Svetlopisom kroz prvu srpsku vazdušnu banju

.

0
0
0
s2sdefault

U utorak, 4. aprila 2017. godine, u 13 sati, Dunavska 37, otvara se gostujuća izložba Biblioteke i muzejske zbirke "Ljubiša R. Đenić" iz Čajetine" - "Svetlopisom kroz prvu srpsku vazdušnu banju" autorke Snežane Đenić, više kustoskinje, istoričarke.

Izložbom "Svetlopisom kroz prvu srpsku vazdušnu banju" obeležava se 120 godina organizovanog turizma na Zlatiboru koji je oduvek izazivao interesovanje. Zatalasana obešumljena visoravan svojom raskošnom lepotom sa travnatim horizontima, širokim vidicima, živopisnim pejzažima i dragocenom lekovitošću - Zlatibor danas predstavlja jedno od najposećenijih mesta u Srbiji.

Sama reč “svetlopis” želi da istakne magični pronalazak aparata, koji može da zabeleži trenutak i da zaustavi vreme. Zahvaljujući ovom tehničkom izumu, sačuvana je prošlost Zlatibora. To je i polazište autora da napravi ovakavu izložbu.

Postignut je cilj da se predstavi Zlatibor sa njegovim lepim predelima iz prošlosti i da se što detaljnijom analizom 85 fotografija koje čine izložbu,  rasvetli razvoj turističkih naselja na Zlatiboru u XIX i XX veku.

Ovo je jedinstvena hronika Zlatibora u slikama onako kako ga je videlo magično oko fotoaparata, tako da i nadprosečni poznavalac, može saznati nešto što do tada nije znao ili malo znao, da su na ovu našu zlatnu planinu dolazili i na njoj boravili mnogi poznati i ugledni ljudi.

 

Povezani članci