Međunarodni dan arheologije

.

0
0
0
s2sdefault

U petak i subotu, 16–17. oktobra, u Muzeju Vojvodine obeležava se Međunarodni dan arheologije.

Dan arheologije prvi put obeležen je u SAD  2011. godine kao Nacionalni dan arheologije, ali već 2013. godine menja naziv u Međunarodni dan arheologije kako bi se ukazalo na to da ovaj dan slave zaljubljenici u arheologiju širom sveta.

Svake godine treće subote u oktobru, obeležavanje dana ove relativno mlade naučne discipline proslavlja se širom sveta organizovanjem arheoloških programa i aktivnosti za ljude različitog uzrasta i različitih interesovanja. Od 2015. godine, na ovaj dan, i Muzeja Vojvodine se aktivno uključuje u promociju svoje bogate arheološke baštine i prakse.

Prisustvo publike moguće je uz poštovanje epidemioloških preporuka – merenje temperature na ulazu i nošenje zaštitnih maski.

Događaj će moći uživo da se prati na Fejsbuku.

 

PROGRAM:

Petak, 16. oktobar

12.00 časova

Pozdravna reč mr Tijane Stanković Pešterac, direktorke Muzeja Vojvodine i otvaranje izložbe Arheološki crteži Mirjane Mogin, autora mr Jovana Koledina, muzejskog savetnika i Vesne Karpuzović, dokumentariste Odeljenja arheologije

Predavanje: Između vode i prašine – poslednjih milion godina života u Panonskoj niziji, predavač: dr Mlađen Jovanović, vanredni profesor Prirodno-matematičkog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu PowerPoint prezentaciju možete pogledati ОVDE.

13.00 časova

Stručna šetnja kroz arheološki deo stalne postavke u društvu direktorke Muzeja Vojvodine mr Tijane Stanković Pešterac

17.00 časova

Radionica za decu: Moji drugari: Pećinko, Kamenko, Kremenko i  Gvozdenko

 

Subota, 17. oktobar

11.00 časova:

Radionica za decu: Koje tajne čuva arheolog?

 

 

Povezani članci