Vojvođanski festival klasične gitare

.

0
0
0
s2sdefault

U okviru 14. Vojvođanskog festivala klasične gitare, u četvrtak, 8. oktobra u 19 časova u Muzeju Vojvodine (Dunavska 35), nastupiće mladi solisti Ema Kapor i Vuk Dragičević.

Koncert će biti održan uz poštovanje svih mera prevencije širenja pandemije – obavezno nošenje zaštitne maske i održavanje preporučene distance.

Ulaz je besplatan.

Koncertom se nastavlja dugogodišnja saradnja Muzeja Vojvodine i Asocijacije gitarista Vojvodine.

Vuk Dragičević (1996) završio je SMŠ „Josip Slavenski“ u Beogradu, u klasi prof. Slobodana Milivojevića. Osvajao je prve nagrade na Republičkom takmičenju (2012, 2014), Guitar Art festivalu (2013, 2015), SIGF, Vojvodina guitar festu (2013, 2014), Smotri talenata u organizaciji ZMBSS; drugu nagradu na Guitar Art festivalu (2017), kao i treće nagrade na Guitar Art festivalu (2018) i Međunarodnom takmičenju Muzičke omladine (2018) Osnovne akademske studije završio je 2019. godine na FMU u Beogradu, u klasi prof. Srđana Tošića. Ostvario je niz uspešnih nastupa i koncerata u Novom Sadu, Pančevu, Nišu, Beogradu, Nikšiću (Crna Gora), Kjustendilu (Bugarska), Ampecu i Vilezeu (Italija) Trenutno je student master akademskih studija na FMU u Beogradu, u klasi prof. Srđana Tošića.

Ema Kapor (1998) nižu i srednju muzičku školu “Stanković” je pohađala u klasi prof. Borisa Đujića. Nakon toga, završila je dve godine studija na Internacionalnoj Akademiji Gitare u Koblencu (Nemačka) u klasi prof. Huberta Kepela. Trenutno studira na Univerzitetu muzike i plesa u Kelnu, takođe u klasi prof. Kepela. Letnju Akademiju Gitare na Univerzitetu Mocarteum u Salcburgu (Austrija) je pohađala 2014. godine, u klasi prof. Marka Tamaja. 2019. i 2020. godine je učestvovala na Internacionalnom Masterklasu prof. Lukaša Kuropačevskog, održanom u Zbonšinju (Poljska), kao i na kursu Internacionalne Muzičke Akademije – MusicAlp u Tinju (Francuska), u klasi prof. Žudikaela Peroa. Pohađala je master časove kod mnogih poznatih gitarista i pedagoga, kao što su: Oskar Gilja, Pepe Romero, Dejvid Rasel, Kostas Kociolis, Anielo Deziderio, Zoran Dukić, Alvaro Pjeri, Marcin Dila i drugi. Na nacionalnim i internacionalnim takmičenjima, Ema je osvojila više od 40 nagrada, i to u: Nemačkoj, Estoniji, Austriji, Slovačkoj, Italiji, Grčkoj, Hrvatskoj, Lihtenštajnu, Bosni i Hercegovini, Srbiji. Održala je više solističkih koncerata u Nemačkoj, Grčkoj, Crnoj Gori i Srbiji, a nastupala je i u Francuskoj, Poljskoj, Španiji i Austriji. Kao solista praćen orkestrom, izvela je delo Hoakina Rodriga „Fantazija za gospodina“ u Temišvaru (Rumunija) i Beogradu, u okviru Gitar Art Festivala 2019. godine. Osvojivši prvu nagradu na Talinskom Festivalu Gitare u Estoniji, 2019. godine, postala je deo programa razmene izvođača – EuroStrings i tako stekla mogućnost aktivnog učešća na festivalima u okviru EuroStrings Platforme.

 

Povezani članci