Троредна запрежна сејалица за удвојену сетву кукуруза и пасуља “Patent Reich”

.

0
0
0
s2sdefault

Троредна запрежна сејалица СК-90 Победа, Нови Сад-Петроварадин

У једној од претходних прича, посетиоци сајта Музеја Војводине су се у рубрици “Буди одговоран према духу и телу”, упознали са 17-редном запрежном сејалицом за стрна жита. Како би колекција сејалица Музејског комплекса Кулпин била у потпуности представљена, остају још само сејалице за окопавине.

За разлику од сејалица за стрна жита, код сејалица за окопавине, сандук за семе није заједнички за све сетвене апарате, него за сваки постоји посебна кутија за семе. Даље, оне се разликују и према начину сетве. Док се сејалицама за стрна жита сетва врши у редове или врсте, код сејалица за окопавине је у кућице или на такозване оџаке. Наиме, семе се полаже у паралелне редове, на мањим или већим размацима, на једнаку дубину, где се одмах покрије слојем земље. При томе настају кућице у којима се оставља да се развије једна или неколико биљака. Касније када никну, разређују се на потребна растојања једна од друге, док се руком ишчупају сувишне биљке или се, пак, мотиком подсеку.

Сетвени апарат је тако конструкционо решен да при раду, на одређеном растојању, испушта по једно или неколико семена. Он је механички и може бити различите грађе, као, на пример: кашикице, вертикални диск, по чијем ободу су ћелије, или хоризонтална сетвена плоча, која на периферији има ћелије.

Посебан начин сетве у кућице је у квадрат, где су кућице на парцели распоређене као на шаховској табли, дакле, у квадрат. За овај начин сетве се користи посебан конструктивни тип сејалице, такозвана “Американка”.

Троредна запрежна сејалица Јакоб Реич Синови, Нови Сад

Конструктивно, запрежне сејалице за сетву окопавина се израђују као једноредне, дворедне, троредне и четвороредне. У народу се популарно називају “Сецер”. Код малих, ситних пољопривредника, биле су веома заступљене дворедне због њихове једноставне конструкције. Било да се ради о дворедним, троредним или четвороредним, оне су се до њиве транспортовале на потпуно идентичан начин као и сејалице за стрна жита - качењем за срчаницу запрежних кола. Пуњење кутија за семе се вршило на парцели како у току транспорта не би испадало из њих.

У збирци, једна од запрежних сејалица за сетву окопавине је троредна, за удвојену сетву кукуруза и пасуља “Patent Reich”. Произвођач је надалеко позната новосадска Творница децималне ваге, пољопривредних машина, ливница гвожђа и ковина „Јаков Рајх Синови“ („Jakob Reich Sinovi“), која је основана 1880. године. Она је произведена између два светска рата.

Сејалицу су опслуживала два човека и то: кочијаш, који је управљао сејалицом и коњима, и помоћник, који је контролисао њен рад. За вучу су се упрезала два коња.

Посетиоци сејалицу могу да виде на сталној поставци, која је смештена у Павиљону 2 или згради бивше коњушнице, ковачнице и машинске радионице. Вредно је забележити да је дародавац овог изузетно вредног предмета “Војвођанско друштво за пољопривредну технику” (ВДПТ) из Новог Сада.

Сејалица се састоји из два дела - предњег или такозвани предњак и задњег. Они су међусобно зглобно повезани што омогућује управљање сејалице на увратинама и заокретима. На предњем делу се налазе полуге за управљање сејалице и кука за упрежни прибор сејалице, кога чини јармац и два ждрепчаника, а на задњем, који представља цевасти носач, постављене су сетвене секције. Оне су причвршћене за њега и по њему се, само крајње, могу померати лево-десно, чиме на овај начин подешавамо жељени међуредни размак. Размештај сетвених секција је следећи: крајње су за кукуруз и пасуљ, а средишња за кукуруз.

Reklama Jakob Reich Sinovi, Novi Sad, Poljoprivredni glasnik, br. 5, 1. III 1928. Novi Sad

Сетвену секцију чини: кутија за семе, сетвени апарат и улагач семена. Крајње кутије су овалног облика, док је средишња цилиндричног. У унутрашњости крајњих се налази преграда чиме је семе кукуруза одвојено од семена пасуља. За њихово пражњење постоји засун који се помера горе-доле, а који је постављен са доње стране кућишта сетвеног апарата. Он служи и за регулисање количине семена која долази до сетвеног апарата. Сетвени апарат је механички и састоји се из кашикица - за кукуруз четири симетрично постављене на сетвеној осовини, а за пасуљ једна. Он је смештен у кућишту, на коме је изливен натпис Patent Reich / Novi Sad. Сетвена осовина добија погон од задњег левог точка сејалице преко два пара цилиндричних зупчаника, са правим зупцима.

Семе кроз спроводну цев или лулу доспева на дно браздице коју прави улагач семена. Он се састоји из цртала, које просеца земљиште, раончића, који продире у земљиште и прави браздицу, и левкастог рукава, у који улази спроводна цев. Бочне стране раончића образују такозване уши које служе да спрече превремено урушавање зидова браздица. На делу кућишта где кашикице избацују семе у спроводну цев је постављен поклопац, тако да се помоћу њега она може појединачно затворити.

Задњи точкови су знатно већег пречника од предњих, при чему је задњи леви погонски. Подизање и спуштање задњег дела сејалице, односно њено постављање у радни и транспортни положај, врши се помоћу масивне челичне ручице, која се налази на задњој десној страни сејалице, код сетвене секције.

Током истраживачког рада, у сремском селу Војка је пронађена сејалица коју је производила Фабрика пољопривредних машина “Победа” из Новог Сада-Петроварадина. Реч је о моделу “СК-90”, а произведена је 1956. године. Потпуно је идентична са горе представљеном сејалицом, само се разликује по распореду сетвених секција - крајње су за кукуруз, док је средишња за кукуруз и пасуљ. Дакле, обрнут распоред. Можемо слободно да кажемо, да је потпуно прекопирана.

Филип Форкапић, дипл. инг. пољопривреде, виши кустос