Новогодишње честитке и мотиви на њима

.

0
0
0
s2sdefault
Честитка, 1906. година

Слање новогодишњих честитки се на нашим просторима сматрало важним друштвеним чином. Једна породица је редовно слала честитке својим рођацима, пријатељима, познаницима и пословним партнерима, па чак и муштеријама. Крајем 19. и почетком 20. века су се слале увозне честитке, што је утицало на појаву великог броја мотива који симболизују овај празник. Касније су се честитке штампале и код нас.

Честитка, 1932. година

На предњој страни новогодишњих честитки  налазила се илустрација са следећом иконографијом: композиција са различитим симболима среће (попут димњачара, детелине са четири листа, прасета, печурке итд.); идилични зимски пејзаж; град покривен снегом, са звоником или сатом; композицију са боцом шампањца или неким другим пићем, чашом; сат са казаљкама које показују поноћ; календар на којем је обележен 1. јануар; срећна и задовољна деца са поклонима, најчешће са играчкама.

Честитка, 1933. година

Уз илустративни део обично је био и одштампан текст: Срећна Нова Година, Сретна Нова Година, Срећни новогодишњи празници, Чести немачком –  Fröhliches Neujahr (Срећна Нова година), Herzlichen Glückwunsch zum neuen Jahre (Све најбоље у Новој години), Viel Glück im neuen Jahre (Пуно среће у Новој години), Hercliche Neujahrsgrüsse (Срећни новогодишњи празници); словачком – Šťasný Nový Rok (Срећна Нова година), Šťastlivé Vianoce (Срећан Божић), енглеском – Happy New Year (Срећна Нова година), Merry Christmas (Срећан Божић); италијанском – Buon Anno (Срећна Нова година); француског: Bonne Année (Срећна Нова година); словеначком језику – Srečno novo leto (Срећна Нова година ).

Свеће су чест мотив божићних, ускршњих, новогодишњих и других честитки. У народу влада веровање да паљење свећа, које шире благу светлост, штити од разних недаћа.

Честитка, 1907. година

Детелина са четири листа је, такође, чест мотив на честиткама. Као један од симбола среће, она се јавља у комбинацији са различитим цветовима, боровим гранама, печуркама, голубовима, потковицама, коцкицама, јеленима, прасетом, календаром на којем је обележен 1. јануар и сатом. Детелина се као мотив јавља не само на божићним и новогодишњим него и на ускршњим, рођенданским, љубавним и другим честиткама

Честитка, 1929. година Честитка, 1930. година

Оџачар је симбол среће, те се појављује на честиткама. Он је најчешће приказан на крову, оџаку, са мердевинама и четком. Уз њега се јављају и симболи попут потковице, детелине са четири листа и цвећа.

Честитка, 1913. година

Патуљци се најчешће појављују на новогодишњим честиткама, и то као симболи тајних снага и сазнања о скривеном благу.

Честитка, 1931. година

Сат са казаљкама или пешчани сат веома је чест новогодишњи мотив. Он симболизује проток времена и најављује поноћ, као моменат испраћаја старе и почетак нове године.

Честитка, 1936. година

Црвена печурка са белим туфнама или мухара још је један од симбола среће везаних за наступајућу годину. Она се појављује у комбинацији са детелином са четири листа, децом или прасетом

Честитка, 1910. година

Златним и сребрним украсима истицана је поменута симболика. Стилизовани украси (линије, оквире), натписи или посути прах  утицали су на то да честитке буду раскошније и свечаније, што и приличи овим великим празницима.

Честитка, 1921. година

Милкица Поповић - музејска саветница