Музеј присаједињења 1918. и његове збирке

.

0
0
0
s2sdefault

 

 Као једно од четрнаест одељења Музеја Војводине, Музеј присаједињења 1918. основан је почетком 2017. године, са примарним задатком да прикупља музејске предмете везане за поменути догађај, формира музејске збирке, приреди сталну поставку о присаједињењу Војводине (Баната, Бачке, Барање и Срема) Краљевини Србији 1918, а потом и друге тематске изложбе које је допуњују, као и да објављује стручне радове и књиге везане за идеју ослобођења и уједињења Срба, али и других Словена који са њима живе. Отуда је осмишљена и покренута едиција Присаједињење 1918, у којој је до сада објављено 11 наслова.

 Од прикупљених предмета формиране су две збирке Музеја присаједињења 1918: Збирка историјских предмета (обухвата предмете везане за процес присаједињења Војводине Краљевини Србији и широј јужнословенској заједници) и Збирка уметничких предмета (обухвата предмете везане за (нај)значајније личности које су деловале у новембарским догађајима присаједињења 1918. и уткале свој живот у овај, свакако један од најзначајнијих процеса у историји Војводине).

 У Збирци уметничких предмета Музеја присаједињења 1918. налазе се 24 музејска предмета, односно 23 уметничке слике, тј. портрета (нај)значајнијих личности присаједињења 1918, и 1 скулптура – краља Петра I Карађорђевића. Збирка је јединствена по томе што прикупљени портрети представљају ауторске радове значајних савремних уметника и што сличну збирку не поседује ниједан музеј у Војводини и Републици Србији. Сви предмети (портрети и скулптура) инвентарисани су и обрађени.

 

Зоран Вељановић, архивски саветник, кустос – историчар,

руководилац Музеја присаједињења 1918.