Lica od žica

.

Izložba „Lica od žica“ predstavlja izložbu radova učenika Osnovnih škola „Ivan Gudurić“ i „Nikola Tesla“ iz Novog Sada nastalih na kreativnoj radionici kao rezultat saradnje Muzeja Vojvodine i Srednje mašinske škole iz Novog Sada. Cilj radionice bio je edukacija polaznika o nematerijalnom kulturnom nasleđu i starim zanatima Vojvodine, ali i kreativno izražavanje na osnovu saznanja o kovačkom zanatu.

Izložbu su realizovale viši kustos pedagog Ljiljana Kostić i Ivana Vlajkov, profesorka Srednje mašinske škole.

 

Numizmatičke priče

.

Od ponedeljka, 9. novembra 2020. godine u Muzeju Vojvodine, Dunavska 35, publika će imati priliku da uživa u izložbi Numizmatičke priče, autorki: Snežane Dobrić, više kustoskinje istoričarke i Mirjane Lakić, kustoskinje istoričarke.

Ja nosim vas, vi nosite mene - Obuća iz etnološke zbirke Muzeja Vojvodine

.

U ponedeljak, 26. oktobra 2020. godine, u 19 sati, otvara se izložba JA NOSIM VAS, VI NOSITE MENE - Obuća iz etnološke zbirke Muzeja Vojvodine, na kojoj će biti predstavljena obuća iz etnološke zbirke u kontekstu kulturnih značenja njenih pojedinih vrsta i oblika. Analiza zbirke obuće nam je polazna osnova za priču o različitim kulturnim uticajima u prošlosti, estetici, modi, načinima proizvodnje, kao i identitetskim i komunikacijskim aspektima različitih vrsta obuće.

Autori izložbe su mr Katarina Radisavljević, muzejska savetnica, dr Tatjana Bugarski, viša kustoskinja, msr Aleksandar Antunović, kustos i Aleksandar Petijević, muzejski savetnik.

Putevima predaka 3

.

Zbog situacije u vezi sa koronavirusom, izložba „Putevima predaka 3“ otkazuje se do daljnjeg.


Udruženje „Srpski krajevi“ organizuje izložbu „Putevima predaka 3“ u Muzeju Vojvodine u Novom Sadu, Dunavska 35 od 17. do 30. marta 2020. godine.

Svečano otvaranje je 17. 03. 2020. godine u Muzeju Vojvodine sa početkom u 19 časova.

Likovni radovi koji će biti prikazani na ovoj izložbi su nastali na Likovnoj koloniji „Putevima predaka 3“ koja je održana na Fruškoj Gori u novembru prošle godine. Svi radovi su inspirisani srpskim kulturnim nasleđem, bogatom istorijom i predelima, odnosno srpskim krajevima.

Izložba je i prodajnog karaktera.

Makrame - tehnika vezivanja čvorova

.

U utorak, 10. marta 2020. godine u 12 sati, otvara se izložba „Makrame - tehnika vezivanja čvorova“, autora Vladimira Radulovića.

Ova izložba, u čijem je sklopu kreativna radionica, ima za cilj da svim posetoicima i polaznicima prikaže tehniku umetničkog vezivanja čvorova - MAKRAMEA.

Makrame koji osim kreativnosti poseduje i izuzetan stepen meditativnosti, pa je samim tim prihvatljiv za sve uzraste.

Kuroizitet ove izložbe je njena raznovrsnost radova,  kako bi posetiocima što obuhvatnije prikazala svu raznovrsnost izražavanja ovom tehnikom.

Na izložbi su predstavljeni radovi od mikro-makramea, upotrebnog i makramea za decu do zidnih dekoracija odnosno tapiserija.

Izložba će biti otvorena do 15. marta.

Dragan Radovanović (1949-2018)

.

U utorak, 3. marta u 19 sati u Muzeju Vojvodine otvoriće se izložbe radova Dragana Radovanovića, poznatog i priznatog novosadskog vajara i dizajnera, koji je preminuo pre dve godine.

Radovanović 1968. godine počinje svoje umetničko školovanje. Paralelno sa studijama Istorije umetnosti, na Filozofskom fakultetu u Beogradu, dve godine je pohađao slikarski atelje Sergeja Jovanovića, poznatog beogradskog pedagoga.

Na preporuku profesora Živkovića, Radovanović je 1970. sa slikarstva „prešao“ na vajarstvo i upisao Fakultet primenjenih umetnosti u Beogradu, odsek vajarstva u njegovoj klasi. Diplomirao je 1975, a magistarske studije završio 1981. godine.

Postao je član Udruženja likovnih umetnika primenjenih umetnosti i dizajnera Vojvodine 1976. godine.

Na izložbi će biti prikazano stvaralaštvo Dragana Radovanovića u rasponu od gotovo pedeset godina rada. Posetioci će moći da vide skulpture, crteži, slike, nakit, kao i rezultate dugogodišnje saradnje sa Muzejom Vojvodine.

Izložba će biti otvorena do 22. marta.

Povezani članci