Из трансокеанске колекције капетана Малинарића ‒ Ратничка и мистична Кина 1

.

0
0
0
s2sdefault
Зуо Зонгтанг

Међу предметима Малинарићеве колекције који потичу из Кине има разнородних примерака. Неке, као махалицу за муве, шешир од пиринчане сламе и мачеве од новчића можемо сврстати у категорију предмета који илуструју свакодневни живот у Кини са почетка 20. века.

Свештеници са мачем и тералицом за муве Тералица за муве

Свакако да је у колекцији предмета из Кине најмистериознији и уједно најинтригантнији предмет дрвена плоча са урезаном инскрипцијом на мандаринском кинеском и фарском језику Наиме, ради се о тзв. меморијалној плочи генерала Цуо Цуенгтанга. На плочи су урезане следеће речи:

„За душу министра–саветника, изасланика императора, великог саветника, личног саветника императора, војводе ранга геђинг и маркиза ранга ћингче дувеи, као и венсјанга, посмртне титуле коју император додељује Цуо-Цуенгтангу (рођеном у Сјангјину, Хунан)”

Мемоарна плоча генерала Цуо

Генерал Цуо Цуенгтанг (Венђалонг, покрајина Хунан, 10. новембар 1812 – Фуџоу, покрајина Фуђан, 5. септембар 1885) био је кинески државник и војсковођа у доба позне династије Ћинг (Qing). На Западу је веома цењен и познат под именом генерал Цуо (Zuo). Осим по војним подвизима на северу Кине, против Русије и побуњених муслиманских вођа, он је био познат и по својим мировним и преговарачким успесима. У кинеску армију је увео западњачко ватрено оружје и војну обуку у западном стилу. Цуо Цуенгтанг сматра се и оснивачем првог кинеског бродоградилишта и морнаричке академије у месту Фуџоу (Fuzhou, 1866).

С обзиром на то да је генерал Цуо био оснивач поморске академије, можемо претпоставити да то оно што повезује њега и Малинарића. Овај интригантни предмет је Малинарић сигурно набавио у време свог боравка у Пекингу између 1908. и 1910. године. Занимљиво је да је данас име генерала Цуоа везано за кинески специјалитет интернационалног значаја, за тзв. пилетину Цуо, која се служи у свим кинеским ресторанима широм света.

Катарина Радисављевић, музејски саветник - етнолог