Kultura sećanja: ko ne pamti ponovo preživljava

.

U utorak, 10. oktobra 2017. godine, u 12 sati, u Muzeju Vojvodine, Dunavska 37, otvara se izložba Narodnog muzeja Kraljevo "Kultura sećanja: ko ne pamti ponovo preživljava".

Izložba „KULTURA SEĆANjA: Ko ne pamti iznova proživljava“, čiji su autori Silvija Krejaković i Suzana Novčić, viši kustosi Narodnog muzeja Kraljevo, organizovana je povodom obeležavanja oktobarske tragedije u Kraljevu 1941. Izložba se bavi upravo načinom na koji pamtimo i sećamo se ovog događaja, koji je brutalno promenio istoriju grada, strukturu njegovog stanovništva, ali pre svega razorio lične i porodične živote.

Izložba "Iza gora i dolina – Tri veka Slovaka u Vojvodini" u Martinu u Slovačkoj

.

Dana 21. septembra 2017. godine u 16 časova, otvorena je izložba Muzeja Vojvodine u Slovačkom narodnom muzeju u Martinu (Slovačka republika) Iza gora i dolina – Tri veka Slovaka u Vojvodini. Izložbu su otvorili: ambasador Srbije u Slovačkoj Šani Dermaku, zamenik pokrajinskog sekretara za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama dr Nebojša Kuzmanović, direktorka Slovačkog narodnog muzeja u Martinu Marija Halmova, direktor Muzeja Vojvodine dr Drago Njegovan i viši kustos Ana Seč – Pinćir. Izložba će biti otvorena do 26. novembra kada se seli u Bratislavu.

Autori izložbe su: Ana Seč-Pinćir, Katarina Radisavljević, Aleksandar Petijević, Tatjana Bugarski, Vojislav Martinov, Mirjana Lakić, Čarna Milinković i Aleksandra Stefanov.

Izložba "Iza gora i dolina - Tri veka Slovaka u Vojvodini" u Slovačkoj

.

Dana 21. septembra 2017. godine u 16 časova, otvara se izlozba Iza gora i dolina – Tri veka Slovaka u Vojvodini/Za horami, za dolami – Tri storočia Slovákov vo Vojvodine Slovačkom narodnom muzeju u Martinu. Slovačkoj publici biće prikazana bogata kulturna, običajna, verska, obrazovna i politička prošlost njihovog naroda koji žive u Republici Srbiji (Vojvodini). Izložba će gostovati do novembra meseca kada će biti preseljena u Bratislavu.

Autori izložbe su: Ana Seč-Pinćir, Katarina Radisavljević, Aleksandar Petijević, Tatjana Bugarski, Vojislav Martinov, Mirjana Lakić, Čarna Milinković i Aleksandra Stefanov.

Izložba Udruženja likovnih stvaralaca Novog Sada

.

U utorak, 19. septebra 2017. godine, u 19 sati, u Muzeju Vojvodine, Dunavska 35, otvara se izložba Udruženja likovnih stvaralaca Novog Sada i biće otvorena do 1. oktobra 2017. godine.

Izložba se organizuje povodom četrdeset godina Udruženja, a otvoriće je Jelena Tišma, akademski grafičar, likovni pedagog.

Ovom prilikom biće izloženo četrdeset sedam radova u tehnikama: ulje na platnu, akvarel, slikanje na staklu, slikanje na svili, suvi pastel, akril, kombinovana tehnika.

Toplički ustanak 1917-2017.

.

U četvrtak, 7. septembra, u 12 sati u Muzeju Vojvodine, Dunavska 37 otvara se izložba TOPLIČKI USTANAK 1907 - 2017 Narodnog muzeja Toplice u Prokuplju.
 
Autori izložbe su: Darko Žarić, viši kustos istoričar Narodnog muzeja Toplice Prokupnje i Milan Stojanović, viši arhivista Istorijskog arhiva u Prokuplju.
 
Na izložbi će govoriti: Dr Drago Njegovan, direktor Muzeja Vojvodine i Dr Saša Marković, istoričar.
 
A izložbu će otvoriti Miroslav Štatkić, Pokrajinski sekretar za kulturu javno informisanje i odnose s verskim zajednicama.
 
Izložba će trajati do 18. septembra 2017.

Muzej za decu u Narodnom muzeju u Pančevu

.

U utorak, 5. Septembra, u Narodnom muzeju u Pančevu otvorena je izložba Muzej za decu, Muzeja Vojvodine.

Muzej za decu nastao je u Muzeju Vojvodine 2015. godine kako bi tokom 10 dana manifestaciju Muzeji Srbije 10 dana od 10 do 10 obogatio svoju ponudu sadržajem za decu.

Osnovna ideja kojom se vodio interdisciplinarni tim – pedagog Slađana Velendečić, istoričarka umetnosti Aleksandra Stefanov, etnološkinja Tatjana Bugarski, arheolog Lidija Balj i tehničar Miodrag Savić – bila je da, kroz interaktivnu izložbu, najmlađe posetioce naučimo šta je to muzej, ko radi u muzeju, kako se prikupljaju, čuvaju, klasifikuju, proučavaju i interpretiraju muzejski predmeti. Eksponati kojima su ove poruke prenošene bile su predmeti najbliskiji deci – igračke, kako one iz muzejskih zbirki, tako  i one koje su, kao poklon ili pozajmica, stigle od naših kolega i sugrađana zainteresovanih za ovaj projekat

U pripremi izložba "Čurug – 20 godina arheoloških istraživanja"

.

Izložba, koja se otvara u decembru 2017. godine prikazaće rezultate najveće arheološke ekspedicije u Vojvodini, u poslednjih pola veka. Od  lokaliteta koji je bio gotovo nepoznat, Stari vinogradi u Čurugu, su postali značajan pojam u srpskoj arheologiji. Arheološki park u Čurugu, za sada ideja koja je proizašla iz saznanja o bogatstvu nalazišta, ali i temeljne analize uslova za njeno ostvarenje, povezuje nauku i kulturu sa turizmom i privredom, čemu teže napredna društva.