Укусног хлеба свака трпеза треба

.

0
0
0
s2sdefault
Mešenje hleba Domaćica sa loparom

Хлеб је основно јело војвођанског краја. Посуде које су коришћене за мешење и печење хлеба су: традиционалне наћве од дрвета и керамике, лопар, сремска лебара, дрвена посуда са шест удубљења у којима се киселило тесто за шест хлебова - за сваки дан у недељи по један.

Lebara

На дан када се пекао хлеб јела се лепиња, погача или кувала попара од старог хлеба. Када је ново доба са собом створило могућности да се хлеб меси у кући, а пече у пекари појавиле су се саћуре дугуљастог облика за векне и оруглог облика за хлеб. На етнолошкој поставци Музеја Војводине може се видети изложена група предмета која осликава начин припремања хлеба, који је илустрован и са неколико фотографија.

Naćve

Ове фотографије су снимљене у Малој Босни 1990. године у једној буњевачкој породици и приказују процес мешења и печења хлеба. Поред ових, може се видети и фотографија зидане пећи која се налазила у једној словачкој кући у месту Гложан и снимљена је 1952. године.

Сташа Арсеновић Копривица, кустос - етнолог и антрополог