Promocija monografije „Dragoljub Adžić Adža"

.

U utorak, 23. oktobra 2018. godine, u 13 sati, u Muzeju Vojvodine (Dunavska 35) održava se promociju monografije „Dragoljub Adžić Adža“.

Promociju organizuju Muzej Vojvodine i Zavod za kulturu Vojvodine koju je objavio Monografiju 2018. godine.

Pozdravnom rečju prisutnima će se obratiti dr Drago Njegovan, direktor Muzeja Vojvodine, a o knjizi će, pored umetnika, istaknutog vajara Dragoljuba Adžića, govoriti: dr Irina Subotić, istoričarka umetnosti, Sava Stepanov, likovni kritičar i Pero Zubac, književnik.

O monografiji
U uvodnom tekstu monografije „Dragoljub Adžić Adžo“, dr Irina Subotić ističe: „Oslobođena dogmatskih stega i puna optimizma umetnička delatnost Dragoljuba Adžića započeta je krajem 60-tih godina prošlog veka, odmah nakon diplomiranja na Akademiji, potom Fakulteta primenjenih umetnosti, u klasi znamenitog profesora Ivana Tabakovića.

Već nakon prvih izlaganja kritika je uočila da je on jedan od stubova novog pristupa keramici, da pripada onoj generaciji koja je gradila najsavremenije puteve stvaranja razbijajući oveštale podele na visoku ili čistu i na ono što se naziva primenjena ili utilitarna umetnost.

Njegova razigrana ornamentika koja ga je, u izvesnoj situaciji, izdvajala od mnogih tadašnjih stvaralaca, oslanjala se asocijacijama i na moderne forme koje su postepeno napuštale prepoznatljiv svet realnosti i odlazile ka apstraktnim strukturama.

Adžić je majstor keramičke umetnosti, nesvakidašnji znalac tehnika i tehnologija, materijala i procesa koji tako odano služe duhu i ideji umetnika.

Promocija knjige „Novi Sad - prošlost u pričama"

.

U sredu, 17. oktobra 2018. godine, u 19 sati (Dunavska 35) održaće se promocija knjige "Novi Sad - prošlost u pričama" autora Zorana Kneževa.

Na promociji će govoreti: dr Drago Njegovan, direktor  Muzeja Vojvodine, mr Siniša Jokić, dir. Zavoda za zaštitu spomenika kulture Grada Novog Sada, Petar Đurđev, direktor Istorijskog arhiva Grada Novog Sada, Miodrag Miša Blizanac, istoričar, dr Vladimir Sakač, hroničar i autor Zoran Knežev, književnik, hroničar i publicista.

U umetničkom delu programa nastupa Miodrag Miša Blizanac.

Promocija romana „Tajne Sokinog ogledala"

.

U utorak, 16. oktobra 2018. godine, u 19 sati (Dunavska 35) održaće se promocija romana "Tajne Sokinog ogledala" autorke Kosane Markov.

Roman "Tajne Sokinog ogledala" obrađuje temu nasilja u jednoj vojvođanskoj porodici između Prvog i Drugog svetskog rata.

Odnosi kakvi su karakteristični i danas tamo gde nedostaje ljubavi, gde postoje predrasude o moći bogatstva, društvene i porodične hijerarhije.

Položaj žene u porodici je u središtu pažnje gde i same žene opterećene destruktivnim vaspitanjem nisu nesposobne da izađu iz vrtloga nasilja, što vodi velikim tragedijama, pri čemu su žrtve pre svega oni najslabiji, deca i oni koji neguju osećanja pripadanja i vere, osećanja da se lepotom duše može suprotstaviti bahatosti i nasilništvu.

Žrtve su i sami nasilnici jer ne uspevaju da prisvoje i pokore lepotu koja ih opseda. Ipak, tople emocije se promaljaju kroz okvir u kome se porodica raspada, ali nastaje nova, koju stvaraju oni, koji su uspeli da sebe sačuvaju od semena zla.

Premijera filma „Borđoš, 7.000 godina pre“ u Novom Bečeju

.

Sa ciljem da se stanovništvo upozna sa arheološkim blagom iz doba neolita koje se krije u oranicama novobečejskog atara, održana je premijera dokumentarnog arheološkog filma Borđoš, 7.000 godina 10. 10. 2018. godine u kino-sali Doma kulture u Novom Bečeju. Ovom prilikom publici su se obratili reditelj filma Rastislav Durman i mr Tijana Stanković Pešterac, pomoćnik direktora Muzeja Vojvodine. Ovaj film rezultat je entuzijazma ekipe kojom je rukovodio Rastislav Durman i stručnih saradnika iz Muzeja Vojvodine (Aleksandar i Ildiko Medović, mr Tijana Stanković Pešterac, Darko Radmanović), kao i Instituta za praistoriju i ranu istoriju Univerziteta u Kilu (dr Robert Hofman, Antonija Hofman), partnera na Projektu Borđoš.

Planirana je i večernja projekcija na dan 12. 10. 2018. u 19 časova.

Koncert „Srpska barokna muzika: Savremena muzika za Beogradski barok"

.

Muzička škola Isidor Bajić i Beogradski barok, predstavljaju koncert koji će biti održan 4. oktobra u Muzeju Vojvodine, Dunavska 35, sa početkom u 19 časova.

Beogradski barok je muzički ansambl osnovan 2003. godine na inicijativu violiniste Predraga Novovića i grupe studenata koji su aktivno učestvovali u radu Novovićeve barokne radionice u beogradskoj muzičkoj školi Josip Slavenski i na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu. Beogradski barok čine muzičari koji se bave istorijski informisanom izvođačkom praksom muzike 17. i 18. veka, svirajući na kopijama instrumenata iz tog perioda, i jedan je od prvih ansambala te vrste u Srbiji.

Muzej Vojvodine u manifestaciji Noć istraživača 2018.

.

Sreda, 26.09. besplatne vođene ture po Muzeju Vojvodine u 17, 18 i 19 sati

Povodom Noći istraživača i međunarodne godine kulturnog nasleđa, Muzej Vojvodine će otvoriti svoja vrata i organizovati besplatne, stručno vođene na svojoj stalnoj postavci sredu, 26. septembra u tri termina - 17, 18 i 19 sati.

Petak, 28.09. TC BIG radionica Veliko otkriće u babinoj bašti

Velika otkrića su rezultat upornog rada, ali nekada se do njih dođe slučajno. Otkrijte kako je jedna vredna baba, Anđelija Vrkatić slučajno pomogla da jedan muzej postane slavan jer čuva tri pozlaćena rimska šlema.
Niste impresionirani? A ako Vam kažemo da ih na celom svetu ima samo 7?
Zajedno ćemo pokušati da priču o ovom otkriću oživimo na zanimljiv način.
Na radionici ćemo otkriti i kako programeri pomažu da se pričaju priče o kulturnoj baštini. Očekuju Vas Muzej Vojvodine i Zumoko!

 

Promocija knjige "Goranci svačiji i ničiji (a ipak svoji)"

.

U Muzeju Vojvodine, Dunavska 35, u sredu, 26. septembra, u 19 sati održaće se promocija knjige: Goranci svačiji i ničiji (a ipak svoji), autora Zejnela Zejnelija.

O knjizi će govoriti: Mile Tasić, recenzent, Zoran Veljanović, viši kustos, istoričar Muzeja Vojvodine, dr Drago Njegovan, direktor Muzeja Vojvodine i autor.

Knjiga o jednoj posebnoj etničkoj skupini Goranci svačiji i ničiji (a ipak svoji), pokušaj je autora, novinara i publiciste Zejnela Zejnelija, da svima koji se bave istraživanjima, ali i. široj javnosti pokaže ko su u stvari Goranci, koji kao specifična skupina žive na krajnjem jugu Srbije, na Kosovu i Metohiji.

Povezani članci