Predavanje "Moderni nordijski enterijer i nameštaj"

.

U sredu, 29. marta u 19 sati, u Muzeju Vojvodine, Dunavska 35, održaće se predavanje  „Moderni nordijski enterijer i nameštaj.“

Predavač je dr Marko Todorov.

Kada su se 1960. godine američki predsednički kandidati Džon F. Kenedi i Ričard Nikson, prvi put u istoriji, suočili u direktnom televizijskom prenosu, pažnju miliona gledalaca su osim debate, privukle drvene stolice u kojima su kandidati sedeli. Bile su to moderne stolice jednostavnih i elegantnih linija koje je 1949. godine projektovao danski dizajner nameštaja Hans Vegner. U tom trenutku, termin “skandinavski stil” (premda bi primereniji naziv bio “nordijski” s obzirom da je, osim u skandinavskim zemljama, sličan pristup razvijan i u Finskoj) već je označavao sinonim za funkcionalan i jednostavan, ali istovremeno udoban i prirodan pristup oblikovanju prostora i nameštaja.

Promocija knjige "Sokolski pokret u Vojvodini 1869-1941."

.

U utorak, 28. marta 2017. godine, u 12 sati, Dunavska 35, održaće se promocija knjige „Sokolski pokret u Vojvodini 1869-1941“.

Knjigu će predstaviti prof. dr Zoran Milošević, dr Žarko Dimić, Mladen Bulut, predsednik Društva novinara Vojvodine i dr Velimir D. Šešum, autor knjige.

Muzej Vojvodine na Salonu knjiga

.

Muzej Vojvodine i ove godine učestvuje na Salonu knjiga u Novom Sadu, i to u okviru saradnje sa Pokrajinskim sekretarijatom za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama. Na štandu Sekretarijata izložena su najnovija muzejska izdanja: Arheološka topografija opštine Čoka (2016), Dobrudžanski ratnici : katalog izložbe (2016), Ribari iz ravnice (2016), Stvaraoci : 70 godina omladinskih radnih akcija (2016). U okviru programa Sekretarijata održana je promocija monografije Arheološka topografija opštine Čoka (9. marta), koju je pratila i filmska projekcija „Arheološka topografija Banata“.

 

 

 

Promocija monografije "Pivnički" i otvaranje izložbe slika

.

U utorak, 7. marta 2017. godine u 13 sati, u Muzeju Vojvodine, Dunavska 35, povodom 35 godina umetničkog rada Milana Pivničkog, magistra slikarstva, održaće se promocija monografije „Pivnički“ i otvaranje izložbe slika.

Knjigu će predstaviti: Aleksandra Stefanov, kustos - istoričar umetnosti, Pavle Stanojević, istoričar umetnosti, Mile Ignjatović, istoričar umetnosti.

Izložbu će otvoriti mr Lidija Mustedanagić, zamenik direktora a prisutne će pozdraviti dr Drago Njegovan, v.d. direktora Muzeja Vojvodine.

Maškarada - maskirana povorka 2017.

.

Muzej Vojvodine, u cilju negovanja nematerijalne kulturne baštine  povodom Belih poklada,  tradicionalno organizuje (ove godine dvadeset i drugu) Maškaradu - maskiranu povorku, kojom se predstavljaju već zaboravljeni pokladni običaji u Vojvodini. 

Ove godine  učesnici Maškarade  se okupljaju u petak, 24. februara 2017. godine, do 12 časova na platou ispred Muzeja Vojvodine, Dunavska 37, koje će animirati i zabaviti  Zlata Salata i Olja Zolja.

Pokladni običaji u Vojvodini

.

U utorak, 21. februara u 19 sati, u Muzeju Vojvodine, Dunavska 35, održaće se predavanje „Pokladni običaji u Vojvodini“.

Predavač je Tatjana Bugarski, viši kustos, etnolog.

 

Poklade predstavljaju poslednji dan pred početak posta. U narodnoj kulturi su za poklade vezani brojni običaji.

Maska je važan rekvizit u narodnim obredima, naročito u zimskom ciklusu i početkom proleća, a verovalo se da se pomoću nje čovek oslobađa svoje ličnosti i dobije magijsku moć u doba kada sunce treba da pobedi surovu zimu. U Vojvodini je pokladni ophod pod maskama najčešće simbolično obilaženje domaćinstava u kojem učestvuju deca i omladina.