Novosadske dečje letarije 2017.

.

Ove godine Novosadske dečje letarije održaće se od 25. juna do 25. avgusta 2017.

Muzej Vojvodine i ove godine učestvuje sa sledećim programom:

Porgram je namenjen deci uzrasta od 5 do 12 godina.

 

 

 

 

Otkrivanje biste Lazara Dunđerskog u Muzejskom kompleksu Kulpin

.

U nedelju 25. juna 2017. godine, sa pocetkom u 15 sati, u aleji znamenitih licnosti u kulpinskom parku, ispred Muzejskog kompleksa Kulpin, svecano ce biti otkrivena bista Lazara Dundjerskog.

Izradu biste i organizaciju manifestacije su podrzali: Carlsberg i Dundjerski fondacija i Nikola Tanurdzic.   

Vođenje kroz izložbu "Srem - ožiljak i lek"

.

U subotu, 10. juna 2017. godine u 12 sati, Dunavska 37, kroz izložbe "Srem - ožiljak i lek" autora Slobodana Šušnjevića, vodiće Željko Marković, novinar i autor brojnih reportaža i knjiga o Sremu.

Digitalizovano nasleđe GOVORI!

.

Prezentacija pod nazivom "Digitalizovano nasleđe GOVORI! – Prezentacija projekta Novosadsko kulturno blago na sajtovima i multimedijalnog vodiča Oroundo (Oroundo)", održaće se 8. juna 2017. godine u 12 časova u Dunavskoj 35. Tom prilikom će stručnjaci Muzeja prikazati rezultate primene digitalnih tehnologija u domenu vidljivosti i dostupnosti kulturnog nasleđa, što je krajnji cilj u procesu njegove digitalizacije. Kao matična ustanova za muzeje i muzejske zbirke na teritoriji AP Vojvodine, Muzej Vojvodine je lider na polju digitalizacije kulturnog nasleđa. Već deceniju ističe se u primeni informaciono-komunikacionih tehnologija i tako daje primer dobre prakse drugim ustanovama kulture. 

Projekat Novosadsko kulturno blago na sajtovima realizovan je u saradnji sa Zavodom za zaštitu spomenika kulture Grada Novog Sada kao nastavak uspešne dugogodišnje saradnje na polju digitalizacije, a uz podršku Ministarstva kulture i informisanja RS, Pokrajinskog sekretarijata za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama i Grada Novog Sada.  

Predstava “Od raja do beznjenice” u Muzeju Vojvodine

.

U sredu, 7. juna 2017. godine u 18 sati, u Muzeju Vojvodine, Dunavska 35. održaće se predstava "Od raja do beznjenice".

"Od raja do beznjenice" je predstava koja u prvi plan stavlja emotivnu istoriju velikog pesnika srpskog romantizma Laze Kostića i mlade, učene, lepe Lenke Dunđerski, kćeri jednog od najmoćnijih Srba u Austro-Ugarskoj carevini - Lazara Dunđerskog.

Promocija knjige "Sudija u ratu i miru"

.

U ponedeljak, 5. juna 2017. godine u 18 časova, u kino sali, Dunavska 37, održaće se promocija knjige "Sudija u ratu i miru" autorke Danice Marinković.

Knjigu će predstaviti dr Drago Njegovan, Milorad Crnjanin, Vladislav Jovanović, Veljko Odalović, Nebojša Nikolić i autorka.

Muzeji Srbije deset dana od 10 do 10 - 2017.

.

Manifestaciju "Muzeji Srbije, deset dana od 10 do 10" organizuju nacionalni muzeji Srbije. Ove godine manifestacija će se održati od 11. do 20. maja 2017. godine. Muzeji će biti otvoreni svaki dan od 10 do 22 sata. Manifestacija će obuhvatati čitav niz izložbi i pratećih programa u vidu prezentacija, javnih razgovora i drugih sadržaja.

Manifestacija se realizuje pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, a uz podršku Delegacije Evropske unije u Srbiji.