Muzeji Srbije deset dana od 10 do 10

.

0
0
0
s2sdefault

Nacionalni muzeji Srbije organizuju novu manifestaciju Muzeji Srbije, deset dana od 10 do 10. Manifestacija će trajati od 9. do 18. maja 2015. godine i obuhvataće čitav niz izložbi i pratećih programa u vidu prezentacija, javnih razgovora i drugih sadržaja.

Više informacija možete pročitati na sajtu Narodnog muzeja.

Manifestacija se realizuje pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, a uz podršku Delegacije Evropske unije u Srbiji.

                    

 

 

Sponzor - majstor za sladoled - Moritz Eis.

Sadržaji koje Vam nudimo:

Dunavska 35-37

Od 9. do 18 maja
Od 10 do 22 sata

Izložba ALA SMO SE NAODMARALI, Dunavska 35, otvaranje izložbe 15. maja, 19 sati

Izložba pruža pravu sliku o načinu i organizaciji putovanja kao i o omiljenim destinacijama za odmor. Mnoštvo fotografija, razglednica, mapa, suvenira i drugih artefkata svedoče o ovom segmentu svakodnevnog života naših predaka.

Više informacija na
http://www.muzejvojvodine.org.rs/index.php/izlozbe/784-2015-04-25-12-48-11

Izložba DRUŽE TITO RAT JE ZAVRŠEN, Dunavska 37, otvaranje izložbe 15. maja, 12 sati

Izložbu organizuje Odeljenje za noviju istoriju, sa ciljem da se njome obeleži 70-godišnjica pobede nad fašizmom. Hronološki obuhvata period od septembra 1944. do polovine maja 1945. Za naslov izložbe je uzet tekst telegrama kojim je Kosta Nađ, komandant 3. Armije JA, sačinjene od vojvođanskih jedinica, dana 15. maja 1945. obavestio maršala Josipa Broza Tita da je slomljen i poslednji otpor okupatorsko-kvislinških jedninca na jugoslovenskoj teritoriji. Bio je to ujedno i kraj 2. svetskog rata na evropskom kopnu.

Više informacija na
http://www.muzejvojvodine.org.rs/index.php/izlozbe/786-2015-04-25-19-25-20


Izložba RADNA ETIKA ILI SOCIJALNA ESTETIKA, Dunavska 37, otvaranje izložbe 16. maja, 20 sati

U atrijumu nekadašnjeg Muzeja socijalističke revolucije u Novom Sadu tokom Noći muzeja biće prikazana izložba Radna etika ili socijalna estetika. Na ovoj izložbi posetiocima će se prikazati težnja socijalističkog društva ka progresu i ostvarivanju osnovnog prava pojedinca na rad. Atmosferu izložbe upotpuniće nastup grupe The Kitnikez i puštanje u rad muzejske fontane prvi put nakon četvrt veka.

Više informacija na
http://www.muzejvojvodine.org.rs/index.php/izlozbe/788-2015-04-25-19-36-52

 

 

 

MUZEJ ZA DECU, Dunavska 35, otvaranje izložbe 9. maja, 10 sati

U ulaznom holu muzeja biće postavljena izložba na kojoj će pomoću eksponata bliskim deci - igračaka biti predstavljen rad Muzeja i osnovni muzejski pojmovi.

Više informacija na
http://www.muzejvojvodine.org.rs/index.php/dogadjaji/780-muzej-za-decu-2

 

 

 

 

 

 

 

HEROJI BAŠTINE, Dunavska 35, 9-18. maja
Na ovogodišnju zadatu temu Muzej Vojvodine će pred publiku istupiti sa nizom prezentacija o herojskim konzervatorsko restauratorskim zahvatima kojima je spašavano kulturno blago. Posetioci će, svih dana trajanja manifestacije u okviru stalne postavke, imati prilike da, iz foto dokumentacije, saznaju u kom stanju su pojedini predmeti donošeni u Muzej i kroz koje složene intervencije su prošli dok im nije udahnut novi muzejski život i dok nisu izloženi oku javnosti.

Poslednjeg dana Manifestacije održaće se niz kratkih prezentacije izvršenih intervencija od strane kustosa i kustosa konzervatora Muzeja.

Više informacija na:
http://www.muzejvojvodine.org.rs/index.php/sr/dogadjaji/799-2015-05-12-11-13-7

 

STRUČNA VOĐENjA PO STALNOJ POSTAVCI I TEMATSKIM IZLOŽBAMA, Dunavska 35-37
Svakoga dana od 9 - 18. maja, 20 sati

 

KREATIVNE RADIONICE ZA DECU, Dunavska 35

9, maj, 11. sati, IGRE I IGRAČKE NEKAD I SAD
Pedagoška služba Muzeja Vojvodine, u subotu, 9. maja u 11 sati , Dunavska 35 povodom otvaranja Muzeja za decu organizuje muzejsku igraonicu ''Pravimo igračke od recikliranog materijala i igramo igre naših mama, tata, baka i deka..'' za decu uzrasta 5-10 godina .
U toku radionice deci ćemo predstaviti igračake od recikliranog materijala kao inspiraciju da osmisle i naprave spopstvenu igračku a potom će upoznati tradicionalne dečje igre u Vojvodini i u atrijumu Muzeja igrati igara kojih smo se nekada davno igrali.

10. maj, 17 sati, RIMSKA VOJSKA
U nedelju 10. maja 2015. godine u 17 sati održaće se muzejska igraonica pod nazivom „Rimska vojska", za decu uzrasta od 5 – 10 godina.
Rimljani su dobijali ratove jer su imali jaku, dobro organizovanu vojsku, čiji su se vojnici borili u disciplinovanim odredima. Na delu stalne postavke videćemo delove opreme i naoružanja rimskih vojnika i prelepe rimske paradne šlemove koje muzej čuva. U nastavku igraonice deca će ukrašavati zaštitne delove opreme rimskog vojnika.

11. maj, 17 sati, SVETLOPIS I MODA
Radionica je osmišljena u dve celine.Teorijski deo, u kojem se deca upoznaju sa starom fotografijom i modom, i praktičnog dela gde će se kreativno izražavati, i oslikavati stare fotografije.

12. maj, 17 sati, ARHEOLOG KAO DETEKTIV
U utorak 12. maja 2015. Godine u 17 sati održaće se muzejska igraonica pod nazivom „Arheolog kao detektiv", za decu uzrasta od 5 -10 godina.
Zahvaljujući saradnji arheologa Muzeja Vojvodine sa forenzičarima SUP-a Novi Sad, praistorijski predmeti nepoznate namene postali su predmeti od izuzetnog značaja. Saznajte kako su stručnjaci naizgled nespojivih zanimanja, udružili snage i razrešili tajnu staru nekoliko hiljada godina. U nastavku deca će modelovati igračke po uzoru na praistorijske dečije igračke.

13. maj, 17 sati, RUKOPISNE KNJIGE
U okviru ove radionice, deca će saznati kako su nastale rukopisne knjige, ko ih je prepisivao, kako su ukrašavane. U kreativnom delu deca će moći da napišu svoje ime ili ukrašavaju inicijale i minijature Miroslavljevog jevanđelja.

14. maj, 17 sati, O SVEMIRSKIM LETOVIMA

15. maj, 17 sati, AH, ŠTO VOLIM POZORIŠTE
Pedagoška služba Muzeja Vojvodine u petak, 15.maja, u 17 časova, Dunavska 35, organizuje muzejsku igraonicu ''Ah, što volim pozorište ', za decu uzrasta 5-10 godina. Šetnjom kroz deo izložbe koja prikazuje pozorišnu umetnost u Vojvodini, decu ćemo upoznati sa nastankom Srpskog narodnog pozorišta, pozorišnim profesijama, vrstama pozorišta... Deca će u nastavku radionice osmisliti i izraditi jednu pozorišnu scenu i /ili kreirati kostime za likove iz njima omiljene bajke. Potrebno je da donesu ilustrovane časopise u boji i jednu kutiju od cipela.

16. maj, 17 сати, TENKFORMERSI
Pre sedamdeset godina tenk Šerman se rodio u Americi. Još kao beba bio je težak 25 tona i čitav život se trudio da održi ovu težinu, što mu je išlo za rukom.
Išao je u vojnu školu, ali je za razliku od svojih drugara koji su jedva čekali da idu u rat Šerman želeo da bude glumac.
Zato je odlučio da zajedno sa filmskom ekipom pređe čitav okean i dođe u Vrdnik u blizini Novog Sada i tu oproba svoj talenat u filmu „Kelijevi ratnici“ sa čuvenim glumcem Klintom Istvudom..
Na snimanju filma upoznao je jednu staru partizansku pušku koja je bila u ratu i koja ga je dovela u Muzej obećavši mu da će tamo da ga čuvaju i brinu o njemu.
On u Muzeju živi već 45 godina, gde mu je uglavnom lepo, ali se ponekad oseća usamljen i zaboravljen. Jedino društvo pravi mu muzejski mačak Micko, koji je želeo Šermana da iznenadi i razveseli, te je pozvao sve leptire iz Novog Sada da dođu u Muzej i upoznaju tenk sa najlepšim i najvećim gusenicama u gradu.
Leptiri će doći u subotu na druženje, a dođite i vi drugari da pomognete leptirima da dobiju vesele boje i da ih zajedno popnemo na Šermana kako bismo ga obradovali i ulepšali.

16. maj, 19 sati, NAPRAVIMO NAKIT OD PAPIRA
Deca koja vole da prave nakit mogu doći u Muzej Vojvodine u subotu 16. maja 2015. godine u 19h. Tada je zakazan početak radionice "Napravimo nakit od papira", a namenjena je uzrastu od 10 do 12 godina. Pravićemo prstenje, ogrlice i narukvice od papira. Radionica će trajati sat vremena i svi učesnici radionice će dobiti potreban materijal za izradu nakita.
Radionicu vodi Ivana Vlajkov.

17. maj, 17 sati, U KULPINU DVORAC IMA...
U nedelju 17. maja u 17 časova odigraće se muzejska igraonica za decu „U Kulpinu dvorac ima" . Virtuelnom šetnjom kroz velelepni dvorac Dunđerskih, pričom o nastanku dvorca i održavanju balova u istom, deca će imati priliku da ukrase maske za balske svečanosti, ali i da naprave pozivnicu za bal u svojoj mašti.
Muzejska igraonica namenjena je deci uzrasta od 5 do 10 godina.

 

KONCERT GRUPE THE KITNIKEZ, Dunavska 37, 16. maja, 20 sati

 

STALNE POSTAVKE

VOJVODINA OD PRAISTORIJE DO SREDINE 19. VEKA

ARHEOLOGIJA
Arheologija na stalnoj postavci Muzeja Vojvodine predstavljena je u tri dvorane. Putem prezentacije najvrednijih arheoloških eksponata dopunjenih savremenim muzeološkim principima (rekonstrukcije naselja i pojedinih objekata, fotografije, mape, legende) prikazan je period od paleolita do kasnog srednjeg veka. Navedena pomoćna sredstva su korišćena za što bolje dočaravanje načina života stanovništva, njihovog ekonomskog razvoja, načina, sahranjivanja, umetnosti i religije, od početka naseljavanja čoveka na ovim prostorima.
Više informacija na: http://www.muzejvojvodine.org.rs/index.php/muzej-vojvodine-dunavska-35/arheologija

ISTORIJA
Istorijski deo stalne postavke prikazuje period od srednjeg veka do druge polovine 19. veka.
Više informacija na:
http://www.muzejvojvodine.org.rs/index.php/muzej-vojvodine-dunavska-35/istorija

ETNOLOGIJA
Etnološki deo stalne postavke prikazuje viševekovna preplitanja slovenskih, ugro-finskih i germanskih naroda na području Panonske nizije i Podunavlja koje je dovelo do zajedničkog života brojnih etničkih grupa na današnjoj teritoriji Vojvodine – Srba, Mađara, Slovaka, Rumuna, Rusina, Hrvata, Nemaca i drugih. U istorijskom razvoju svi narodi su sačuvali i određene posebnosti – običaje, narodnu nošnju i slično.
Više informacija na:
http://www.muzejvojvodine.org.rs/index.php/muzej-vojvodine-dunavska-35/etnologija

STARA GRADSKA ULICA
U okviru stalne postavke Muzeja Vojvodine predstavljena je jedna vojvođanska gradska ulica u prvim decenijama XX veka. Ona se hronološki nadovezuje na deo Postavke koji se odnosi na privrednu istoriju ovih krajeva. Pažljivo odabrani, originalni i autentični predmeti vode posetioca u minulu epohu na jedan drugačiji i nov način. Da bi mu bila približena atmosfera tog vremena, ova karakteristična vojvođanska gradska ulica je improvizovana, i to kroz fotografije značajnijih objekata i autentične izloge fotografskog ateljea, krojačke radionice, salona modistkinje, apoteke, trgovine igračaka i porculana.
Više informacija na:
http://www.muzejvojvodine.org.rs/index.php/muzej-vojvodine-dunavska-35/stara-gradska-ulica

VOJVODINA U 20. VEKU
U novijoj zgradi Muzeja Vojvodine (Dunavska 37), namenski izgrađenoj 1970. godine po projektu arhitekte Ivana Vitića za Muzej socijalističke revolucije Vojvodine i nakon integracije sa Vojvođanskim muzejom 1992. godine u jedinstveni Muzej Vojvodine, u nju je smešteno Odeljenje za noviju istoriju koje se bavi istraživanjem, prikupljanjem, obradom, zaštitom i prezentacijom muzejskog materijala iz istorije Vojvodine u 20. veku i postavljena stalna izložba koja prikazuje političku, privrednu i vojnu istoriju Vojvodine od 1918. do 1945. godine. Zgrada muzeja, zajedno sa eksterijerom i stalnom izložbom, sama po sebi ima spomenično obeležje i predstavlja jednu neraskidivu celinu.
Na stalnoj postavci je izloženo, obilje prvorazrednog muzeološkog materijala, iz depoa zbirki Odseka za noviju istoriju. Ti artefakti su nezaobilazna materijalna svedočanstva istorijskih događanja na prostoru Vojvodine u prvoj polovini 20. veka.
Prvi svetski rat predstavljen je izložbom Nevidljivi frontovi – Prvi svetski rat i Vojvodina putem brojnih originalnih predmeta – dokumenata, vojničkih uniformi i opreme, odlikovanja, plakata i drugih eksponata, kao i različitog ilustrativnog materijala kroz tematske celine: političke prilike u Vojvodini (tada u sastavu Austro-Ugarske) uoči rata, Sarajevski atentat, početak rata i balkansko ratište 1914, Solunski front, represija u Vojvodini, austrougarska propaganda, pozadinska dešavanja, dobrovoljci u srpskoj vojsci, Velika narodna skupština u Novom Sadu, odnosno dani prisajedinjenja Vojvodine novoj državi.
Periodom između dva svetska rata, na stalnoj postavci, dominiraju politički događaji i ličnosti, privredni razvoj, kolonizacija i izgradnja infrastrukture.
Antifašistička borba našeg naroda i učešće Crvene armije u borbama na našem tlu, predstavljena je na stalnoj postavci detaljnije i raznovrsnije, tako da daje jednu nezaobilaznu edukativnu formu i pouku o Drugom svetskom ratu.
Više informacija na:http://www.muzejvojvodine.org.rs/index.php/muzej-vojvodine-dunavska-37

Povezani članci