Autorska lutka Veronike Latik

.

U okviru manifestacije Dani Ukrajine u Srbiji u Muzeju Vojvodine, Dunavska 35, se u utorak, 23. maja u 13 sati otvara izložba Autorska lutka Veronike Latik.

U prošlosti Ukrajine bake i majke su za svoje unuke i kćeri ručno pravile lutke, koje su istovremeno bile i igračke i ukrasi za kuću. Smatralo se da lutka, koja ima ljudski izgled, a koju su napravili dobri ljudi, donosi u dom toplinu i prijatnost.

U današnje vreme, kada popularnost ručnih radova sve više raste, pojavljuju se sjajni ukrajinski majstori, koji ne samo da teže da ožive stare tradicije ručno pravljenih lutaka, već im dodaju ekskluzivnost i savremenost. 

U Muzeju Vojvodine imate priliku da uživate u autorskim lutkama mlade ukrajinske majstorice Veronike Latik. 

Veronika Latik je od samog detinjstva pokazivala sklonosti ka dizajniranju odeće. Srtast, koju je otkrila uz staru šivaću mašinu, je zadržala i do danas.

Za svoj rad danas kaže:

"Kada se u mom životu pojavila ćerka, želela sam da pravim igračke za nju. Tako sam se i našla u svetu ručnog rada. Najviše me fascinira krpena lutka. Upravo tako je nastala moja prva devojka - Ukrajinka. Sve moje lutke ne liče na uobičajene Ukrajinke. Zamenila sam suknju sa keceljom sa raskošnom, vezenom odećom. Svaka od njih ima vitak stas i noge, kao i elegantne rukavice. U njima sam predstavila raznovrsnost i lepotu ukrajinskog veza."

U svojim radovima, Veronika koristi prirodne materijale. Frizure pravi od konjske dlake ili vune. Lice i telo tonira kafom i oslikava akvarelnim bojama, a ruke i noge pravi od polimerne gline. 

Za haljine pokušava da pronađe retke tkanine ili marame sa autentičnim ornamentima.

Dani Ukrajine u Srbiji

Od 16. do 23. maja u Novom Sadu održavaju se Dani Ukrajine u Srbiji. Ovaj veliki događaj posvećen je obeležavanju godišnjice potpisivanja sporazuma o saradnji između Lavova (Ukrajina) i Novog Sada (Srbija), kao i regija Ukrajine (Kirovograd, Lavov, Černivci) i Autonomne pokrajine Vojvodine.

Dani Ukrajine u Srbiji pokrivaju sve oblasti ukrajinsko - srpske saradnje, počev od međugradske i međuregijske saradnje na nivou lokalnih samouprava, sve do ekonomske, trgovinske saradnje, kulturnih, informacionih i prosvetnih događaja.

Štitovi

.

„Veštine obrade metala u prošlosti“
Izložba radova učenika nastalih u okviru muzejske kreativne radionice

U ponedeljak, 15. maja 2017. godine u 12 sati, Dunavska 35, otvara se izložba radova učenika nastalih u okviru muzejske kreativne radionice "Štitovi", autorki Vijeročke Šipke i Ivane Vlajkov.

Pored sakupljanja, izučavanja, čuvanja i izlaganja muzejskih predmeta misija Muzeja Vojvodine je i komunikacija putem edukacije kojom se utiče na razvijanje svesti o važnosti kulturne baštine.

Zbog toga je Muzej Vojvodine razvio čitavu lepezu interaktivnih programa, primerenih različitim uzrasnim i obrazovanim nivoima koji imaju zadatak da korisnike muzeja upoznaju sa slojevitim, multikulturnim nasleđem Vojvodine, ali i da doprinesu uspešnom ostvarivanju nastavnih zadataka u formalnom školskom sistemu.

"Muzej za decu" u Zrenjaninu

.

U četvrtak, 11. maja u Narodnom muzeju u Zrenjaninu otvorena je izložba Muzeja Vojvodine "Muzej za decu".

Ovo gostovanje je rezultat saradnje dve institucije, ali i odgovor na temu manifestacije Muzeji Srbije 10 dana od 10 do 10, Muzej u gostima.

Autorski tim izložbe čine: Lidija Balj muzejski savetnik-arheolog, Tatjana Bugarski, viši kustos-etnolog, Slađana Velendečić, kustos-pedagog i Aleksandra Stefanov, kustos-istoričar umetnosti.

Muzej za decu osmišljen je da najmlađim posetiocima približi kulturno nasleđe i muzej kao ustanovu, ali i kao mesto učenja kroz igru. 

Blago iz košnice - Od Muzeja Matice srpske do Muzeja Vojvodine (1847-1947-2017)

.

U sredu, 10. maja 2017. godine u 19 sati, Dunavska 35, otvara se izložba "Blago iz košnice - Od Muzeja Matice srpske do Muzeja Vojvodine (1847-1947-2017)". Autori izložbe su Tijana Stanković Pešterac, Suzana Milovanović, Ljubica Otić, Veselinka Marković, Milkica Popović, Vukosava Pejin, Čarna Milinković, Aleksandra Stefanov, Katarina Radisavljević, Aleksandar Petijević i Bogdan Šekarić. 

Nakon osnivanja Matice srpske u Pešti, u redovima rodoljubive srpske inteligencije, 1847. godine rodila se ideja o osnivanju Srpske narodne zbirke, ili Muzeuma „gde će se čuvati sve starine i znamenitosti“. Želja osnivača bila je da Muzeum postane „ogledalo života našeg naroda u krajevima u kojima on živi“. Vođeno ovom idejom, srpsko građanstvo počelo je da poklanja Matici predmete vezane za prošlost srpskog naroda. Od tada su se u Matici permanentno prikupljali istorijski, etnološki i arheološki predmeti od kojih su se vremenom stvorile bogate i značajne zbirke. Posle decenija predanog rada, i nekoliko inicijativa od strane istaknutih kulturnih i javnih ličnosti, zbirka je napokon prerasla u Muzej Matice srpske, koji je svečano otvoren 9. jula 1933. godine. U godinama nakon Drugog svetskog rata izdvajanjem dela materijala iz Muzeja Matice srpske 30. maja 1947. godine osnovan je Vojvođanski muzej.

Dodir stakla - Izložba savremenog nordijskog stakla

.

U utorak, 21. mart 2017. godine, u 18 časova, u Dunavskoj 35, otvara se izložba "Dodir stakla – Izložba savremenog nordijskog stakla", autorke Lade Ratković Bukovčan, muzejske savetnice iz Muzeja Mimara, Zagreb.

Izložba je nastala u saradnji sa Ambasadom Danske, Finske, Norveške i Švedske. Kustos izložbe je Aleksandra Stefanov, istoričarka umetnosti, Muzeja Vojvodine.