Васа Пушибрк – ђак, професор и директор Новосадске гимназије

.

0
0
0
s2sdefault

 

 Васа Пушибрк је био ђак, професор и директор Српске велике православне гимназије у Новом Саду. Рођен је 11. септембра 1838. године у Сомбору, где је завршио основну школу. Ниже разреде гимназије је завршио у Новом Саду (Српска велика православна гимназија), а више у Пешти. Студије је завршио у Бечу 1865. године. Исте године је био примљен за професора Српске велике православне гимназије, где је предавао математику и физику, а повремено и земљопис, природопис, геометријско цртање, краснопис и стенографију.

 За директора је био изабран 1871. и на том месту је остао до пензионисања 1910. године. Био је директор са најдужим стажом на тој функцији. Захваљујући његовој иницијативи 1900. су завршени радови на новој згради Гимназије, какву данас познајемо. Након пензионисања био је изабран за члана Патроната Гимназије и на том месту остао је до краја живота. Такође је био и члан Матице српске, те њеног Управног одбора и Књижевног одељења, а један кратак период био је вршилац дужности потпредседника. Оснивач је Учитељског одсека Уједињене омладине српске.  

 Иза њега су остале разне анегдоте. Забележено је да је сваки родитељ по упису детета у школу морао посетити директора и на тај начин се међусобно упознати. То упознавање је некада било од пресудног значаја за упис будућег ђака. Био је строг директор који је своје дужности извршавао са великом прецизношћу. Често је шетао по школским ходницима за време наставе, а у његовом присуству није смело бити вике и граје. Први је долазио у школу и последњи је напуштао. Непрестано је надзирао рад професора и ђака. Велики део свог живота посветио је Гимназији, њеном унапређивању и даљем развоју. Умро је у Новом Саду 27. јуна 1917. године. Сахрањен је на Успенском гробљу.

 Збирка Школство Музеја Војводине поседује разноврстан материјал који је припадао Васи Пушибрку и представља изворно сведочење богатог рада великог просветног и културног радника.

 

Чарна Милинковић, виши кустос историчар