Раритет у Збирци књига и брошура – Шекспир на филму до 60-тих година

.

0
0
0
s2sdefault

Библиотека Матице српске једна је од најкомплетнијих библиотака у Србији. Готово да нема књиге или друге публикације која се не може наћи у њеним фондовима. Ипак, постоји једна публикација која се не може наћи чак ни у Библиотеци Матице српске, али се од пре неколико година један примерак ове ретке публикације налази у Збирци књига и брошура Одељења за савремену историју Музеја Војводине. Реч је о брошури „Шекспир на филму“ аутора Владимира-Владе Петрића (1928–2019), познатог редитеља и филмског теоретичара, коју је издала Југословенска кинотека 1964. године.

У овој необимној књизи налази се комплетан приказ филмских екранизација дела Вилијема Шекспира до времена када је написана. За сваки филм дати су подаци о редитељу, сценаристи, глумачкој подели, костимографима и сценографима итд. Она представља драгоцен приручник, како за проучаваоце ране историје филма, тако и за проучаваоце Шекспирових дела.

Брошура је набављена преко сајта „Купиндо“, на иницијативу групе кустоса Одељења савремене историје, који су је, увидевши њен значај, набавили личним средствима.

До идеје за набавку ове брошуре дошло се у лето 2016, када је у Културном центру Новог Сада приказиван циклус филмова сниманих по Шекспировим делима, са Лоренсом Оливијеом у главним улогама. Уводно предавање одржао је управник Архива Југословенске кинотеке Александар Ердељановић, који је током предавања поменуо ову ретку публикацију. Када смо провером у систему COBBIS утврдили да Библиотека Матице српске заиста не поседује „Шекспира на филму“, донета је напред поменута одлука да се брошура набави.

Др Предраг Бајић, виши кустос – историчар