Лица од жицa

.

Изложба „Лица од жица“ представља изложбу радова ученика Основних школа „Иван Гудурић“ и „Никола Тесла“ из Новог Сада насталих на креативној радионици као резултат сарадње Музеја Војводине и Средње машинске школе из Новог Сада. Циљ радионице био је едукација полазника о нематеријалном културном наслеђу и старим занатима Војводине, али и креативно изражавање на основу сазнања о ковачком занату.

Изложбу су реализовале виши кустос педагог Љиљана Костић и Ивана Влајков, професорка Средње машинске школе.

Нумизматичке приче

.

Од понедељка, 9. новембра 2020. године у Музеју Војводине, Дунавска 35, публика ће имати прилику да ужива у изложби Нумизматичке приче, ауторки: Снежане Добрић, више кустоскиње историчарке и Мирјане Лакић, кустоскиње историчарке.

Ја носим вас, ви носите мене - Обућа из етнолошке збирке Музеја Војводине

.

У понедељак, 26. октобра 2020. године, у 19 сати, отвара се изложба ЈА НОСИМ ВАС, ВИ НОСИТЕ МЕНЕ - Обућа из етнолошке збирке Музеја Војводине, на којој ће бити представљена обућа из етнолошке збирке у контексту културних значења њених појединих врста и облика. Анализа збирке обуће нам је полазна основа за причу о различитим културним утицајима у прошлости, естетици, моди, начинима производње, као и идентитетским и комуникацијским аспектима различитих врста обуће.

Аутори изложбе су мр Катарина Радисављевић, музејска саветница, др Татјана Бугарски, виша кустоскиња, мср Александар Антуновић, кустос и Александар Петијевић, музејски саветник.

Путевима предака 3

.

Због ситуације у вези са коронавирусом, изложба „Путевима предака 3“ отказује се до даљњег.


Удружење „Српски крајеви“ организује изложбу „Путевима предака 3“ у Музеју Војводине у Новом Саду, Дунавска 35 од 17. до 30. марта 2020. године.

Свечано отварање је 17. 03. 2020. године у Музеју Војводине са почетком у 19 часова.

Ликовни радови који ће бити приказани на овој изложби су настали на Ликовној колонији „Путевима предака 3“ која је одржана на Фрушкој Гори у новембру прошле године. Сви радови су инспирисани српским културним наслеђем, богатом историјом и пределима, односно српским крајевима.

Изложба је и продајног карактера.

Макраме - техника везивања чворова

.

У уторак, 10. марта 2020. године у 12 сати, отвара се изложба „Макраме - техника везивања чворова“, аутора Владимира Радуловића.

Ова изложба, у чијем је склопу креативна радионица, има за циљ да свим посетоицима и полазницима прикаже технику уметничког везивања чворова - МАКРАМЕА.

Макраме који осим креативности поседује и изузетан степен медитативности, па је самим тим прихватљив за све узрасте.

Куроизитет ове изложбе је њена разноврсност радова,  како би посетиоцима што обухватније приказала сву разноврсност изражавања овом техником.

На изложби су представљени радови од микро-макрамеа, употребног и макрамеа за децу до зидних декорација односно таписерија.

Изложба ће бити отворена до 15. марта.

Драган Радовановић (1949-2018)

.

У уторак, 3. марта у 19 сати у Музеју Војводине отвориће се изложбе радова Драгана Радовановића, познатог и признатог новосадског вајара и дизајнера, који је преминуо пре две године.

Радовановић 1968. године почиње своје уметничко школовање. Паралелно са студијама Историје уметности, на Филозофском факултету у Београду, две године је похађао сликарски атеље Сергеја Јовановића, познатог београдског педагога.

На препоруку професора Живковића, Радовановић је 1970. са сликарства „прешао“ на вајарство и уписао Факултет примењених уметности у Београду, одсек вајарства у његовој класи. Дипломирао је 1975, а магистарске студије завршио 1981. године.

Постао је члан Удружења ликовних уметника примењених уметности и дизајнера Војводине 1976. године.

На изложби ће бити приказано стваралаштво Драгана Радовановића у распону од готово педесет година рада. Посетиоци ће моћи да виде скулптуре, цртежи, слике, накит, као и резултате дугогодишње сарадње са Музејом Војводине.

Изложба ће бити отворена до 22. марта.

Повезани чланци