Прича о Николи Пашићу и изборним плакатимa из 1923.

.

0
0
0
s2sdefault

Народна радикална странка основана је у Србији 1881. године. Њен оснивач био је Никола Пашић (1845-1926). Пашић се залагао за Видовдански устав који је изгласан 28. 6. 1921. Видовданским уставом је Краљевина Срба, Хрвата и Словенаца била уставна, парламентарна и наследна монархија. Радикалана странка истицала је да ће се залагати да цео народ доноси одлуке у питањима државне политике у заједничком парламенту.

Плакат је настао поводом Парламентарних избора у Краљевини Срба, Хрвата и Словенаца, који су одржани 18. 3. 1923. Краљ је децембра 1922. године формирао нову владу на челу са Николом Пашићем искључиво састављену од радикала, распустио је скупштину и заказао нове изборе за 18. 3. 1923. Средишње место у предизборној кампањи заузело је питање државног уређења. Радикали су однели највише гласова: 108, од укупно 312 посланичких места.

Плакат је илустрован у боји. На плакату је приказан вођа Народне радикалне странке Никола Пашић обучен у српску народну ношњу, како држи аждају црвене боје. На његовој десној руци је окачена књига са натписом Видовдански устав, док са обе руке чврсто држи аждају на којој је црвена табла са натписима: бољшевизам, С. Радић, Македонствујушчи, качаци, културбунд, пробуђени. Сви ти називи представљају  противнике државног јединства, како их види Народна радикална странка. На позадини плаката је грб Краљевине Срба, Хрвата и Словенаца. У десном доњем углу плаката написано је: Гласај за Народну радикалну сранку.

Татјана Стојков, кустос - историчар