotoreporter Novinske agencije Tanjug. U kompaniji “Novosti” radi i stvara od 2007. godine.

Dozet se, u svojoj plodonosnoj karijeri okušao se u svim granama novinske fotografije i sarađivao sa najuglednijim svetskim novinskim agencijama, a fotografije su mu objavljivali svi vodeći svetski listovi i magazini. Njegovim fotografijama ilustrovano je više od hiljadu naslovnih strana najznačajnijih i najuticajnih medija, a prvenstveno “Večernjih novosti”. Od 1998. godine član je Udruženja novinara Srbije, a od 2017. je i član njegove Uprave.

Samostalne izložbe imao je u više od pedeset gradova Srbije i inostranstva. Autor je projekta „Koreni duše“ posvećenog Kosovu i Metohiji, koautor projekta „Svedoci trajanja“ koji prikazuje srpsku kulturnu baštinu u Republici Rumuniji. Autor je i fotomonografije „Čuvari uspomena i svedoci istorije” posvećene kolegama fotoreporterima iz Vojvodine od Drugog svetskog rata do danas.

Znanje i bogato iskustvo nesebično prenosi i drugima, držeći predavanja o novinskoj fotografiji, a o tome je između ostalog govorio u Ruskom muzeju fotografije, Novosadskom univerzitetu, Muzeju Vojvodine, Kulturnom centru Novog Sada, Kulturnom centru Zrenjanina...

Dobitnik je niza priznanja za rad i stvaralaštvo na polju fotografije. Prvu nagradu na Međunarodnom festivalu reportaže „Interfer”, poneo je 2015. godine, a za najboljeg fotoreportera „Večernjih Novosti” proglašen je 2016. godine. Poneo je, takođe, i nagradu „Laza Kostić“ koju za fotografiju dodeljuje Udruženje novinara Srbije.

 

 

Povezani članci