U pripremi izložba "Čurug – 20 godina arheoloških istraživanja"

.

Izložba, koja se otvara u decembru 2017. godine prikazaće rezultate najveće arheološke ekspedicije u Vojvodini, u poslednjih pola veka. Od  lokaliteta koji je bio gotovo nepoznat, Stari vinogradi u Čurugu, su postali značajan pojam u srpskoj arheologiji. Arheološki park u Čurugu, za sada ideja koja je proizašla iz saznanja o bogatstvu nalazišta, ali i temeljne analize uslova za njeno ostvarenje, povezuje nauku i kulturu sa turizmom i privredom, čemu teže napredna društva.

Izložba "Zapisi u vremenu - Fotografije dr Radivoja Simonovića" u Prijepolju

.

Nakon svečanog otvaranja u Novom Sadu i gostovanja u Somboru i Ulmu, izložba „Zapisi u vremenu - Fotografije dr Radivoja Simonovića“, pronašla je svoju publiku i u Prijepolju. Na otvaranju izložbe prisutnima su se obratili u ime domaćina, Ljilja Ljujić etnolog, kustos Prijepoljskog muzeja i autor izložbe Bogdan Šekarić. Za potrebe gostovanja izložbe „Zapisi u vremenu“ Muzej u Prijepolju je štampao i prigodni katalog izložbe. Izložba je za posetioce bila otvorena od 16. maja do 22. juna 2017. godine.

Izložba fotografija "Srem - ožiljak i lek"

.

U četvrtak, 1. juna 2017. godine u 19 časova, Dunavska 37, otvoriće se izložba fotografija "Srem - ožiljak i lek" autora Slobodana Šušnjevića.

Izložba prikazuje radove koji su nastali tokom svakodnevnih reportaža širom Srema u poslednjih 10 godina.

Izložba će biti otvorena do 15. juna.

Autorska lutka Veronike Latik

.

U okviru manifestacije Dani Ukrajine u Srbiji u Muzeju Vojvodine, Dunavska 35, se u utorak, 23. maja u 13 sati otvara izložba Autorska lutka Veronike Latik.

U prošlosti Ukrajine bake i majke su za svoje unuke i kćeri ručno pravile lutke, koje su istovremeno bile i igračke i ukrasi za kuću. Smatralo se da lutka, koja ima ljudski izgled, a koju su napravili dobri ljudi, donosi u dom toplinu i prijatnost.

U današnje vreme, kada popularnost ručnih radova sve više raste, pojavljuju se sjajni ukrajinski majstori, koji ne samo da teže da ožive stare tradicije ručno pravljenih lutaka, već im dodaju ekskluzivnost i savremenost. 

U Muzeju Vojvodine imate priliku da uživate u autorskim lutkama mlade ukrajinske majstorice Veronike Latik. 

Veronika Latik je od samog detinjstva pokazivala sklonosti ka dizajniranju odeće. Srtast, koju je otkrila uz staru šivaću mašinu, je zadržala i do danas.

Štitovi

.

„Veštine obrade metala u prošlosti“
Izložba radova učenika nastalih u okviru muzejske kreativne radionice

U ponedeljak, 15. maja 2017. godine u 12 sati, Dunavska 35, otvara se izložba radova učenika nastalih u okviru muzejske kreativne radionice "Štitovi", autorki Vijeročke Šipke i Ivane Vlajkov.

Pored sakupljanja, izučavanja, čuvanja i izlaganja muzejskih predmeta misija Muzeja Vojvodine je i komunikacija putem edukacije kojom se utiče na razvijanje svesti o važnosti kulturne baštine.

Zbog toga je Muzej Vojvodine razvio čitavu lepezu interaktivnih programa, primerenih različitim uzrasnim i obrazovanim nivoima koji imaju zadatak da korisnike muzeja upoznaju sa slojevitim, multikulturnim nasleđem Vojvodine, ali i da doprinesu uspešnom ostvarivanju nastavnih zadataka u formalnom školskom sistemu.

"Muzej za decu" u Zrenjaninu

.

U četvrtak, 11. maja u Narodnom muzeju u Zrenjaninu otvorena je izložba Muzeja Vojvodine "Muzej za decu".

Ovo gostovanje je rezultat saradnje dve institucije, ali i odgovor na temu manifestacije Muzeji Srbije 10 dana od 10 do 10, Muzej u gostima.

Autorski tim izložbe čine: Lidija Balj muzejski savetnik-arheolog, Tatjana Bugarski, viši kustos-etnolog, Slađana Velendečić, kustos-pedagog i Aleksandra Stefanov, kustos-istoričar umetnosti.

Muzej za decu osmišljen je da najmlađim posetiocima približi kulturno nasleđe i muzej kao ustanovu, ali i kao mesto učenja kroz igru.