Кулпински дворац као ванземаљска база

.

На вајарској колонији Музеја Војводине у Кулпину, која је била у знаку рециклажне скулптуре, учестовао  је и вајар, конзертватор и дизајнер  Дарко Ђорђевић. Тако је после колоније Збирка савремене уметности Музеја Војводине обогаћена за 12 дела, скулптура и цртежа овог аутора.

Те 2014. године настала је серија ванземаљаца, коју је по причи нашег уметника, ископао Л. А. у потрази за златом или благом богате породице Стратимировић, која је некад живела у кулпинском дворцу. Да би брже копао, патентирао је и уређај за боцкање, који је, додуше, више наликовао на неку модернистички скулптуру.

Уместо блага, наишао је на старе роботе и плоче са рупама. Ове чудне плоче су по сведочењу Ђорђевића могле да наликују на мапе сазвежђа, а сама чињеница да су ималe звездане путоказе говори у прилог да ови роботи-ванземаљци нису случајно атерирали баш у кулпинске атаре.

Тако захваљујући духовитом Дарку Ђорђевићу, Музеј Војводине данас има колекцију ванземаљске уметности, коју чини пет тиркизних глава робота и пет цртежа њихових физиономија (три на папиру и два на дрвету), заједно са мапама сазвежђа, као и уређајем за боцкање.

Осим ове несвакидашње ванземаљске тиркизне колекције скулптура и цртежа, Ђорђевић је Музеју Војводине поклонио и скулптуру од теракоте насталу током уметниковог гостовања у Кикинди на симпозијуму Тера 2007. године. Теракота названа Стакато је споља полукружног облика, а изнутра је шупља. Због таквог облика је веома акустична, а према речима вајара може да производи звукове између баса и удараљки. Тако је нам је овај луцидни уметник, поред пријатеља из других сазвежђа, поклонио и скулптуру која призива звукове из других сфера.

Драгана Гарић Јовичић, кустоскиња – историчарка уметности