Čurug na udaru imperija - 20 godina arheološke ekspedicije

.

0
0
0
s2sdefault

Izložba, koja se otvara 30. januara 2018. godine, u 19 časova (Dunavska 35) prikazaće rezultate najveće arheološke ekspedicije u Vojvodini, u poslednjih pola veka. Izložbu će otvoriti Aleksej Gendjevič Furasjev, arheolog iz Državnog muzeja Ermitaž u Sankt Peterburgu. Autor izložbe je Stanko Trifunović, muzejski savetnik - arheolog.

Od  lokaliteta koji je bio gotovo nepoznat, Stari vinogradi u Čurugu, su postali značajan pojam u srpskoj arheologiji. Arheološki park u Čurugu, za sada ideja koja je proizašla iz saznanja o bogatstvu nalazišta, ali i temeljne analize uslova za njeno ostvarenje, povezuje nauku i kulturu sa turizmom i privredom, čemu teže napredna društva.

Osnovna ideja izložbe je da posetiocu što vernije dočara svakodnevni život minulih epoha, od mlađeg gvozdenog doba do kraja turske vlasti. Od dečje kolevke, preko zanata i ratovanja do odnosa prema mrtvima i religije. Kroz predmete svakodnevnog života, ali i retke, stare zapise onovremenih istoričara, izložba će osvetliti davno nastale istorijske pojmove i imena naroda koji postoje i danas, dok su drugi ostali samo u istorijskom pamćenju. Tragove burnih događaja koji su oblikovali budućnost ovog dela Evrope, otkrili su i prepoznali arheolozi, među listovima najveće istorijske knjige na Svetu, u zemlji, kojom danas hodimo i ispisujemo njene nove stranice.

Stara ideja muzejskih dijarama, primenjena prvobitno pre više od sto godina, sada će biti realizovana savremenim tehničkim sredstvima, novim tehnologijama u formi kompjuterske animacije i proširene stvarnosti. 

Posle prikazivanja u Novom Sadu, izložba se kao gostujuća, seli u Istorijski muzej Srbije u Beogradu, od juna do novembra 2018. godine.

Arheološko nalazište "Čurug - Stari vinograd"

 

Foto: Milica Đukić i Nikola Stojanović